Yaşar Yeşilyurt

Yaşar Yeşilyurt

Toplumsal bir yara: yolsuzluk

""Yolsuzluk fahişelikten daha kötüdür. Fahişelik bir tek bireyin ahlakının bozulmasıdır, oysa yolsuzluk tüm toplumun ahlakını tehlikeye düşürür.""       Karl Kraus
                                                                    

               Şu sıralar gündem; yolsuzluk, rüşvet iddialarından geçilmiyor. Hem iktidar partisi hem de muhalefet birbirlerine en acımasız ifadelerle saldırarak suçluyorlar. Saldırıların ve suçlamaların siyasi etik bir tarafa insani olarak da felsefi olarak da aslında pek bir değer ifade etmediğini yine olanın halka olduğunu söylemek gerekir. Aslında bu türden iktidar muhalefet kavgası birbirlerinin açığını bulmak açısından ve neler döndüğünün bilinmesi açısından oldukça verimli.

                Daha bir ya da iki ay öncesine kadar yolsuzlukla ilgili birbirlerine güvenli şekilde saldıranlar, ne hikmetse Ramazanla birlikte insanların en hassas olduğu bir ayda, yolsuzlukla suçlamaları sayesinde en azından neler olup bittiğini de öğrenmiş olduk. Şurası bir gerçek ki siyasi partiler birbirlerinin yumuşak karınlarına değmediği müddetçe birbirlerini idare ediyorlar, ne zaman ki işler tersine dönüyor o zaman biz de yolsuzlukların nasıl cereyan ettiğini bilmiş oluyoruz. Aslında ellerinde bu türden yolsuzluk dosyaları iktidarı ile muhalefeti ile var olmasına karşın en uygun buldukları zamanda, yani birbirlerine bir saldırı olarak kullandıklarında, ellerindeki kozları açmaya başlıyorlar. İlerleyen günlerde iktidar ve muhalefetin daha ne kadar ellerinde bu türden yolsuzluk dosyaları var, kim kimi düelloya davet edecek göreceğiz.

                 Bizde böylelikle üst kesimde nasıl yolsuzluklar yapıldığını görüyor olacağız. Burada bir noktaya da dikkat çekmek gerekir ki o da yolsuzluk iddialarının havada uçuştuğu bir ortamda MHP"nin suskun kalmasıdır. Aslında bu tür tartışmalarda suskun kalmak önemli bir avantaj sağlayabilir. Zira yapılan tartışmalar etik olarak da doğru bir düzlemde yapılmıyor. Burada MHP"nin kendisini dışarıda tutması, bu tür tartışmaların dışında kalması eğer ki geçmişinde bir takım yolsuzluklar damgasını taşımamış olsaydı çok önemli bir kazanım sağlayabilirdi. Ancak geçmişindeki bu iddialar MHP"nin bu tartışmada ses çıkarmamasını ve iktidarla ilgili başka dosyalar açarak iktidarın üzerine gitmemesinin en önemli sebepleri olarak sayılabilir.

                  Tekrar söyleyecek olursak yolsuzluk ya da küçük yolsuzluklar iktidar ve muhalefetin birbirlerine karşı gerektiğinde kullanılabilecek bir koz olduğunu gerektiğinde açılabileceğini bir kez daha söyleyebiliriz. Halkın ise bütün bunlardan çıkaracağı sonuç kimse masum değildir olmalı.
 
                   Tüm samsun halkının ramazan bayramını en içten dileklerimle kutluyor. Bayramın herkese huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum. İyi bayramlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşar Yeşilyurt Arşivi
SON YAZILAR