ZAMLAR VE SOKAĞIN NABZI

Son günlerde elektrik, doğalgaz ve benzine yapılan yüksek zamlar vatandaşları canından bezdirdi. Vergi mükellefi olanların şikayetçi olduğu ağır vergiler altında adeta ezilirken; birde evinde ve iş yerinde kullandığı doğalgaz, elektrik ve her gün kullanmak zorunda olduğu akaryakıt ürünlerine de dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar çok fazla para ödemekteler. Bizde Denge Gazetesi olarak bu haftaki Pazar Sohbeti bölümümüzü sokaktaki vatandaşa ayırdık. Zamlarla canlarından bezdiklerini dile getiren esnafı, memuru, işçi, kısacası tüm halk aynı şeyi dile getirdi. ''Zamlar belimizi büktü,canımızdan bezdik.Bir tek  maaşlarımız yerinde sayıyor.''diye konuştular. İşte sokağın nabzı...


''BAKANIN AÇIKLAMASINA İNANMADIK''

Doğalgaz fiyatlarındaki artış bahane edilerek elektriğe yüklü zam yapıldı. 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere nihai elektrik fiyatlarındaki ortalama yüzde 8,1'lik zam vatandaşı öfkelendirdi. Dünyada doğalgaz fiyatlarının düşüşe geçtiği dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın 'Bu zammı yapmak zorunda kaldık' şeklindeki açıklamasını ise vatandaş inandırıcı bulmadı. Sokaktaki vatandaş zamma tepki gösterdi.

BİR DOKUNDUK BİN AH İŞİTTİK

1 Nisan'dan itibaren uygulamaya konulan zam oranları şöyle; elektriğe konutta yüzde 9.26  doğalgaza da yüzde 18.72. Elektrik zammı kilovat saat bazında, vergi ve fonlar dahil olmak üzere faturalara ortalama yüzde 8.1 oranında yansıyacak. Vatandaşı olumsuz olarak etkileyen bu durumu Denge Gazetesi olarak sokağa inerek  vatandaşın sıkıntılarını dinledik…Kelimenin tam anlamıyla bir dokunduk bin ah işittik. İşte sokağın zamlara tepkisi


OYNATMAYA AZ KALDI

Türkiye'de ard arda gelen zamlar vatandaşı çıldırtırken, emeklilerin, çalışanların, işçilerin de tepkisine yol açtı. Doğalgaz ve elektriğe gelen zamların ardından AK Parti hükümetine tepkilerini dile getiren vatandaşlar, aldıkları maaşlarla ancak faturaları ödediklerini ifade ederken, son günlerde doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar nedeniyle AK Parti hükümetine tepki göstererek 'insanca yaşamın gittikçe zorlaştıklarını' ifade ederek 'oynatmaya az kaldı' dediler.


VATANDAŞ ÇİLEDEN ÇIKTI

Aşırı zamlar nedeniyle hükümeti ateş püsküren vatandaşlardan bazıları, yiyecek masraflarını karşılamak amacıyla ekmek parası için sokakta dilenmek zorunda kalacaklarını kaydederken, bazı tüketiciler ise zamları AK Parti hükümetinin, ekonomik yönden tüketicileri kıskaca almanın bir taktiği olarak yorumladı. Vatandaşlar; “Vatandaşın tükettiği her şeye zam yapıyorsun. Vatandaş nasıl geçinecek diye düşünen yok. Aldığımız parayı zamlara veriyoruz,  ekmek parası kalmıyor. Ekmek parası için de gidip dileneceğiz. Başka çaremiz yok” diyerek hükümete tepki gösterdi.
 
 
YUSUF KABAKCIOĞLU(EMEKLİ)

“Zamlar ile hiç kimsenin yüzü gülmez. Ne sanayicinin yüzü güler ne de tüketici ile esnafın yüzü güler. Çünkü hepsi birbirine bağlı olarak gelişir. Eğer bir maliyet artıyorsa bu maliyetin yansıyacağı  sonuçlar toplumu  bir bütün olarak etkiler. Emekli vatandaşlara yapılan zamlar belli… Birde doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlarda belli…

Millet evinde yemeğe yemek bulamıyor bizim hükümet ise devamlı zam… Bana soracak olursanız kırk tane elim olsa bir oy asla vermem, vatandaş gerçekten mağdur. Emekli mağdur, işçilerin aldıkları parada belli sonumuz hiç iyi değil çocuklarımızın geleceğini çok merak ediyoruz. Açıklamalarda söylüyorlar 'gelişiyoruz'diye bence alakası yok tam tersi daha da geriliyoruz. Etrafımıza baktığımızda millet gittikçe fakirleşiyor. Benim bildiğim aileler var, adam evine ekmek alamıyor, bu nasıl bir gelişme çok merak ediyorum. Hükümet açıklarını galiba vatandaştan çıkarmak istiyor. Başbakan'ın sözleri yalandan ibaret başka. Bir şey değildir” diye konuştu.


HAKAN TOPAÇ(EMEKLİ)

Son zamlarla birlikte çocukların sofrasındaki lokmayı alıp  zamları karşılamaya çalışıyoruz. Aldığımız maaş belli. Ancak doğalgaz ve elektrik faturalarını ödeyebiliyoruz. Yiyecek ihtiyacını karşılamak amacıyla ekmek parası için sokakta dilenmek zorunda kalmaktan korkuyoruz  Allah yar ve yardımcımız olsun bir türlü istediğimiz zamları bize yapmayan hükümet, diğer şeylere geldiği zaman düşünmeden yapıyor.

Ne yapmaya çalıyorlar… İyice çileden çıktık. Faturalarla mı, başa çıkacağız yoksa geçinmeye mi çalışacağız. Biz Ak Partiye mi çalışıyoruz? Herşeyi özelleştirdi, faturayı ödemediğimiz zaman hemen geliyor kesiyorlar. Sonra ise birde açma kapama parası tahsil ediliyor ama seçim zamanı geldiğinde bizlerden iyisi yok ama ben bir vatandaş olarak seçim zamanı eğer bu partiye oy verirsem elim kırılsın.”


NECATİ YALÇIN

Dışa bağımlı bir ülke olursak, tabii ki bunun sonucu bu şekilde olur. Bunun cezası torunlarımıza  ve çocuklarımıza yansıyacak. Torunlarımızın lokmasını alıp, oraya yatırmak demek bu zamlar. İktidarın beceriksizliğinin damgasıdır. Bunun acısını torunlarımız çekecek. Dışa bağımlı bir ülkeyiz. Gerektiği yerde rahatça konuşamıyoruz. Zam dolara bağlı diyorlar. Peki niye bağladın? Niye bağımsız enerji üretme politikası uygulamadın?

Maaşlar yerinde sayıyor ama zamlar alabildiğine gidiyor. Bu şekilde olunca vatandaş, torununun sofrasındaki yiyeceğini alıp, öbür tarafa veriyor. Ne yapmalıyız şaşırdık! Resmen vatandaşa işkenceden başka bir şey değil bu. İnsanlar nasıl para kazınıyor, nasıl bir ortamda çalıyor, düşünceleri yok ama iş zamlara gelince yüzde yirmilere kadar yaparlar. Aslında bizim insanlara bu zamlar müstahak
 
ABTULLAH DİKMEN (EMEKLİ)

“Vatandaşlar olarak zamlara artık yeter diyoruz. Bu zamların resmi bir dayanağı yok. Türkiye'de plansız yapılan bir çok şeyin getirdiği sonuç. Enerji yetmiyor görüyor musunuz zam yapıyoruz Hidroelektrik santralleri, nükleer santralleri, termik santralleri yaparsak zam yapılmaz gibi bir gerekçe yaratmaya çalışıyorlar diye düşünüyorum.

Bu zamlar tüketicilerin belini büküyor. Emekli maaşına ve memura zam yok ama elektriğe, doğalgaza ve akaryakıta sürekli zam yapılıyor. Bu zamlar, vatandaşı ekonomik yönden bir kıskaca almanın bir taktiği olsa gerek diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra özel sektörde çalışan torunum var; aldığı para 600 TL. Onu da gününde alamıyor. Vatandaş bu zamlarla nasıl başa çıkacak. Başbakana soruyorum.

 
ALİ OSMAN YALCIN(EMEKLİ)

“Zamları iyi bulmuyoruz. Her şeye zam yapılıyor. Doğalgaz, elektrik ve akaryakıtın yanı sıra diğer temel tüketim ürünlerine zam yapılıyor. Yani her şeye zam var. Ama maaşlara zam yok. Her geçen gün yaşam koşulları ağırlaşıyor. Gider fazla ama gelir hiç yok. Zamlar bir zülümdür. Başka hiçbir şey değil. Bu kadar zam mı olur? Zaten geçinemiyoruz.

600 lira emekli parası alıyoruz. Bununla nasıl yaşayacağız. Bu para bugünkü hayat koşullarında bir insana yeter mi? Yetmez. Emekli bir milletvekili alıyor 7-8 milyar,  biz alıyoruz 600 lira. Bu adalet mi? Vatandaşın tükettiği her şeye zam yapıyorsun. Vatandaş nasıl geçinecek diye düşünen yok. Aldığımız parayı zamlara veriyoruz,  ekmek parası kalmıyor. Ekmek parası içinde gidip dileneceğiz. Başka çaremiz yok.
 
HAYRULLAH CİNÇİ(EMEKLİ)

“Hayat şartları çok ağır. Çünkü sürekli bir şeylere zam yapılıyor. Ancak maaşlara hiç zam yok. Aldığımız para belli. Türkiye'de hayat şartları çok ağır. Çalışana %5 zam, elektriğe ve doğalgaza %10-15 zam var. Bu memleket nasıl düzelecek?

İnsanlar aldıkları maaşlarla faturalarını zor ödüyor. Elektrik kaçağı ücretlerini de vatandaşlardan alıyorlar. Bizim suçumuz ne burada?” AKP hükümetinin önce vergileri gözden geçirsin. Akaryakıt fiyatı litresi 5 lira… Bu vatandaş ne yapacak. Tüketici ve vatandaşın üzerine yüklenmesin.

SENDİKA TEMSİLCİLERİDE TEPKİLİ

SUAT YILDIZ(SENDİKA TEMSİLCİSİ)

Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi Dönem sözcüsü Suat Yıldız, AK Parti hükümetinin yapmış olduğu zamlar nedeniyle hem çalışanların, hem de emeklilerin ezildiğini ifade etti. AK Parti hükümetinin doğalgaz, elektrik ve akaryakıta uyguladığı zam istikrarını asgari ücretin yanı sıra memur ve işçilere verilecek maaş zamları  için de göstermesi gerektiğini vurgulayan Yıldız; sendika olarak hükümetin zam kararlarını protesto ettiklerini belirterek; “Çalışanlar olarak vergi yüküyle ezilirken bir taraftan da hükümetin yapmış olduğu ciddi anlamdaki rahatsız edici zamlardan dolayı ezilmeye devam ediyoruz. Aynı hassasiyeti keşke asgari ücretin belirlenmesinde, memur ve işçilere verilecek olan maaş zammında da gösterseler.

Yaşanabilir bir ülke haline gelmek için atılımlar yaptığını kamuoyuna iddia ederlerken, artık bir yerde çelişki olduğunu düşünmeye başladık. Ülke olarak iyiye gitmiyoruz. Bu son zamlarla da maalesef düşük gelir seviyesindeki insanların çok ciddi anlamda yükleri artmış durumda. Bu anlamda zamları kesinlikle anlamsız ve gereksiz buluyorum. İnsanlar artık başka dertlerini bırakmış durumdalar. Yapılan zamlara da çok fazla tepki vermeyen bir topluluk ile karşı karşıyayız. Başka bir ülkede, bu oranlarda yapılan zamlar karşısında ortalık ayağa kalkmıştı. Ama bizim ülkemizde maalesef herkes suskun kalıyor. Emek örgütleri olarak hükümetin bu zam kararlarını protesto ediyoruz” diye konuştu.
 
MURAT AKALIN(İŞLETMECİ)

İşletme sahibi olan Murat Akalın ise; “Zamlarda hiç kimsenin yüzü gülmez. Ne sanayicinin yüzü güler ne de tüketici ile esnafın yüzü güler. Çünkü hepsi birbirine bağlı olarak gelişir. Eğer bir maliyet artıyorsa bu maliyetin yansıyacağı kesim tüketici kesimidir. Özellikle son zamanlarda doğalgaza %18 elektriğe ise %8-9 civarındaki zam ile hemen hemen haftada iki defa benzine gelen zam, ister istemez insanlarda bir umutsuzluk doğuruyor.

 Diğer ülkelerde bazı şeyler düşerken, niye biz dünyanın en pahalı benzinini kullanalım. Sürekli zam politikalarıyla devleti idare etmek gerçekten sorun yaratır. Vatandaşın ekonomik durumu zaten belli. Asgari ücretin durumu belli. Böyle bir ortamda bu insanların yaşam koşulları ne hale gelir iyi düşünmek lazım. Bu yüzden zamlar ülke için hoş bir görüntü vermiyor. İnsanların suskunluğu ve sessizliği ciddi fırtınalara gebe. Zam yapılırken vatandaşın durumu göz önünde bulundurulmalı” şeklinde konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR