Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

İhracaatta eksen kayması

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Türkiye'nin kriz sonrasında dünya ticaretinde yaşanan toparlanmaya eşlik edemediğine dikkat çekerek, ihracatın AB ülkelerinden diğer pazarlara doğru kaydığını açıklamıştı hani. TEPAV Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Doç. Dr. Ümit Özlale ile Araştırmacı Ayşegül Dinççağ tarafından hazırlan “AB Pazarındaki İhracat Kayıpları” başlıklı politika notu yayımlandı. Ekim 2008-Eylül 2009 döneminde önceki yılın aynı dönemine göre dünyadaki toplam ihracatın yüzde 26, Türkiye'nin ihracatının ise yüzde 27 azaldığı kaydedilen çalışmada, “Ancak, kriz dönemindeki paralel daralma kadar dikkat çeken nokta, 2009 yılının son çeyreğinden itibaren dünya ihracatında yaşanan toparlanmaya Türkiye'nin eşlik edememesidir.

Bu dönemde dünyada toplam ihracat yüzde 27 arttığı halde Türkiye'de sadece yüzde 7'lik bir artış kaydedilmiştir” denildi. Bu araştırma ekonomi çevrelerinde geniş yankı buldu. Biz şimdi işin bu yanında değiliz. Bu raporu hazırlayanlardan biri olan Ayşegül Dinççağ kim biliyor musunuz? Sanırım, siz de benim gibi bilmiyordunuz. Dr. Emin Dinççağ'ın kızı Aşyegül Dinççağ. 1984 Samsun doğumlu. İlkokulu Özel Ar okulunda okudu. Samsun Anadolu Lisesini birincilikle bitirdi. Koç Üniversitesinden birincilikle mezun oldu. Cambridge Üniveristesinden İktisat diploması aldı. Şimdi de TOBB Üniversitesinde araştırmacı olarak çalışıyor. Ayşegül Dinççağ girdiği dönemde KPSS'de Türkiye 5'inciliğini elde eden gerçekten başarılı bir isim. İhracatta eksen kayması olduğunu da o ortaya çıkarttı. Bu kez de ihracatın 'eksen'i tartışılıyor. Bravo sana Ayşegül Dinççağ!!

JAPONLARDAN ÖGRENECEGİMİZ 10 ŞEY..

1. Sükunet: Tek bir böbürlenme veya aşırı keder görüntülenmedi
2. Haysiyet: Su ve erzak için düzenli kuyruklar. Tek bir ters laf veya çiğ hareket görülmedi
3. Yetenek: Muhteşem mimarlar mesela. Binalar sallandı ama devrilmedi.
4. Görgü: İnsanlar sadece o anki ihtiyaçlarını karşılayacak kadar mal satın aldılar ki, mevcut herkese yetsin.
5. Düzen: Tek bir yağma olayına rastlanmadı. Yollarda birbirini sollama, kornayla taciz yoktu. Sadece anlayış vardı.
6. Fedakarlık: 50 işçi nükleer reaktöre su pompalamak için orda kaldı. Onların hakkı nasıl ödenir ki?
7. Şefkat: Lokantalar fiyat düşürdü. Başıboş bir bankamatiğe kimse dokunmadı. Güçlüler zayıflarla ilgilendi.
8. Eğitim: Yaşlı veya çocuk, herkes tam olarak ne yapması gerektiğini biliyordu…ve aynen de öyle yaptılar.
9. Medya: Haber verirken muazzam bir itidal gösterdiler. Şapşal muhabirler yoktu. Yalnız soğukkanlı haberleşme vardı.
10.Vicdan: Dükkanın birinde elektrikler kesilince, insanlar ellerindekini raflara geri koyup, sessizce dükkandan çıktılar. ( Çeviren: Mehmet Yazman)

Günün Fotoğrafı

YAŞASIN CUMHURİYET

Gölköy adında bir yer varmış Gelibolu'da
Televizyonda gösterdiler geçen gün.
Gelenek edinmiş köy halkı,
"Ben kendimi bildim bileli bu böyledir"
Diyor muhtar:
29 Ekim'de toptan sünnet ederlermiş çocuklarını...
Derken ekranda entarili bir çocuk belirdi
Kirvesi tutmuş kolundan
Yatırdılar bir kamp yatağına,
Ardından sünnetçi olacak zat boy gösterdi
Elinde bıçağıyla,
Çocuk kaldırdı başını, bağırdı:
"Yaşasın Cumhuriyet" diye
Bunun üzerine de ekran karardı
Korkarım bu, sade gölköylülerin değil, umumumuzun
Sade küçüklerin değil, büyüklerimizin de
Düştüğü bir tarihsel yanılgı
Çünkü sünnet değil, farzdır Cumhuriyet
(Can Yücel)

Günün Rengi

YARGITAY'DAN SORULAR

Yargıtay'a "zabıt katibi" alımı için yapılan mülakatta fıkra gibi sorular soruldu! Bülent Ersoy'un kaç yılında ameliyatla kadın olduğundan, Atatürk'ün köpeğinin adına kadar ilginç sorularla karşılaşan adaylar, ağızlarını açmakta bile zorlandı.
Ankara'da 1-12 Ağustos'ta, zabıt katipliği için başvuran adaylar mülakata tabi tutuldu. 4 kişiden oluşan komisyon üyeleri, adaylara "genel kültür" soruları sordu!
Ancak soruların niteliği herkesi şaşırttı.
İşte jürinin yanıt almaya çalıştığı sorulardan öne çıkanlar:
Zıkkım nedir?
Keops pramidinde kaç taş kullanılmıştır?
Angut ne anlama gelir?
Bülent Ersoy kaç yılında gerçekleştirilen ameliyatla kadın olmuştur?
Penguenlerin dişleri var mıdır?
Kuduz aşısını kim bulmuştur?
Uzayda tüm gezegenler aynı yönde döner, ters yönde dönen gezegen hangisidir?
Tavuğun yumurtladığı yere ne denir?
Örümcek adamın annesinin adı nedir?
Titanik gemisinde kaç yolcu vardı?
Biliyorsanız hayatta kalanların isimlerinden üçünü sayınız?
Atatürk'ün köpeğinin adı nedir?
Ulubatlı Hasan kaç ok yedi?
(Milliyet)

Reyhan Bayzat'ın Objektifi

KALEM SİZDE

Bizi merak edip arayan soran tüm eş dosta teşekkürler... Ben bir süredir kızımın yanın da Van'da idim. yeni doğan bebeğimizle (15) günlük bizde depremde dehşet anlarını ve sonrası tüm zorlukları yaşadık. 3. günden sonra SAMSUN'A döndük. çok şükür iyiyiz. tüm sevdiklerimizi yeniden görmek çok iyi geldi. nete ancak girebildim. merak eden sevenlerime yeniden merhaba.
(Havva Karabulut)
****

EVLATLARI İÇİN CANINI FEDA EDEN ANNE NESİBE HANIM ASRIN ANNESİ OLMALI
Bingöldeki patlamada çocuklarını korumak için PKK li canlı bombanın üzerine atlayarak canını feda eden anne,büyük bir facianın büyümesini de önledi
(Recep Keleş)
****

Sorun zihniyetten kaynaklanıyor mu bu yorumu yapmak için kendimi yetkili kabul etmiyorum, ama Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bir eğlence olmadığına göre, iptal etmek yerine özellikle kutlamak doğru olacaktı.
(Akın Üner)
****

EMİR BALIK MARKET KATKILARIYLA

Samsunluyu balık-ekmeğe doyuralım kampanyamız tüm hızıyla sürüyor. Şimdi size bir fotoğraf sunacağız. Fotoğraftaki yeri soruyuz. Onu bilmeniz oluyor tek isteğimiz. Dün sorduğumuz fotoğraf  Cumhuriyetin ilk yıllardaki kutlamaları idi.  Fotoğrafı doğru bilen arkadaşımız Ahmet Şar oldu. Emir Balık Market Restoran'da Balık-Ekmek ziyafeti için kartı bizde kendisini bekliyor. Siz bugünkü Fotoğrafı tanıdıysanız cevaplarınızı Saat 17.00'e kadar bekliyoruz. [email protected] veya [email protected] Tel: 420 04 28

BÖYLE KUTLANIR YILDÖNÜMÜ DEDİĞİN

Sizlere günlerce duyurusunu yaptığımız Othana sürprizi dün gerçekleşti. Bir aile işletmesi olan Othana yemekevi 8'inici kuruluş yıldönümü, yemekevinin müdavimleri tarafından kutlandı. Hatice hanımın o meşhuuur Isırgan çorbasının yanında müterilere ikram edilen mönü, "Kutlama dediğin ancak bu kadar olur" dedirten nefasetteydi. İşletmenin sahibi ve aşçısı olan Hatice Altuuncu'nun, "Fatmagül'ün suçu Ne?" adlı çok izlenen diziden çağrılmasına rağmen Samsun'da hizmetini sürdürme uğruna bu teklifleri  geri çevirdiğini öğrendik!. E kolay değil tabi, ünlü olmak. Niye derseniz? Bilindiği (ya da hala bilemediğiniz)  gibi Othana doğal ev yemekleri merkezi, Türkiye'de seçkin 10 kişilik jürinin 300 dolayındaki organik alışveriş merkezini değerlendirmesi sonucu 4'ü İstanbul, 2'si Ankara, diğerleri de İzmir, Ankara, Erzurum olmak üzere Samsun'dan ilk 10 listesine giren tek adres Biz de kutluyoruz Othana'yı, nice 8 yıllara dileklerimizle. Eee artık bu kadar reklam yaptık siz de bir kez olsun uğrayıp da ısırgan çorbası için en azından. Kuymak yiyin. Canınız ne çekiyorsa, evde yapılabilir türden onu isteyin.

GÜZEL SÖZ

'Bir erkek, aşık olmadığı sürece her kadınla mutlu olabilir.'
Oscar Wilde

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR