Hayata dair 2

Geçen hafta ki yazımda sokaklarda ekmek parası kazanmaya çalışan çocukların yüreğiyle seslenmek istedim saygı değer okuyucularıma.

Ve bu yaşam tarzının görünmeyen diğer yüzünde sahnenin arkasında saklanan anne ve babalar… Geleceklerini hazırlayacakları yerde sokaklara salıp akşama para getirmesi için gözden çıkarılan minik yürekler.

 

Sokak çocukları, Tiner çeken, dilenen, kalabalık caddelerde kâğıt mendil, sakız gibi şeyler satan çocuklar. Yıllardır hep, çocuklardan bir şeyler alırdım. Dilenmek yerine, çalışmaya teşvik etmek amacıyla.
Şimdiyse bunu yaptığımda 6 ay hapis cezası ile karşı karşıya kalacağımı biliyorum. Yeni yasa böyle diyor.
Sizce bu sokak çocuklarını korumak mı oluyor?
Elbette ki hayır!

 

Sokakta çalıştırılan çocukların arkasında yatan en önemli neden hiç kuşkusuz ekonomik yetmezlik, yani yoksulluktur. Sokakta çalıştırılan çocukların ortak noktası, ailelerinin kalabalık ve yoksul oluşlarıdır.

Plansız göçler sonucunda yeterli gelir elde edemeyen göçmen ailelerin ekonomik sorunları, çocuğun sokağa salıverilmesinin başlıca nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır

Sokaktaki çocuk az ve ya çok aileye ekonomik bir katkı sağladığı müddetçe de çocuğun sokakta çalıştırılması sürdürülmektedir.

Çocuklarının sokakta çalıştırılmasını teşvik eden ailelerin bu davranışlarını yoksulluk nedenine dayandırmaları da söz konusu davranışlarına haklılık kazandırmaları açısından dikkat çekicidir.

Soruna çocuklar açısından baktığımızda durum daha da kötüleşmektedir. Her şeyden önce çocuk yaşamını sürdürebilmesi için ailesine bağımlıdır ve itaatkâr olmak zorundadır. Elbette ki çocuğun yeri ailesi ve okuludur. İşte bu noktada tabi ki tüm toplum kesimleri dâhil olmak üzere, başta aileye ve okullara büyük sorumluluklar düşmektedir.

 Her şeyden önce aile çocuğunu sokakta çalıştırma tutum ve davranışından vazgeçmeli… Vazgeçirilmelidir

.

Sokak çocuklarına sadece acımak yetmiyor bazen. Ya da elindeki mendilini çiçeği satın almak da. Zaten bunu yaparsanız onun daha çok sokakta kalması için kaynak yaratmış oluyorsunuz ki bu da suç..

Peki ne yapmalı..? Yine gözümüzü devlete mi çevirmeliyiz? Yoksa elimizi taşın altına mı koymalıyız?

 Beğensek de beğenmesek de… Bu çocuklar bu ülkenin insanları. YA KAZANACAĞIZ… YA HEP BİRLİKTE KAYBEDECEĞİZ... ŞİMDİ DEĞİL BELKİ AMA UZUN VADEDE...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR