Siyah Pirinç (Kral yiyeceği)

Ülke olarak alışık olmadığımız bir isim 'siyah pirinç…' Anavatanı Çin olan ve kısıtlı olarak İtalya'da üretilen siyah pirincin ülkemizde ilk üretimi Edirne'de yapıldı. Nasıl ki Osmanlı mutfağının bizim için özel bir yeri varsa siyah pirinçte 20 yıl öncesine kadar sadece Çin hükümdarları için üretiliyordu. Hatta bu nedenle adı yasak pirinç olarak da anılmış.

 

Özel olan bu pirincin faydaları ise;

Yüksek oranda lif ve mineral içermesine rağmen şeker oranı düşük.Şeker, kalp hastalarına ve kansere karşı önleyici etkiye sahip, lif ve hücreleri yenileyerek vücuttaki antioksidanları atmaya yardımcı oluyor. Tadı beyaz pirince yakın ve pişirilmesinde hiçbir fark yok. Vejetaryenlerin popüler yemeği olarak kabul ediliyor.Üretiminde dezavantajı; ülkemizdeki fabrikaların eleklerinin siyah pirince uygun olmaması buda satışta kaliteyi düşürüyor ve bu sebeple şirketlerin ilgisini şuan için çekmek zor. Siyah pirinç bilinmeyeni daha çok yeni, dengeleri bozacak mıdır? İlgi ne olur bilinmez.. Belirleyici olan girişimcilere bu konuda büyük iş düşüyor.

 

Bu arz ve talep ilişkisine katkı sağlayan bir isim de Samsun'da öğrenci olan Murat Yıldız, geçen yıl dış ticaret eğitiminde kendi projesini oluşturup kısa sürede uygulamaya geçirdi. Tohumu Filipinlerden ithal ederek Bafra'da ekimini gerçekleştirip ilke imza attı. Samsun'da lider konumu oluşturacak bu adıma ilgi tarım fuarında gayet iyiydi.İlk adım için bu umut verici olsa gerek..

 

Genç girişimcilere destek çok önemli çünkü burada yapılan kişisel adımın şehrimiz için önemi büyük.. Samsun siyah pirinç ile lider konumda olabilir. Yeniliklerin gençler tarafından oluşturulması da ayrı bir artıdır çünkü genelde aktif düşünceye sahip gençlerin sıra dışı fikirleri çoktur ancak bunu uygulamayı gerçekleştirenler malesef azınlıktadır. Ülkemizde zeki insan bulma sorunu yok ancak bu genelde bahane bulmak için kullanılıyor bu durumda da üretim ve yenilik haberlerini duymakta zorlanıyoruz. Büyük cesaret isteyen adımların daimi olması umudum ancak  hedef patent alıp lider olmaksa acele etmekte fayda var..Siyah pirincin Samsun ile markalaşmasını umut ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR