Yaşar Yeşilyurt

Yaşar Yeşilyurt

Derin Terör

 

Niçin PKK terör saldırıları arttı ve bu kadar üst üste toplu şehitler vermeye başladık, bu soruların sorulması ve gelecekte olabilecek muhtemel senaryoların, provokasyonların olabileceğini imkân dâhilinde görüp, gerekli önlemlerin hem devletin hem de halkın sağduyulu davranarak alması çok önemlidir.

 

Bu saldırıları sadece bir terörist faaliyet olarak görmek bizi doğru yere ulaştırmadığı gibi sorunun çözümünde de bir netice aldırmaz. Özellikle bir aydan beridir saldırıların artması anayasa değişikliğinin yapılması ordunun üst kademesinin değişimi Suriye'deki olaylar İran'ın PKK'nın karayılanın yakalanması ile ilgili muğlâk ve dikkatli manipülasyonu olayların artması ile arasında bağ kurulmadan anlaşılabilecek bir olgu değildir. Terörizme karşı elbette meşru müdafaa hakkını kullanmak terörün yarattığı korku ve yılgınlık duygusunu aza indirgemek için askerin her türlü tedbiri istihbarat birimlerinin çalışmalarıyla yapması ve kamuoyunu rahatlatması önemli ama bundan dahada önemlisi sadece misliyle veya daha fazlasıyla karşılık vermek değil aynı zamanda bölgeye yönelik demokratikleşme umutlarının da kaybedilmesine mani olmaktır. Yoksa öbür türlü bak işte demokratikleşme dediniz bu noktaya geldi diyenlerin ve Kürt sorunu konusunda bir çözüm istemeyenlerin ekmeğine yağ sürülmüş olacaktır. Bu saldırılarda hem Türkiye tarafında hem de PKK'nın derin kollarında çözüme karşı direniş olduğunu görmek ve Türkiye'yi geçmişteki kısır döngüye tekrar döndürmek amacı ve isteği vardır.

            

Eğer bu saldırıların sonucunda olağanüstü hal ya da askeri tedbirlerin artırılması yönünde bir ivme oluşursa, yani terörü sadece askeri tedbirleri artırarak yok etmeye yönelirse bu saldırılardan onların istediği sonuç alınmış olacak ve bizde gerekli dersi almamış olacağız. Zira oradaki baskının artması, her zaman terörün ekmeğine yağ süren psikolojik bir süreçtir. Doğru adımların atılması, PKK ve arkasındaki güçlerin bu psikolojik desteğini tersyüz edecektir. Terör, vatandaşın çözebileceği bir sorun değildir. Çok yönlü askeri, ekonomik, devletlerarası işbirliğine dayanan ve köklü yapısal değişimleri hayata geçirerek ancak teröre dur diyebilirsiniz.

 

            Alınmayan ya da alınamayan hayata geçirilmeyen tedbirler, çözümler, önlemler zaaf oluşmasına ve dolayısıyla sadece şehit sayısının artmasına ve halkın öfke ve nefretinin artmasına sebep olacaktır. Şiddet her zaman için şiddeti doğurur. Sadece şiddetle terörle mücadele etmek mümkün değildir. Bunun dünyada pek çok örneği de vardır. Yapılması gereken bir akıl tutulmasına sebep olmadan akıllıca çözümlerle terörle mücadelede kararlı adımlar atmak zorundayız. Bu konuda ki kararlılığımızı da tüm dünyaya göstermeliyiz. Türkiye'nin bunu başarabilecek gücü her zaman vardı, bundan sonrada vardır ve olmalıdır. Aksini düşünmek bile istemiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşar Yeşilyurt Arşivi
SON YAZILAR