İHMAL VE İHLALİN SONUÇLARI

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamadan kaynaklı vatandaşlarımızı kaybettik, yaralılarımız var. Bu patlama sadece iş yerini yok etmedi. Çocukları anne ve babasız, hayatta kalanları işsiz bıraktı. Ölenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır dilerim. Şuan kazanın sebebinin tam olarak bilinmemesi ve adli soruşturma devam ettiği için bir değerlendirmede bulunmayacağım. 

Tek söyleceğim, iş kazalarının önlenebilir olduğudur.  Çok kısa fakat anlamlı bir öykü paylaşmak isterim sizlerle... Küçük, şirin bir köyde yoksul bir köylü ziraatçi ve karısı mutlu mesut yaşarlarmış. Bu ziraatçi kazları fazlaca severmiş, her gün kazları beslermiş fakat bir kazı varmış ki fazlaca özelmiş. 

Özelliği ise altın yumurtluyor olmasıymış, ziraatçi her gün altından olan yumurtayı şehre götürüp kuyumcuda bozdurup parasını alırmış. Yoksul ziraatçi giderek zenginleşmeye başlamış, zenginleştikçe ziraatçi değişmiş artık para kazanıp idame için çalışmaya gerek duymuyormuş. Ziraatçi her gün altın yumurtlayan kazın yumurtasını satarak geçiniyormuş.

Günlük bir yumurtadan gelen para bir süre sonrasında yeterli gelmemeye başlamış. Ziraatçi artık kazını sevip okşamıyor ona eskisi kadar kıymet verip sevmiyormuş. Ziraatçi zaman içinde kazının karnında bir gömü bulunduğunu düşünmeye başlamış. Eğer kazı kesip karnındaki hazineyi alırsa yaşam boyu varlıklı yaşayacağını düşünmüş.

Derhal kazın karnını kesip merak içinde karnına bakmış fakat bir de ne görsün? Kazın karnı ne altın doluymuş ne de gömü varmış. Yanlış yaptığını o anda anlamış ve pişman olmuş. Fakat kaz öldüğü için iş işten çoktan geçmiş. 

Kıssadan hisse çıkaracak olursak; Altın yumurtaya odaklanmayın! Çalışanlarınızın ve işletmenizin sağlığı, güvenliği ve sürdürülebilir bir kazanç için gerekli emniyet tedbirlerini alın, geliştirin, uyun ve denetleyin. 

Kaynağında alınmayan emniyet tedbirleri, tedbirleri gelişen teknojojiye göre geliştirmemek, çalışanların işe uygunluğunu değerlendirmemek, eğitim vermemek, kuralları belirlememek ve denetlememek işverenin ihmalidir. Çalışanların, aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda kurallara uymayarak kendilerinin ve diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmesi ise ihlaldir. İhmal edilip alınmayan tedbirler, ihlal edilip uyulmayan kurallar, kaybedilen iş/işyeri ve can kayıplarına yol açabilir.

Güvenli işyeri oluşturmak, sağlıklı çalışmak aynı çatı altında olan işveren ve çalışanların birlikte gösterdiği özene bağlıdır. İş işten geçmemesi ve pişman olmamak için kurumlar, işverenler ve çalışanlar gereken önlemleri almak, geliştirmek ve uymak zorundadır.

İyilik, sağlıkla kalın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Onur Nezer Arşivi
SON YAZILAR