KIŞA HAZIR MISINIZ?

Sonbaharın son ayındayız yapraklar dökülmeye, soğuklar hissedilmeye başladı. Kış kapımızda geliyor. Durun hemen endişelenmeyin!

Battaniye altında kitap okuyacağınızı, hafta sonları evde film seyrederek geçirebileceğinizi, serin havada yürüyüş yapabileceğinizi, içinizi ısıtacak sıcacık salep, çikolata içebileceğinizi, vitamini bol kış meyvelerinden tadarken mis kokulu kestane yiyebileceğinizi hayal edin. Pencerinizden dışarı baktığınızda belki yağan yağmur, ağaç dallarının ince ince salınması ve çatıların kar ile süslendiğini görmek belki de hepimize iyi gelecek.

Tabi hayatın bir gerçeği iş ve okul kış şartlarına hazırlıklı olmamızı zorunlu kılıyor. Naftalin kokulu kışlık kıyafetler çıkarılsın, yazlık ayakkabılar yerine kalın tabanlı ayakkabılarımızı giyilsin artık. 

Peki ya aracınız? 

Bir aracın bakımı uzmanlık ister. Bazı noktalar vardır ki mutlaka servisin kontrolünden geçmesi gerekir. Bunların başında da aracın yolla temasını sağlayan tek eleman olan lastikler gelir. Güvenli sürüşün en önemli parçalarından biri olduğu için lastiklere önem göstermek gerekiyor. Kış aylarında kış lastiği kullanmalı. Yaşadığınız yere kar çok az yağıyor ya da donma olayları az oluyor diye kış lastiğine ihtiyaç duymadığınızı düşünebilirsiniz fakat bu oldukça hatalı bir varsayım. 

Yoğun kar yağışı gibi zorlu hava koşullarının üstesinden gelmek için tasarlanmış olsa da yumuşak hamurlu yapısı ve özel sırt deseni sayesinde 7 °C derecenin altındaki havalarda çok daha iyi yol tutuşu ve fren mesafesi sağlar. Islak zeminlerde suyu en iyi şekilde tahliye ederek, suda kayma (kızaklama) riskini en aza indirir. Ayrıca üzerindeki kanallar ve sırt deseni sayesinde karlı zeminlerde aracın çekiş gücünü artırarak daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. Tüm bu nedenlerden dolayı havalar soğumaya başladığında kış lastiklerine geçmek hem sürüş güvenliği hem de performans açısından oldukça önemlidir.

Lastikler kadar frenler de önemlidir. Fren sisteminde oluşacak bir arıza, fren mesafesini uzatacağı için kazalara davetiye çıkaracaktır. Bunun önüne geçmek için fren sistemi ideal seviyede tutulmalıdır. Frenlerin ardından aracın rot-balans ayarlarını yapılması gerekir. Ayrıca amortisörler ve diğer süspansiyon sistemleri de mutlaka incelenmelidir. Patlak amortisör varsa savrulma ve kaymalara neden olacağı için değiştirilmesi gerekir. 

Havaların soğuk olması aracın havalandırma sistemlerinin kontrol edilmesini zorunlu kılıyor. Havalandırma filtresi, cam suyu, silecekler kontrol edilmeli ve değişikliğe ihtiyaç varsa bu parçalar yenilenmeli. Radyatör suyu ve cam suyunuza antifiriz ilave edilmeli. Sonuçta sağlıklı çalışan bir araca, araç içerisinde temiz ön cama ve sıcak havaya  ihtiyacınız olacak.

İyilik, sağlıkla kalın. Kazasız ve emniyetli yolcular dilerim..

Kaynak: https://blog.ciceksepeti.com/kis-lastigi-secerken-dikkat-etmeniz-gerekenler/
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Onur Nezer Arşivi
SON YAZILAR