Öğretmenevi mi? otel mi?

Öğretmenevleri, öğretmenlerin sosyal ihtiyaçları için kurulmuş en önemli müesseselerden birdir. Ancak, maalesef öğretmenlerden çok, öğretmen olmayan esnafların, diğer kamu görevlilerinin, her kesimin faydalandığı özel otel olarak görevini yapmaktadır.

Bugün benzer şekilde polis evleri, ordu evleri bulunmaktadır. Ancak ne polis evinde, nede ordu evinde bırakın konaklamayı lokallerine bile mensupları hariç çay içmeye dahi giremezsiniz. Aslında doğrusuda budur. Çünkü adı üstünde polisevi, tabi polislerse ve polis ailelerine hizmet edecek. Ordu evleride, ordu mensuplarına hizmet etmelidir. Ancak öğretmenevleri neden öğretmenden çok, herkese hizmet ediyor? Geçen gün bir işim icabı Ankara'ya gitmem gerekti. Mevsim kış olmasına rağmen Ankara Başkent öğretmenevini aradım. Yarın akşam için yer ayırtayım dedim. Maalesef dolu, ertesi günü olsun, dedim. Dolu. Tam bir hafta önceden hepsi dolu. Resepsiyondaki görevli bir şeyler anlattı ama dinlemeden kapattım telefonu. Şimdi soruyorum öğretmenevi yönetimine, müdürüne yardımcısına vs. tüm öğretmenevlerinin idarecilerine: Siz öğretmenlikten gelme değil misiniz? Hastasını almış, güvenmiş getirmiş Ankara'ya benim öğretmenim. Siz ona “yer yok” diyorsunuz. Ama bir genel müdür yahut bir esnaf ne bileyim bir vekilimiz geldi mi, onlara yer yok denir mi değil mi? Milletvekilleri gitsinler istedikleri otellerde kalsınlar. Şimdi diyecekler ki benim müdür arkadaşlarım efendim öğretmenevlerine biz öğretmen dışında gelenleri de almak zorundayız. Hayır, efendim zorunda değilsiniz. Öğretmen olmayan kişilere yer yok diyebilirsiniz. Sizi şikayet mi edecekler, bize öğretmenevlerinde yer vermediler diye. Siz kendinizi savunamayacak mı sınız? Bu kişiler bir otele gitseler, otele almasalar, yer yok dense oteli şikayet mi edecekler. Hayır, efendim siz idarecilerin en güzel savunması “efendin ben öğretmenevini öğretmen arkadaşlara ağırlık vererek kullandırıyorum onlara ayırdım.” Diyebilirsiniz. Eğer siz böyle savunma yapın size ceza verecek bir muhakkik tanımıyorum. Bilakis siz bütün öğretmenler tarafından baş tacı edilirsiniz.

Ancak benim müdürlerim mensubu oldukları öğretmenlerin çektikleri çileleri görmek istemezler. Hele tatil zamanı yaz aylarında deniz kenarındaki öğretmenevlerinde bir araştırma yapsınlar, öğretmen olanlarla öğretmen olmayanların oranını görsünler. Öğretmen evleri ticari bir gaye ile kurulmuş müesseseler değildir. Dolu veya boş kalması o kadar önemli değildir. Önemli olan, gelen bir öğretmenevimize her konuda hizmet etmesidir. Öğretmenevleri öğretmenlerden kesilen aidatlarla kurulmuştur.

Sevgili idareci arkadaşlarım gelin öğretmenevlerini herkese açık otel olmaktan çıkarıp öğretmenlere hizmet eden bir kurum haline getirelim. İnanın öğretmenlerin baş tacı olursunuz. İsterseniz, inanıyorum siz bunu yapabilirsiniz. Öğretmen olmayan kişilere yer vermeyin demek istemiyorum. Sadece akşam saat 18.00 e kadar öğretmen olmayan kişilere yer vermeyin mesela. Bu saatten sonra büyük ihtimalle öğretmenlerden gelen olmayabilir. Bu bir öneri. Sizler çok daha değişik şekilde öğretmenlerimize bu konuda kolaylık sağlayabilirsiniz. Ama inanın öğretmenlerin içleri çok dolu. Bir gün bu öğretmenlerden bir veya bir kaçı zor durumda kalıp patlayabilir. Eğer bugün susuyorlarsa, medeni kişiliklerindendir.

Siz hiç polisevinde konakladınız mı, yahut ordu evinde çay içtiniz mi? Öyleyse neden biz de kendi öğretmenevlerimizde mesleğimize yakışır saygın bir şekilde kendi meslektaşlarımızla beraber kalmayalım? Bırakın diğer kurum mensupları otellerde kalsın. Benim öğretmenimin aidatıyla açılan bu müessesede öğretmenim hizmet görsün. Öncelik olarak değil her zaman.

Değerli öğretmenlerim de bu konuda içine kapanmasınlar artık. Kendi paralarıyla kurulan öğretmenevlerine sahip çıksınlar.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Yaşar Koca Arşivi
SON YAZILAR