Şehir kimliği

Her şehrin bir kimliği vardır. Olmalıdır. Samsun ekonomik değer açısından hangi gelir grubunu oluşturan bir şehirdir? Girişinde ve çıkışında Bafra ve Çarşamba gibi iki önemli ova bulunan Samsun maalesef bir tarım bölgesi olamamıştır. Çünkü tarıma teşvik yapılmamış,fabrikalar açılmamış 30 yıl önce var olan fabrikalar kapanmıştır. Komşu iller teşvik kapsamına alınırken, Karadenizin tek Büyükşehri olan Samsun teşvik dışında tutulmuş bunun neticesinde yatırımcılar Samsundan kaçırılmıştır. Hinderlantı dar olduğu için limanı gelişmemiş bir iç liman olarak kalmıştır. Sahilinde son yıllarda yapılan çalışmalarla güzel bir sahil şehri oluşturulmuştur. Bu yukarıda saydığımız konularda farklı sebeplerle başarısız olmuş Samsunumuzun son ve en önemli şansıdır. Samsun bir turizm kenti olmalıdır.

   Son zamanlarda kent içinde Bandırma plajı, Mert plajı, Fener plajı gibi bir çok plaj açıldı. Bu çalışmalar turizm açısından önemli ama yetersizdir. Siz Samsuna dünyanın en güzel plajını da yapsanız bu bir yerde yetersizdir. Çünkü Samsun güneşi, toprağı ve iklimiyle deniz turizmine uygun değildir.Zaten deniz turizmi şehri kalkındıracak bir ekonomi oluşturmaz.Samsunda kültür turizmi yapılmalıdır. Tarihimiz. 19 Mayıs kenti oluşumuz, Somut olan kültürel miraslarımız bunun için yeterlidir. Samsunun acilen bir fuara ihtiyacı vardır. Kongrelerin, festivallerin, galeri ve sergilerin yapılabileceği projeler hayata geçerse Samsun ekonomisi ancak canlanır.

   Samsun kültüründe Amazonların ( Termede yaşadığı varsayılan bir toplum ) yeri önemi büyüktür. Bir kent kültürü müzesi kurulup bu kültürün anlatılması Samsuna bu yolla turist gelmesi sağlanmalıdır. Ama maalesef  bunun tam tersi yapılmakta Samsunun 3000 yıllık ismi olan AMISOS un adının verildiği yerleşkenin Amisos tepesinin ismi bayrak tepe, Amazon parkının ismi de samsun kültür parkı olarak değiştirilme kararı alınmıştır. Sayın başkan, bizler bu değerlerin tanıtımının yapılmasını beklerken bu değişiklik nerden çıktı? Bu değişiklik gerçekleşirse samsunda kültürel anlamda bir eksen kayması oluşacaktır. Şehir kimliksiz, kişiliksiz kalacaktır. Kutlukent bölgesinde zaten bir bayrak tepe var. İkincisi niye? Amazon parkındaki Amazon kadını heykelini parkın ismi değişince Türk anası olarak mı tanıtacağız gelen turiste? Amisos, Amazonlar bizim kentimizin doğal kültürel mirasımızdır. Bu milli bilinçle bulandırmak niye? Ergenekon"la zaten kaç bin asırlık destanımızı kirlettik lekeledik. Şimdi de Amazon"i. Amisos"u unutturarak Samsun kültür mirasına bir balta daha mı vuracağız. Yarın birileri çıkıpta davalara, oparasyonlara Amazon, Amisos ismi versinde gelecek nesil böylece öğrenir nasılsa diyerek mi bekleyeceğiz.

   Sayın başkan lütfen bu isimler değişmesin.bir şehir çıplak bırakılmasın.Samsun kaderine terk edilmeyi hak etmiyor.Dünyada yükselen bir değer de otantizm hareketidir,bu değerimizi kaybetmeyelim.Bakın karagöze,baklavaya,dolmaya,Nasrettin hocaya hatta temelle dursuna bile başka milletler sahip çıkıyor.Samsun kültür ekonomisi kapsamında önemli bir şehir,şehir halkı olarak bunların farkına varalım Samsunda bir kent müzesi kurulsun.böylelilkle yeni iş ve istihdam alanları oluşturlarak bu şehrin prestiji artacaktır.Şehirlerin kendilerine özgün kültür DNA"ları vardır lütfen şehrimizin DNA"sıyla genetiğiyle oynamayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR