ŞEHİDİMİZİ UĞURLADIK

5 Haziran tarihinde, Suriye/İdlib'de, hain saldırıya uğrayan, zırhlı ambulans araçda bulunan uzman onbaşı Ercan Zengin kardeşimiz şehit oldu. Köyümüz sakinlerinden, komşumuzun oğlu olan vatan evlâdı kardeşimizi, 6 Haziran tarihinde köyümüz mezarlığına defn ederek, ebedi âleme uğurladık. Milletinizin başı sağ olsun, ailesine Allah sabır ihsan eylesin.

Şehitlerin ölmediği, aramızda yaşadığı ve Allah'ın özel nimetleriyle rızıklandırıldığı yüce Allah'ın vaadi ve bayanıdır. Hak ihlalleri de dahil olmak üzere bütün günahları Allah'ın lütfuyla affolacağı Peygamberimizin müjdesidir. Şehitlerin kendi ailelerine mahşer günü şahitlik edeceklerdi ve Allah'a yakınlarının affı için referans olacakları da Peygamberi rivayetlerdendir.

Şehitliğin ilahi bir alış-veriş olduğunu yüce Allah bildirmiş, mal ve canların Allah tarafından cennet karşılığı satın alındığı ilân edilmiştir. Şehitliğin sağladığı manevi  mertebe bir lütuf değil, bir haktır. Canının verilmesiyle Allah'tan satın alınan bir makamdır. Şehitlik; ilâhi bir alış-veriştir. Kainatın sahibi olan Allah ile yapılan bu alış verişte kul, ahiret makamlarından en üstününü dünyada kazanma şerefine nail olur.

Şehit ailesi ve şehit yakını olmak; onur ve gurur vesilesidir. Şehit ailesi bu gururun sonuçlarını hem dünyada hem de ahirette görüp yaşayacaktır. Peygamberi bir müjde olan bu vaadin yansımaları şehit ailelerinde görülmektedir. Evladını, eşini ve babasını kaybeden şehit  aile yakınlarının sabırları bile dünya bereketi için yeterli bir işarettir.  Ahirette karşılaşacakları sonuç, ayrıca ebedi hâz ve mutluluk olarak her birine imanları ölçüsünde yansıyacaktır.

Şehitleri uğurlamak ve şehit ailesinin yanında bulunmak da önemli İslâmi görevlerdendir. Geçmiş dönemlerde, şehit ailelerini günlerce tebrik etmek üzere gidilir, sahip oldukları bu nimetin güzelliği, şehit ailelerine gıpta ile hissettireldi. Şehit eşi ve ailesi olmanın özel bir lütuf olduğu fark edilir, asla şehit ailesinden yaşadıkları acının taşkınlığa neden olacak bir davranışları görülmezdi. Aksine, şehit aileleri bunun bir lütuf olduğunu davranışlarıyla gösterirlerdi.

Şehitleri uğurlamak, Allah ve Resulünün misafirini uğurlamaktır. Şehitlerin uğurlanma merasimleri sıradan cenaze merasimlerinden çok farklıdır. Cenaze merasimine katılan herkes bi farkın tadını hissetmektedir. Şehit vesilesiyle oluşan manevini iklim, merasime katılan herkesi kapsam alanına almaktadır. Allah'ın misafirini karşılamak üzere gelen görevli melekler, cenaze merasiminin manevi iklimini oluşturmaktadır.

Meleklerin; Peygamberi makamları hak edecek bir lütfa sahip şehitleri karşılamak üzere cenaze merasimlerinin manevi iklimlerini oluştururken, fiili ve fiiziki dünya sürecini de şehidin yakınları ve komşuları yapmaktadır. Günümüzde bu görevi devletimiz sahiplenmektedir. Devlet kadrolarının en üst makamlarında bulunanların; emir, talimat ve yönlendirmelerine göre; diğer yetkili ve ilgili görevliler sorumluluklarını yerine getirmektedirler.

Samsunumuzda, birer hafta arayla iki şehid cenaze merasimine şahit olduk. Devletimizin bu konudaki hassasiyetini yaşayarak gördük. Samsun Valimiz sayın Osman Kaymak'ın koordinesiyle; yetkili ve ilgili, kurum ve birim  amirlerinin merasimlerdeki etkinliği ve gayreti; takdiri aşan bir minnet oluşturmuştur. Devlet büyüklerimiz;  resmi görev sorumluluğunu aşan bir gayretle;  cenaze merasimlerine hem fiziken katkıda bulunmuş, hem de şehit yakınlarıyla birebir ilgilendikleri dikkatlerden kaçmamıştır.

Sayın Valimiz Osman Kaymak beyin; halk arasında, halk adamı tavrıyla yaptığı hizmetlerinin yanında, şehit merasimlerinde gösterdiği yaklaşım; devletimizin şefkat elinin bir yansıması olduğu kadar, bizatihi kişisel duruşunun ve hizmet anlayışının da bir sonucudur. Köyümüz şehit cenaze merasiminde buni çok yakından müşahede ettik. Kaymakamlarıyla, kurum amirleriyle, ilgili hizmet birimleriyle birebir cenaze merasiminin her karesinde sayın Valimizi görmekten vatandaş olarak çok memnun kaldık, mutlu olduk.

Cenaze merasiminin dini bölümü diye tarifi yapılan organizenin de kusursuz olması; şehit tadında bir manevi havanın herkes tarafından teneffüs edilmesini sağlamıştır. Yeni atanan il müftümüz sayın Seyfullah Çakır hocamızın; cenaze merasimlerindeki gayretleri alışa-geldiğimiz süreçlerden farklı olduğu için kendisini takdirle kutluyoruz. Okunacak Kur'an bölümlerinden, okuyacakların her hâline kadar yakından ilgilenmesi; sorunsuz ve eleştiri olmadan, takdirle tamamlanan cenaze merasimleri yaşamış olduk.

İlkadım Kaymakamımız sayın İbrahim Keklik bey'in; görev alanı olan ilçemizde bir hafta içinde iki şehit cenazesine başarıyla  ev sahipliği yaptığını, vatandaşlarının ihtiyaçlarını devlet adına takip ettiğini yakından gördük. Protokol misafirleri kadar, vatandaşlarıyla da yakından ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Çevre ilçelerin, devlet görevlilerini yanında görmemiz de ayrıca vatandaşlar olarak devletimize güvenimizi arttırmaktadır. Atakum Kaymakamımız sayın Namık Kemal Nazlı bey'in de, kendi ilçesi gibi devlet elini vatandaşlarına uzatmak üzere komşu ilçe kaymakamının yanında bulunması takdirle karşılanmıştır.

Garnizon komutanımız, alt rütbedeki ordu mensuplarımız ve yeni yeni merasimlerde görmeye başladığımız bayan komutanlarımız; devletimizin halkımızla olan ilişkisini ve devletin millete olan bakışını göstermesi bakımından çok önemli bir idari tasarruf olduğunu gördük. Tüm devlet görevlilerimizi teşekkür eder, devletimize minnetimizi arz ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR