ELEKTRİK

Dünyamızdaki en önemli şeylerin başında kesinlikle elektrik gelmektedir. Günümüzde dünya tamamen elektrik ile işlemektedir. Akla gelebilecek her şeyde elektriğin rolü bulunmaktadır. Elektrik oldukça ehemmiyetli bir yerdedir. İnsanlar da bu önemin elbette farkındadırlar. 

Bundan dolayı elektrik ile ilgili pek çok araştırma yapılmaktadır. Hayatın her yerinde bulunan elektrik ile ilgili araştırılan konulardan birisi elektriği bulan kişinin kim olduğudur. İnsanlar bunu çok merak ederler. İnternet üzerinde en çok aratılan konulardan birisi kesinlikle Elektriğin Mucididir. 

Elektriğin mucidinin merak edilmesinin sebebi bu denli önemli olan buluşun kime ait olduğunun öğrenmek istenilmesinden kaynaklanır. Peki bu kadar önemli olan elektriğin mucidi kimdir? Elektriğin buluşuyla alakalı tüm ayrıntılar bu yazıda...

Elektriği Kim Buldu?
Dünyadaki en önemli şeyin elektrik olduğu konusunda neredeyse herkes hemfikirdir. Elektrik günlük hayatımızın her yerinde bulunmaktadır. Eğer elektrik hayatımızın her yerinde bulunmamış olsaydı hayatın ne kadar zor olacağı da tahmin edilebilir bir durumdadır.

İnsanlar hayatlarını inceleyip elektriğin bu denli önemli olduğunu fark ettiklerinde hemen internetten araştırma yapmaya başlarlar. Elektriğin kim tarafından bulunduğunu merak eder ve araştırırlar. Elektriğin mucidi pek çok farklı kaynaklara göre Benjamin Franklin olarak düşünülmektedir. Bu bilgi doğrudur ancak eksiktir. Eğer açıklamak gerekirse; Benjamin Franklin döneminde elektriğin icadı ile alakalı çeşitli deneyler yapılmıştır. 

Yapılan bu deneyler ile birlikte Franklin, elektrik ile yıldırım arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmıştır. Ancak bu durum şu anda tam olarak bir elektrik enerjisi değildir. Aslına bakılırsa elektriğin ilk anlaşılmaya başladığı dönemler M.Ö 600'lü yıllara uzamaktadır yunanlar, amberlere kumaşları sürterek güçlü çekim kuvveti oluşturup ilk elektrik kıvılcımlarını ortaya çıkarmışlardır. William Gilbert, Latin dili üzerinden elektricricus ismini kullanmak sureti ilse bazı maddelerin birbirine sürtünmesi ile ortaya çıkan güç şeklinde tanımlama yapmıştır. 

Bu olaydan birkaç yıl sonra ise İngiliz bilim insanı Thomas Browne kitabında elektrik kelimesini kullanmıştır. 1752 yılında ise Benjamin Franklin bir uçurtma ile bir anahtar yardımıyla yıldırım üzerinden ilk elektrik kıvılcımını yakalamıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Filiz Yeni Arşivi
SON YAZILAR