ÖĞRENCİLERİN EN ÇOK SORDUĞU SORULAR - 1

Sizce ÖSS sınavını kazanmak için dershaneye gitmek şart mı ? Hangi dershaneyi önerirsiniz?

Dershaneler ÖSS sınavını kazanma garantisini veremez. Dershaneler sizin eksik olan yönlerinizi tamamlayarak ÖSS sınavına bilgi ve deneyim yönünden tam donanımlı olarak girmenizi sağlar. Dershaneden önce öğrencide ÖSS sınavını kazanma yönünde azim,inanç ve çaba olmalıdır. Eğer bunlar sizde yoksa tavsiyem dershaneye gidip paranızı ziyan etmeyin. Eğer bunlara sahipseniz dershane seçiminde şu hususlara dikkat edin. Yani şu sorulara cevaplar vererek dershanenizi seçin.

a)     Köklü bir dershane mi ?

b)     Dergi, kitap, yaprak testleri kaliteli ve özgün mü ?

c)      Dershane hayatını sadece derslerden ibaret mi görüyor, etüt  ve ek derslere yer veriyor mu ?

d)     Daha önce o dershaneye gitmiş bir arkadaşınızla konuştunuz mu ?

e)     Öğretmenleri kaliteli mi ? Sadece standart ders mi anlatıyorlar, yoksa öğrencilerin bireysel özelliklerinizi dikkate alıyorlar mı ?

f)        Geçen sene ki başarı durumu nedir ? (Türkiye derecesi çıkarıp çıkarmadığına değil, kazandırdığı aday sayısına göre değerlendirme yapın.)

Sosyal bilimler alanında okuyan öğrencilerin daha tembel, daha başarısız, hayatta pek mutlu ve başarılı olmayan kişiler olduğu öğretmenlerimiz, okul idaremiz ve ailelerimiz tarafından söylenmektedir. Bu doğrumu acaba. Sayısal alanda üniversite kazanmak daha mı kolaydır?

Özellikle öğretmenlerin neden böyle bir sınıflandırmaya gittiğini henüz anlamış değilim. Ancak bu oldukça yanlış bir bilgidir. Sayısal alanda üniversitelerin bölümlerinin sayı olarak ve alınacak öğrenci kontenjanı olarak çok olduğu buna rağmen sayısal alandan ÖSS sınavına  giren öğrenci sayısının az olduğu bir gerçektir. Ancak bunların ÖSS sınavını kazandıktan sonra sosyal başarı gösterecekleri gibi bir garantileri de elinde yoktur. Sizler alan seçerken ilgilerinize, yeteneklerinize, seçmek istediğiniz mesleğin yer aldığı alana ve çalışma isteğinize göre seçim yapın. Çünkü hayat okulunda işini severek yapan yenilik getiren ve çoğunluktan farklı olanlar başarılı olmaktadır. Elinde belgesi olmak işe alınma sürecinde işe yarayabilir ama yükselmenize asla yardımcı olmaz.

Sınavlara uzun süre hazırlanıyorum. Ama sınav anı gelince her şeyi unutuyorum. Bununla nasıl baş edebilirim?

Çalışılmasına rağmen sınavlarda eğer unutuyorsanız bunun nedenleri başlıca şunlar olabilir;

a)       Ders çalışma alışkanlığını bilmemekten kaynaklanan unutma: Sınavlara bir gün önceden çalışıyorsanız. Dersi anlamayıp sadece ezberliyorsanız sınavlarda sorulan sorunun cevabını hatırlamakta zorlanmanız, hatta bilgileri birbirine karıştırmanız gayet normaldir. Çünkü hafızanın gerçeği bunun unutulmasını gerektirmektedir. Ezberlenen bilgiler anlaşılmadığı için hafıza için soyut kalır ve hafızada belirli bir sistemde depolanamaz. Bilginin çağrılma aşamasında da hatırlamayı tetikleyici ip ucu bulunamayacaktır. Bu hafızdaki var olan bilgiyi çağıramamaktan kaynaklanan bir unutma durumuna neden olur.

b)       Sınava bir veya birkaç gün önceden yoğun olarak ezber yoluyla hazırlanırsanız sınav günü başarılı olamayacağınız duygusunun verdiği stres, kaygı düşüncelerinizin bloke olmasına neden olabilir. Buda unutmaya neden olur.

Sınavlara hazırlık bir günlük iş değildir. Her günün dersi her gün çalışılıp tekrar edilmelidir. Aksi taktirde biriken, çalışılacak konular hem strese neden olur hem de çalışılacak çok konunun olması “en iyisi çalışma” düşüncesine neden olabilir. Hem de konu çok olduğunda size göre önemlileri çalışmanıza neden olabilir. Ancak size göre önemli olanlar öğretmene göre önemsiz olursa o zaman derste başarısız olunur.

Hem okula gidiyorum hem de dershaneye. İkisinde de başarılı olabilmem için günde kaç saat ders çalışmam gerekir?

Hem üniversite sınavına hazırlık hem de okul başarısını artırma yönünde çalışmak irade gücüne sahip ve planlı çalışan öğrencilere göre bir yaşam tarzıdır. Hemen kendinize bir çalışma planı yapın ve mutlaka bunu uygulayın böylece verimli çalışma alışkanlığına sahip bir öğrenci olacaksınız. Önemli olan bir günde ne kadar çok çalıştığınız değil,  bir günün ne kadarını verimli çalıştığınızdır. Bir günde ne kadar ders çalışmanız gerektiği sizin bilgi kapasitenize, anlama kapasitenize göre değişiklik gösterir. Ancak hem okula giden hem de ÖSS çalışan bir öğrenci iseniz ve de irade gücüne ve verimli çalışma alışkanlığına sahip bir öğrencisiyseniz, 6-8 saat ders çalışmanız yeterli olacaktır. Ders çalışma alışkanlığınız yoksa günde kaç saat çalışmaktan önce “öğrenmeyi öğrenmeyi" mutlaka öğrenmelisiniz.

Bu köşede zaman zaman sorularınıza cevaplar vereceğim. Bu soru cevap olarak ilk yazmız..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR