Kadınların Mücadelesi

Türkiye'de kadına şiddetle başlayan , çocuk gelinlerle devam eden ,pozitif ayrımcılık söylemleri ile gündemlerden düşmeyen ve devlet görevlileri ile sivil toplum kuruluşlarının savunduğu! Kadın hakları ile ilgili birkaç söz edeceğim.

Siyasiler pek sever önce kadın haklarını konuşmayı, sonra sivil toplum kuruluşları. İş eğitim, şiddeti önleme, sağlık, girişimcilik anlamında hele de 8 Mart yaklaştığında kollar sıvanır bir gayret, bir gayret…

Basında boy boy resimler, müthiş açıklamalar, istihdam projeleri. Kadın derneklerini ve açılan kurslara katılan kadınları alarak demeçler, poz poz resimler. Bu hafta ve gelecek hafta Samsun'da kadınlarla ilgili çalışmalar yapan 2 oluşumdan söz edeceğim.

Birisi Samsun Kadın Dostu Kentler Ortak Programı. Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 35 Sivil toplum ve kamu kuruluşunun yer aldığı bir platform. Birleşmiş Milletler destekli “Kadın Dostu Kentler “ projesi. Türkiye'de 25 pilot ilde uygulanıyor bu proje. Karadeniz' Bölgesi'nde de Samsun ve Trabzon'da .

Amaç farkındalık yaratarak kadınları haklarına gerçekten kavuşturmak, Amaç kız çocuklarının sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere, istihdam olanaklarına, kaliteli kapsamlı, kentsel hizmetlere, şiddete maruz kaldıklarında haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimini ve yerel yönetimlerin planlama ve karar süreçlerine katılımını sağlamak. Kadınları toplumun tüm kesimleri ile birlikte kentsel yaşamın tüm olanaklarından eşit bir biçimde yararlandırabilen kentlere de Kadın dostu Kentler demişler.

Samsun'da da 35 etkin kamu ve sivil toplum kuruluşu bir araya gelmiş. Bir koordinasyon kurulu oluşturmuş ve çalışmalar planlanmaya başlanmış. 2013 ve 2014 yılları bu projenin uygulama ve sonuç alma yılları. Bekleyeceğiz ve koordinasyon ne kadar sağlanacak, Samsun 35 kurum ve kuruluşu ile Kadın Dostu kent olmayı reelde ne kadar başarabilecek göreceğiz. Bu Birleşmiş Milletler nezdinde de önemli bir sınav. Süreci yakından takip edeceğiz.

Gelelim bir diğer kadın kuruluşuna. 2008 yılında yine törenlerle Türkiye'de yine 25 ilde başlatılan kredi destekli Kadın girişimci yetiştirme projesi. 150 kişi katıldı Samsun'dan projeye katılan 70 kişi bir araya gelerek KAGİD'i kurdu. Kadın Girişimciler Derneği. Sonrasında bu dernek üye sayısı bugün 38'e düştü.

Kredi derseniz hak getire bir tek kursiyer girişimci kadın bile kredi alamadı. Sebep, yetmemiş samsun2a. Yüzlerce, hatta binlerce kadını vaatlerle kursa alacaksınız girişimci yapma uğruna, reklam yapılıp kurs sona erince herkes yoluna. Hani idealler, amaçlar ve hedefler ? Bugün kaç tanesi girişimciliğini ticari alanda sürdürüyor emin değilim. Ama sanıyorum çok azdır. O da kendi olanakları ile.

KAGİD Başkanı Satı hanım ile de görüştük. Sorunları çalışmaları anlattı. Yaşananları da . Pazar sohbetimizde bulacaksınız gelecek hafta Gazeteniz Denge ve Samsun WEB TV 'de.

Vaatlerle uygulamaya çalışılan projeler uygulamaya çalışanların tüm iyi niyetine rağmen yaşama geçerken istenilen sonucu vermiyor. Bir yerlerde eksik var . Bu hafta Samsun Kadın Dostu Kentler Ortak Programı Samsun İl Koordinatörü Ruşen Ayaz'ı konuk edeceğiz Pazar sohbetimizde. Projeyi anlatacak, beklentileri. Planlananları ve projenin önemini…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Coşkun Özbek Arşivi
SON YAZILAR