YAĞMUR

Yeryüzündeki sular Güneşin etkisiyle buharlaşır ve yükselir. Yükseklerde bulunan soğuk hava Su buharını çok küçük su damlacıklarına ya da buz kristallerine dönüştürerek bulutlar oluşur. 

Su damlacıkları birleşerek büyüyüp ağırlaştığında yağmur olarak yere iner.  “Allah, rüzgârları gönderir, böylece bir bulut kaldırır da onu nasıl dilerse gökte  yayıp dağıtır ve onu parça parça kılar; nihayet onun arasından yağmurun akıp  çıktığını görürsün. Sonunda kendi kullarından dilediğine verince, hemen sevince  kapılıverirler.” (Rum Suresi: 48)

Okyanuslardaki köpüklenme ile oluşan sayısız hava kabarcığı sürekli ortaya çıkmakta ve  su zerreleri sürekli olarak gökyüzüne fırlamaktadır. Tuzca zengin olan bu zerreler daha  sonra rüzgârlarla taşınır ve atmosferde yukarılara doğru yol alırlar. Aerosol adı verilen bu  küçük parçacıklar “su tuzağı” adı verilen bir mekanizmayla yine denizlerden yükselen su  buharını kendi çevrelerinde minik damlalar halinde toplayarak bulut damlalarını  oluştururlar. 

Tuz kristallerinin ya da havadaki toz zerrelerinin etrafında yoğunlaşan su  buharı sayesinde bulutlar oluşur. Bunların içindeki su damlacıkları çok küçük  olduklarından havada asılı kalırlar ve göğe yayılırlar. Böylece gökyüzü bulutlarla kaplanır.  Tuz kristallerinin ve toz zerreciklerinin etrafında bir araya gelen su parçacıkları iyice  yoğunlaşarak yağmur damlalarını oluştururlar. Böylece havadan daha ağır bir konuma  gelen damlalar, buluttan ayrılarak yağmur biçiminde yere düşmeye başlarlar.

Görüldüğü gibi yağmurun oluşumundaki her aşama, Kur’an ayetlerinde bildirilmektedir.  Üstelik bu aşamalar doğru sıralama ile açıklanmıştır. Yağmurun bu oluşumunu bilimsel bir çalışma ve teknik cihazlar olmadan tespit etmek  mümkün müdür? Elbette hayır!

O halde bilimin ve tekniğin olmadığı bir zamanda ümmi bir beşerin verdiği bu haberlerin çağımızdaki bilimsel çalışmalarla doğrulanması ne manaya gelmektedir? Evet, bu sözün tek bir manası vardır; o zat rüzgârları gönderip bulutları kaldıran sonra  ondan yağmuru çıkartan Allah’ın elçisidir. Elindeki kitapta O’nun fermanıdır.

Yağmurun oluşumu ile ilgili olarak başka bir ayette şu bilgiler verilmektedir: “Görmedin mi ki, Allah bulutları sürmekte, sonra aralarını birleştirmekte, sonra da onları üst üste yığmaktadır; böylece, yağmurun bunların arasından akıp çıktığını görürsün. Gökten içinde dolu bulunan dağlar (gibi bulutlar) indiriverir, onu dilediğine isabet ettirir de, dilediğinden onu çevirir; şimşeğinin parıltısı neredeyse gözleri kamaştırıp götürüverecektir.” (Nur Suresi: 43)

Bulut tipleri üzerinde araştırma yapan bilim adamları yağmurun oluşumu ile ilgili şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşmışlardır. Yağmur bulutları belirli bir sistem ve aşamalar dâhilinde oluşmakta ve şekillenmektedir. Yağmur bulutlarından biri olan kümülonimbüs türü bulutların oluşum aşamaları bilimsel olarak tıpkı Kur’an’da haber verildiği gibidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Filiz Yeni Arşivi
SON YAZILAR