Koç’un Kafası Karışık mı?

CHP Genel Başkan Adayı ve Samsun Milletvekili Haluk Koç, CHP Çankırı İl Kongresinde “Türkiye'de anayasada tarif edilen temel özelliklerin altının kazılarak yok edilmeye çalışılıyor, Laiklik savunması yaparken halkın değerlerine özen göstermeliyiz" diye konuşmuş.
Koç bu konuşmasında “Halkın değerlerine özen göstermeliyiz” de diyor..  Bunu derken gündemde olan "halkın değeri" başörtüsüne atıf yaptığını düşünüyorum.. Daha net ve açıkça, hem cumhuriyetçi hem de halkçı bir partinin genel başkan adayı (ve üstelik Samsunlu) olarak şunu deseydi; "Laiklik savunması yaparken halkın değerlerine özen göstermeliyiz. Kızlarımız başörtüsü takıyor diye ne laikliğe, ne Atatürkçülüğe bir halel gelir, artık bu meseleyi bu kavramlara dolayarak siyaset yapmak vakti geçti..”
Haluk Koç konuşmasına, “Sokakta dolaşan gerçeklere sırtımızı kapayarak siyasete devam etmemeliyiz” diyerek devam ediyor. Anadolu gerçeklerine has "sol bir söylem" ile, haneyi, sokağı, mahalleyi ve Ülkeyi içine alan sivil, yani statükosuz bir siyasi örgütlenmenin genel başkan adayı olduğunu daha net ortaya koyacak diye bekliyorum..
CHP"nin seçim öncesi dağıttığı başörtüsüne o günlerdeki gibi sahip çıkabileceğini düşünüyorum bu sözleri ile..
Konuşması devam ederken Tam ümitlendiğim bir anda “Türkiye'de anayasada tarif edilen temel özelliklerin altı kazılarak yok edilmeye çalışılıyor” diyerek topu taca atıyor..  Arkasından top sahadaymış gibi devam ediyor; "Laiklik savunması yaparken halkın değerlerine özen göstermeliyiz. Sanki biz bir şeylerin düşmanıymışız gibi sunuluyor. Yapılan açıklamalara dikkat etmeliyiz. Karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlike Arap milliyetçiliğine dayalı kültürün, Anadolu'nun temiz dokusunu yıkmaya çalışmasıdır” yeniden ümitleniyorum..
Okurken anladığım kadarıyla "başörtüsü"nü, Arap milliyetçiliğine dayalı kültürün uzantısı olarak görmüyorsa Sayın Koç, Üniversitelerimizdeki yasağın kalkmasından yana tavır koyuyor.. Ama başörtüsünü Arap milliyetçiliğine dayalı kültürün uzantısı olarak görüyorsa (ki bu net değil) işimiz zor bizim.. CHP"ye yönelik ümitlerimizi bir sonraki bahara (hatta daha sonraki) saklayacağız demek ki..
Samsun Milletvekili ve CHP Genel Başkan Adayı Haluk Koç için adaylık çalışmaları boyunca başörtü yasağının kaldırılması yönünde yapacağı konuşma ve bu yönde alacağı tavır olumlu bir sonuç vermeyebilir.. Çünkü görülen o ki Halk Partililer bu yasağın devam etmesi yönünde her türlü eylemin içinde boy gösteriyorlar. Buna devam da edecekler..
Haluk Koç, "söylemlerini" parti içi seçmene yönelik geliştirirken ufkunu daha da geniş tutarak,  iktidara yürüyecek bir parti genel başkanı  gibi, her türlü yasağın, hele de en temel insan haklarının ve din ve vicdan hürriyetinin önündeki yasağın karşısında olduğunu olduğunu netleştirebilmeliydi.. Böyle bir "söylem" ile  çok daha geniş kitlelerin, soldan ümidini kesmişlerin,  en büyük sosyal demokrat olarak Tayip Erdoğan"ı görenlerin de yeniden güvenini kazanırdı..
Haluk Koç partisini, daha fazla sivil, daha fazla özgürlükçü, daha fazla cumhuriyetçi ve daha fazla halkçı yapmak için açık ve net bir "söylem" ile günübirlik siyaset yerine uzun soluk bir çabayı göze almalıydı.. Farkını ortaya koymalıydı..
Toplumun her katmanı ile barışık bir siyaset manifestosu bu gün Türk solunun ihtiyaç duyduğu bengisu gibidir..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Recep Yazgan Arşivi
SON YAZILAR