Samsun (da var) İzmir için al

Uzun yıllar samsun sanat ve kültürel oluşumlarının içerisinde bulundum. Ankara Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat bölümünü bitirme tezim, Geleneksel tiyatromuzun en önemli dalı olan Karagöz Gölge Oyunu üzerine hazırlamam bu sanata olan ilgimden dolayıdır. Yıllar önce Samsun tiyatro camiasında iyi yetişmiş Uğur Mayda  adında bir ağabeyimiz vardı. İyi sanatkardı ama yoksulluk içinde yaşıyordu. Yazın kavurucu sıcaklarda panda kostümü giyerek, çiftlik caddesinde bir işyerinin yevmiye karşılığı animasyon yapardı.Uğur Mayda ağabeyimiz bir bodrum katında yanarak feci bir şekilde öldü.

Ölüm yıl dönümünde Tiyatrocular kendi aralarında gelirini çocuklarına vermek üzerine Gazi sahnesinde bir anma gecesi düzenlediler. Ve o günkü Samsun Valisini, Büyükşehir ve alt Belediye başkanların da davet ettiler. Bende tiyatrocu bir arkadaşımla arka sıralardan izliyorum.Vali ve Belediye başkanları sırayla sahnedeki kürsüye çıkıp, sanatın, sanatçıların önemini hamasi söylemlerle abarta abarta anlattılar ayrıca Uğur Maydanın çocuklarına sahip çıkacaklarını, her türlü yardımda bulunacaklarını bundan sonra sanatçıların sorunlarıyla ilgileneceklerini de söylediler. Yanımdaki tiyatrocu arkadaşım “konuşmaları dinledin mi, biz çok dinledik. Şimdi konuşmaları bitip sahneden daha inmeden verdikleri sözleri çoktan unuttular” dedi. Aradan on yıl geçti. Uğur Mayda da unutuldu çocukları da.. Sanata desteğe gelince var olan sanat sokağınıda kapattılar.

  Gelelim bu güne. İdarecilerimiz Samsunu “MARKA” şehir yapmak için kolları sıvadılar. Ve bilmem kaç bin dolar vererek Samsunun markasını gösterecek logo yu İSTANBUL a yaptırdılar. Sonrada gururla o markanın iş elbisesini giyerek.ellerine aldıkları alış veriş arabasıyla boy boy fotoğraflar çektirip, altına da “SAMSUN DA VAR SAMSUN İÇİN AL” sloganını da yazdırıp samsunun her tarafına astırdılar. Bu resimlerdeki muhteremlerin evlerindeki mobilyalara bakmak lazım samsun malımı diye ama neyse.

   Dedim ya Üniversite tezimi Karagöz üzerine yapmıştım. Karagözün özelliği Gölge yani Perde olmasıdır. Hayali denilen Karagöz sanatçısı perdenin arkasında Hacıvat Karagöz ve diğer tiplememeleri çubuklarla kendi yöresel şiveleriyle seslendirip oynatarak seyirciye başka bir dünya yaşatır.

   Geçen hafta gazetede okudum. İlkadım Belediye Başkanı sayın Necattin Demirtaş, İZMİR den getirttiği iki tiyatrocuyu Karagöz kostümleri giydirerek kendi ilçesindeki ilköğretim okullarında gösteri yaptırmış. Ve bunu gururlu anlatıyor. Bilmem sayın başkanın haberi varmı, Türkiye de on on beş kişi kalan karagöz gölge oyunu sanatçılarında biri olan aynı zamanda UNİMA üyesi olan samsunun öz çocuğu  hayali Cemal Dönmez  samsunun adını Türkiye ye gururla duyuruyor. Cemal Dönmez aynı zamanda benim tez konumdu sayın başkan.başka şehirlerin kültür müdürlükleri internetten ulaşıp davet ediyorlar gölge oyunu olduğu için.Karagöz perde oyunudur sayın başkan, canlısı tiyatrodur. Üstelik samsunludur. Milliyetçi bir partiden seçildiniz sayın başkan. O resimdeki sloganın değişmesi lazım.

            SAMSUN  ( DA VAR ) İZMİR İÇİN AL

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR