Üniversiteye giriş...

Ortalama her sene üniversite sınavlarına 1.5 milyon öğrenci girmektedir. Bu öğrenciler bu kadar çok rakibin olduğu bir sınavda önde yarışabilmek için çeşitli çalışma yolları aramaktadır.
Öğrencilerin ve ailelerin bu dönemde kafasına en takılan bir soruda hiç kuşkusuz “nasıl hazırlanacağım ?” sorusudur. ÖSS sınavına hazırlanmanız için önünüzde sadece dört yol vardır. Bunlar;

1)      KENDİ KENDİNE ÇALIŞMA

Bu yöntem alışkanlık ve disiplin gerektiren, bu nedenle elde edilmesinin küçük yaşlarda daha kolay olan, en sağlıklı yöntemdir. Eğer bu çalışma yöntemini kazanır veya kazınmışsanız ÖSS veya başka sınavlar gelip çattığında tekrarlarla ve daha az çalışmayla başarıya daha kolay ulaşabilirisiniz.
Bu yöntem oldukça zahmetli bir yöntemdir. Ancak en önemli yöntem bu yöntemdir. Ancak bu yöntem ile ÖSS hazırlanıyorsanız şu hususlara dikkat edin:
1.      Hangi alandan ÖSS ye hazırlanıyorsanız o alanın derslerine ağırlık verin. Yani ÖSS stratejisini öğrenin ve size artı değerler kazandıracak bir ders çalışma stratejisi hazırlayın.
2.      ÖSS sınavının test yöntemi ile yapıldığını artık bilmeyeniniz yoktur. Ayrıca ÖSS soruları bilgiye dayalı yorum soruları şeklinde ağırlıklandırılmıştır. Bu nedenle bol bol test sorusu çözerek alışkanlık kazanın.
3.      Test sorularını çözerken, çözdüğünüz sorunun cevabını mutlaka öğrenin. Doğruysa sevinin yanlış ise de üzülmeyin. Yanlış soruda eksik bir bilginiz olduğunu kavramış olursunuz. Hemen o bilgi eksikliğini giderin. Yada yanlış yapmanıza neden olan sorunu tespit edip çözüm yolu üretin.
4.      ÖSS sınavına bir yıl kala bu alışkanlığın kazanılması zor olabilir. Bu nedenle hemen uygulamaya başlayın. Anlattığımız verimli ders çalışma yöntemlerini mutlaka uygulayın.

2)DERSHANEYE DEVAM ETMEK

ÖSS sınavına hazırlanmanın en yaygın yolu bir dershaneye kayıt yaptırıp hazırlanmaktır. Ancak çoğu öğrenci dershane konusunda bir yanlışa düşmektedir. O da “dershanenin bilinmeyen bir konuyu öğreten değil yeterli kaynağı sağlayıp, tekrar ettiren, sınav stratejisine göre sizi hazırlayan bir kurum” olmasıdır. Ancak çoğu öğrenci bilgiyi öğreten kurum olan okulu önemsememektedir. Bu da onu dershanede zorlamakta, ÖSS"yi kazandığı taktirde üniversitede zorlamaktadır. Örneğin okulda öğretilen “integral” konusu ÖSS sınavında çıkmamakta ancak üniversitede özellikle matematik bölümünü okuyacakların karşısına çıkmakta. Öğrencide bu nedenle üniversitede zorlanmakta hatta okulu bırakmaktadır. Bu nedenle zamanı ve strateji en iyi şekilde planlamanız ÖSS-okul şeklinde çalışmanız daha doğru olacaktır. Okulun ÖSS"ye olan katkısını da unutmayın.

Kaliteli ve eğitime kendini adamış birkaç dershanenin dışında bir çok dershane ekonomi ağırlıklıdır. Bu nedenle doğru dershaneyi seçmek sizin için çok önemli bir noktaya gelmektedir.

Dershaneyi Nasıl Seçmelisiniz?

1.      Artık tam anlamıyla kurum olmuş olan, köklü bir dershane olsun,

2.      Doküman ve kaynak sıkıntısı olmayan bir dershane olsun,

3.      Size verilecek olan kaynak kitap ve dokümanların kalitesi hakkında bilgi edinin,

4.      Dershanede görev yapan öğretmenler hakkında bilgi edinin,

5.      Kütüphane, etüt, ek ders imkânlarının olup olmadığına bakın,

6.      O dershaneye daha önce gitmiş olan arkadaşlarınıza danışarak bilgi alın,

7.      Çoğu dershane sınıfları belirlemek için seviye tespit sınavı yapar. Bu sınavlarda başarılı olanlara daha iyi olan sınıflara girmeye çalışın.

8.      Rehberlik servisine önem verin. Dershanede görevli, işinde ve alanında uzman bir rehberlik uzmanın olup olmadığına dikkat edin. Rehberlik servisinin çalışmaları hakkında bilgiler edinin.

9.      Önceki yıllarda ÖSS"ye kazandırdığı öğrenci sayısına bakın (dereceye öğrenci sokup sokmadığına değil).

Daha önce derece yapmış öğrencilerin olması bir gösterge midir?

Kısmen doğru olmakla birlikte yanlış bir anlayışta olabilir. Birçok dershane derece sınıfları için özel program uygular. Türkiye genelinde derece yaparak dershanelerinin reklâmını daha fazla yapmak isterler. Eğer dershane bir öğrenciyi dereceye sokuyorsa ancak ÖSS sınavını kazandırdığı öğrenci sayısı az, ise bunun üzerinde düşünülmelidir. Eğer siz derece yapacak bir öğrenci olarak kendinizi görmüyorsanız daha fazla öğrenciyi üniversiteye sokan dershaneyi seçmeniz sizin faydanıza olacaktır. Ancak sizin hedefiniz derece olmalı. Çünkü planlı çalışıyorsanız neden olmasın.

Dershaneye gitmeden ÖSS kazanılabilir mi?

ÖSS sınavında öğrencilerin karşısına çıkan sorular orta 2 – 3 ve lise 1 de öğretilen konulardan çıkmaktadır. Lise müfredatıyla ÖSS sorularının arasında bir kopukluk olduğu için öğrencilerin çoğunluğu dershanelere yönelmektedir.

YÖK (yüksek öğretim kurumu) üniversitede öğretim gören 80.000 öğrenci üzerinde bir anket yaptı. Anket sonuçlarına göre öğrencilerin %78"i özel kurslara giderek, %14"ü kitap, dergi ve gazete alarak sınava hazırlanmıştı. Öğrencilerin sadece %8"i lise bilgilerini tekrarlayarak sınavı kazanmıştır.

Yapılan bu araştırma üniversite – dershane arasında bağlantının çok yakın olduğunu göstermektedir. Ancak azimle çalışarak da başarılı olunabileceğini de göstermektedir bu araştırma.

Şu da asla unutulmamalıdır ki dershane yeni bilgi öğretmez, okulda öğrenilen bilgiyi tekrarlar, test sorusu çözme stratejisi ve alışkanlığı kazandırır. Bu nedenle okulda konuları öğrenmeye özen gösterin.
 
3)ETÜT MERKEZLERİ:

Etüt merkezleri ülkemizde yeni yeni ve hızla yaygınlaşmakta. Bu merkezlerde birebir öğretmenle öğrenci yan yanadır. Ders çalışılır. Ayrıca birebir olduğu için otokontrol de sağlar. Ancak dershane kadar kaynakları bol olmayabilir. Etüt merkezleri içinde düzenli çalışma alışkanlığı gerekmektedir.

4)BİRE -BİR DERS (ÖZEL DERS)

Özel ders oldukça maliyeti yüksek bir hazırlanma yöntemidir. Ancak oldukça etkili bir yöntemdir.
Birebir ders ile öğretmen ve öğrenci eksik konuları birlikte tespit ederek anlaşılmayan noktaların üzerinde daha yoğun çalışmaya olanak verip iyi bilinen noktaları hızlıca bir tekrarın sonrasında sorularla pekişmesi sağlanarak konular temel sağlamlaştırılır. Bire-bir derste ise bütün ilgi tek kişiye yoğunlaştırılır ve çok konsantre bir ders işlenir.

 Özel ders için nasıl bir öğretmen

1.      Öğretmen deneyimli olmalı,

2.      Öğrenci ile diyalogu iyi olmalı. Öğrenci psikolojisini kavrayabilmeli,

3.      Referanslara dikkat edilmeli. Daha önce kimlere ders vermiş sonucunda ne olmuş gibi,

4.      Sınav sistemini çok iyi bilmeli,

5.      Öğrenciye sürekli moral motivasyon sağlayan bir kişi olmalı,

ÖSS sınavına hazırlanma için size üç yol gösterdik. Siz ailenizin, çevrenizin ve kendinizin durumunu iyi tespit ederek ona göre bir seçim yapmalısınız. Şunu asla unutmayın başarı için bunlar birer araçtır. Başarıya ulaşmanın kesin yolu plan,strateji, hedef, kendine güvendir. Bu nedenle önce verimli ders çalışma alışkanlığı kazanmaya özen gösterin.

 

Ahmet Yıldız
[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR