Kirli Pazarlık

Anayasa  değişikliği gündemimizde. Ne güzel değil mi? Yatıyoruz Ergenekon, Balyoz; kalkıyoruz yüksek yargı, hukuk… Dolmuşundan,evlerde altın günü yapan kadınlara kadar hepimiz hukukçu olduk. Herkes savcı herkes yargıç. Vatandaşın tek derdi de Anayasa"ydı zaten. Hükümet arı gibi çalışıyor. Helal olsun. İşsizlik,kapatılan dükkanlar, piyasaların hali mi, boş verin bu can sıkıcı konuları canım ne güzel bir geyik muhabbeti. Sündür Allah sündür. Devletin kanalı TRT"de adamlar bunun için program bile yaptılar. Muhabir çıkmış sokağa gözüne kestirdiğine soruyor; hukuk bağımsız mı olmalı; tarafsız mı olmalı? Bu bana yumurta mı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan sorusunu hatırlatıyor. Yahu bağımsız olmayan diğer bir deyişle etki altında olan bir kurumun tarafsız olması nasıl beklenir? Ama maalesef bizde işler böyle yürüyor. Bir yer tam olursa bir yer muhakkak eksik kalmalı.  Anayasa değişikliğini hepimiz istiyoruz. Olmalıdır da. Ama askerle arasını açmış,HSYK ile Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay,Danıştay"la Baro"larla kavgalı olan bir hükümetin bu değişikliği yapması ne kadar doğru?

AKP"nin değişikliğin basına açıklandığı kısmında sürekli veto yediği Anayasa Mahkemesinin işleyiş ve içeriğini değiştirmeyi kafasına koyduğu açık. HSYK"nın görev ve yetkilerinde de kısıtlamaya gidiliyor. Eğer paket bu haliyle kabul edilirse Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesine hukukçu olma şartı aranmayan iki üye atayabilecek. Anayasa Mahkemesi yerel mahkemelerde alınan kararların,meclis kararnamelerinin ve çeşitli kanunnamelerinin görüşüldüğü yüksek hukuk olarak tabir edilen bir mahkemedir. Anayasa değişikliğinin içeriğinde maalesef  böylesine önemli bir mahkemeye atanacak üyede hukukçu olma şartı aranmıyor. Herhalde üyeler  yüzünün güzelliğine göre belirlenecek; ya da Akp"ye en çok biat eden iki üye seçilecek.  Bununla kalsa yine iyi hükümet,muhalefeti Anayasa paketini referanduma götürmeme yardım edersen bende Anayasa"da ki geçici on beşinci maddeyi kaldırırım. Darbecilerin yargılanmasını sağlarım diyor. Dtp"ye Kürtçe propaganda izni çıkarıldı. Dtp"nin diğer istekleri;seçim barajının düşmesi,siyasi yasakların bir kısmının kaldırılması ve hatta Öcalan"ın serbest bırakılması gibi uçuk istekler. Bülent Arınç makul olan da anlaşabiliriz dedi.  Yani hukuku başta Anayasa mahkemesini ve HSYK"yı akp"ye teslim etmenin karşılığı; darbecilerin yargılanması. Dtp"ye bölücü faaliyetlerine devam edebilmesi için imkan tanınması. Bu nasıl bir pazarlıktır kararı siz verin.

Vatandaş uyuma, sana reva görülenleri bil. Olurda önüne bir sandık konursa oyuna sahip çık; kulaklarını tıkayanları,seni görmezden gelenleri gör ve tanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR