Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

MÜFETTİŞ

Dün bir gazetemizin manşetinde yer aldı "CHP Genel Merkezi, Halil Türk'ün istifasından sonra il yönetiminde yaşanan gelişmeler üzerine Samsun'a iki müfettiş gönderecek" miş. Suların bir türlü durulmadığı CHP'de  Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, il yönetiminde yaşanan ve adeta kaos haline gelen duruma müdahale etmiş. Ve sorunun çözümü için Burdur Milletvekili PM Üyesi Ramazan Kerim Özkan ile Bursa Milletvekili Turhan Tayan'ı Samsun'a görevlendirmiş. Müfettişlerin bu hafta içinde Samsun'a gelmesi bekleniyormuş. Bilindiği gibi, Turhan Tayan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1964 yılında Bursa'da "Haber" gazetesini yayına soktu. Uzun yıllar gazetenin Yazı İşleri Müdürlüğünü yürüttü. Aynı tarihlerde Adalet Partisi Gençlik Teşkilatı Bursa İl Başkanlığı görevini üstlenerek siyasete atıldı. 1978 yılında AP Bursa İl Başkanlığına seçildi, bu görevi 12 Eylül 1980 tarihine kadar sürdürdü. 1988-1991 yıllarında da Doğru Yol Partisi Bursa İl Başkanlığı yaptı. 1991 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisinden Bursa Milletvekilliğine seçildi. 1995 ve 1999 Genel Seçimlerinde de yine Bursa Milletvekilliğini korudu. 5 Ekim 1995 yılında kurulan II. ÇİLLER Hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığına getirildi. III. ÇİLLER ve II.YILMAZ Hükümetlerinde de aynı bakanlığını korudu. 28 Haziran 1996 yılında kurulan ERBAKAN koalisyon Hükümetinde DYP'den Milli Savunma Bakanlığı'na getirildi. TBMM'de DYP Grup Başkan vekilliği, Adalet Komisyonu Başkan vekilliği, ve son olarak Anayasa Komisyonu Başkanlığı yaptı. 2011 Haziran ayındaki seçimlerde CHP Bursa milletvekili oldu.  Şimdi Samsun'da CHP'yi teftiş edecek!

KALEM SİZDE

Otobüslerde ayakta durmakta zorlanan amcalar&teyzeler evlenme programlarına çıkınca kolbastı oynayabiliyor.Hayat çok garip.
***
Havalara giren birine hiç dokunmayın.. bırakın,
Ne kadar yükselirse o kadar sert düşecektir.
- İzleyin ve keyfini çıkarın.
(Teşekkürler Ahmet Şar)
***
Konuşsam dilim yanar, sussam kalbim.
Önce duruyorum.
Sonra susuyorum.
İçimden çıkan lafların etrafı yangın yerine çevireceğini düşününce kilit vuruyorum dilime.
... Yan! diyorum içime!
Sadece sen yan!
Ve Dayan! diyorum gönlüme!
Herkes mutlu olsun! Sen dayan!
(Mevlana-Teşekkürler Gülsüm Urfalı)

..MI YETMİYOR?

Hep bir yerlere, bir şeylere yetişme telaşındasınız değil mi?
Hiç vaktiniz yok, "Fast live", "Fast food", "Fast music", "Fast love"...
Dikte ettirilen "yükselen değerler", "in" ler, "out" lar...
Buna benzer bir odada, şanslıysanız gökyüzünü görebilen bir pencere ardında bitecek hepsi.
Dostluğu klavyelerinde, yaşamı monitörlerinde arayanlar, Size sesleniyorum!
Hangi tuş daha etkilidir ki sıcacık bir gülüşten ya da hangi program verebilir bir ağaç gölgesinde uyumanın keyfini?
Copy-paste yapabilir misiniz dalgaların sahille buluşmasını?
İçinizi ısıtan gün ışığını gönderebilir misiniz maille arkadaşlarınıza?
Sevgiyi tuşlarla mı yazarsınız?
Öpüşmek için hangi tuşlara basmak gerekir?
Ya da geri dönüşüm kutusunda saklanabilir mi kaybolan zaman?
Doğayı bilgisayarlarına döşeyenler, neden görmezsiniz bahçedeki akasyanın tomurcuklandığını?
Ve ıslak toprak kokusu var mıdır dosyalarınız arasında?
Koklamak, duymak, dokunmak, yok mu yaşam skalanızda?
Bilgi toplumu oldunuz da, duygu toplumu olmanıza megabaytlarınız mı yetmiyor?
Müşfik Kenter

YURTTAŞ

İçinden geçtiğimiz günler yurttaş olma bilincinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterirken, bu yurttaşlık bilincinin temelinde bulunan, mantığı ve aklı ön planda tutan, barış ve uzlaşma biliminin de önemini ortaya koyuyor. Aslında 2011 yılının ilk aylarından beri gündemimizden eksik olmayan tüm olaylar bu önemli kavramların önemini sürekli işaret ediyor...

Eski Yunan'dan beri “Yurttaş”, kamusal yaşama özgür iradesiyle katılanları ifade eder. Bir hükümdara tabii olmadan, tebaa olmadan, özgür iradesiyle içinde yaşadığı toplumun yönetimine, organizasyonuna katılan kişidir yurttaş... Hak ve sorumlulukları vardır ve bu hak ve sorumluluklarının farkında, bilincinde olmak, haklarını talep etmek, sorumluluklarının gereğini yerine getirmek durumundadır.

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte imparatorluk dönemindeki “tebaa olmaktan” kurtulduk. Fakat yurttaş olmanın anlamını ve sorumluluklarını öğrenmeye ve içselleştirmeye devam ediyoruz. İşte bu süreci düşündüğümüzde “Yurttaşlık Eğitimleri”nin de ne denli önemli olduğunu fark ederiz. Nitekim, hala ülkemizdeki en önemli konulardan biri “yurttaşlık / yurttaş olmak”tır.

“Ağaç yaşken eğilir” der büyüklerimiz. Bu nedenle yurttaşlık eğitimlerinin, küçük yaşlardan itibaren gençlere verilmesi, katılımcılığın, sorgulayıcılığın, hak ve sorumluluklarının farkında olan, talep eden ve sorumluluklarını yerine getiren yetişkinlerden oluşan bir toplum için son derece önemlidir.

BİLİN DİYE..

Kuzu gibi olun diyorlar
Büyüyüp ortaya çıkınca
Koyun gibi gütmek için sizi.
(Can Yücel-Teşekkürler Hasan AK)

BÖYLE DEMİŞ

Doly Parton: Bu kadar ucuz görünmenin, ne kadar pahalıya mal olduğuna inanamazsınız.

CEM ŞAHAN SORMUŞTU.

Bundan tam 3.5 yıl önce 12 Haziran 2008 tarihinde o dönem Tabip Odası Başkanı olan Dr. Cem Şahan dostumuz yazdığı gazete köşesinde, "Düşünsel  namusun  çağrısı  çoğu  zaman  düşüncenin  sabote  edilmesi  anlamına  gelir. Bir  düşüncenin  değeri, bilinenin  devamlılığına  olan  uzaklığıyla  ölçülür.  Bu mesafe  kapandıkça  düşüncede nesnel  olarak  değer  yitirir  diyor  ADORNO  ve  devam  ediyor:  Düşünce  varolan  standarta  ne kadar  yaklaşırsa  muhalif  görüş  oluşturma  işlevi  o  kadar  azalır." demiş ve bu şehrin sayıları nedir? diye de sormuştu. "Sayılar  kurtarmalı  Samsunu.. Sayılar  çizmeli  geleceği
Sayılar  öngörmeli  insanı.. Bir  Şehri  Sayılar  ele  vermeli.. Sayılar  olmalı  çocukların  geleceğini.. Kentsel  aydınlanma  sayılarla  başlamalı.. Kentsel  yüzleşme  sayılarla  olmalı." diye de eklemişti. Sahi sevgili hocam, son 3.5 yılda ne değiştirildi Samsun'da, sayısal olarak? Size bilgi veren oldu mu hiç? Samsun'un sayısal verileri nedir?

FOTOĞRAF
(Teşekkürler Ömer Faruk Sönmez hocam)

NOSTALJİ

EL VAR

El var öpülesi
El var itilesi
El var kırılası
El var pamuk gibi
El var kazık gibi
El var varsıl
El var yoksul
El var hep verir, hiç almaz
El var çok alır hiç vermez
El var silah tutar
El var balık tutar
El var dua için açılır
El var para için açılır
El var tespih çeker
El var kürek çeker
El var kınalı
El var öjeli
El var nasırlı
El var satırlı
El var hep almayı bekler
El var hesabı başkası ödesin diye bakar
(Nizamettin Göçmen)

 

TANSU TEKİN'İN OBJEKTİFİ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR