Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

EYVAH DÜŞÜYORUM (AMAZON)

Çok Güzel Hareketler Bunlar'daki oyunculuğu ve hazır cevaplılığı ile çok sevilen Eser Yenenler'in sunduğu Eyvah Düşüyorum da yanlış cevaplar düşürürken, ayakta kalan 500.000 TL'yi kazanıyor. Dün akşam Fenerbahçe'nin Samsunspor'u 3-0 yendiği maçın ardından zap yaparken karşıma çıktı. Fulya Coşkun adlı bir yarışmacıya sorulan soru ilginçti. Cevap kısmında (.İ...) yazıyordu. İlin neresi olduğunu soruyordu. Yarışamacı Fulya, Sivas dedi tutmadı. Sunucu Eser yardım için Türkiye'nin en kuzey ucu kopyasını verdi ama, buna da cevap olarak Kars dedi Fulya Hanım. Sonra Karadeniz, Kuzey ifadeleri kullandı Eser Bey Rize dedi kadın. Sonuçta Fulya hanım bulamadı. Bulamadığı kent SİNOP idi. Biliyorum sizler doğal olarak soru neydi diye meraklanıyorsunuz. Elbette soruyu da yazacağız. Ve soruyu görünce çok şaşıracaksınız kimbilir. Soru şu: Rivayetlere göre tarihte Amazon kadınların yaşadığına inanılan ilimiz? Evet evet soru böyle. Peki Savaşçı kadınlar olan Amozanlar Samsun'da Terme'de yaşadıklarına inanmıyor muyduk? Bize öyle anlatmıyorlar mı? Samsun'da ve Terme'de Savaşçı Kadın heykelleri yok mu? Peki Sorunun cevabı neden Sinop oluyor? Yoksa Amazonlara da mı sahip çıkamadık! Ne diyorsunuz? Bence yarışmanın bu bölümünde Eyvah Düşüyorun diyen Fulya Hanım değil topyekün Samsun oldu. Haydi cevap verin. Doğru cevaplarınız size kahve kazandıracak kahve.. Bir fincan kahvenin de kırk yıl hatırı olur biliyorsunuz.

HERKES İÇİN YAŞAM

Atakum Belediyesi proje bombardımanı başlattı. Bu bombardıman altında kalan bazıları da havuzda serinleme manevraları düzenledi. Belediye şimdi her kesimin sossyal ve sportif faaliyetlerini en iyi şekilde sürdürebilmeleri için "Herkes İçin Yaşam Parkı" inşaat çalışmalarını büyük bir hızla sürdürüdüğü haberini ilgili birirmi aracılığıyla basına servis etti. Yapımının bu yıl sonu bitirilmesi planlanan, bu aöaçla da inşaat çalışmalarına büyük hız verilen Yaşam Parkı ülkemizde bir ilk olacakmış. Yani böylesine iddialı bir proje. 5 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulacak. Ben fazla söz etmek istemiyorum bu projeden zira diğer sayfalarda genişçe yer alacaktır. Benim dikkatimi çeken bir noktayı belirteceğim. Başkan Burma "Engellilerin dış dünyaya açılabilmeleri için yapılan her türlü etkinliğin ve ortak çalışmanın içindeyim" demiş. İşte burası çok önemli benim için. Metin Burma sözüne inanırım. O "kentimizde yaşayan herkese hitap edecek projeler üretmek ve gerçekleştirmek için çalışıyoruz" demişse önemlidir ve yapar.

KADINLAR EZİLİYOR
ÇOCUKLAR OKUYAMIYOR

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilciliği tarafından hazırlanan "Türkiye'de Gezici ve Geçici Kadın İşçilerin Sorunları" raporunda, mevsimlik tarım işçilerinin gittikleri yerlerde naylon çadırlarda kaldıkları, tuvalet ve su ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için sıtma gibi hastalıklara yakalandıkları belirtildi. Raporda, "Yeterli beslenemeyen işçiler, güvenceleri olmadığı için hastaneye de gidemiyorlar. Günlük 5-7 TL arasında para kazanan işçiler, bazen güvenlik nedeniyle illere alınmıyor, kadınlar eziliyor, çocuklar okuyamıyor" deniliyor.

Tarımla uğraşan kesimin kendi bölgesinde yeterli geliri elde edememesi nedeniyle başka bölgelerde çalışmak zorunda kaldığının belirtildiği raporda, 1990'lı yıllardan sonra köylerin boşaltılmasıyla, kent merkezlerine gelen köylülerin de mevsimlik işçilerin sayısını arttırdığı ifade ediliyor.

Dul kalmış ya da yalnız yaşayan kadın işçilerin tek başlarına seyahat edemediklerinin belirtildiği raporda şunlar kaydedildi: "Yasalardan çok geleneklerin koyduğu yasaklara uyum gösteren kadın işçiler, erkek kardeşleri, kayınbiraderleri ya da erkek çocuklarının himayesi olmadan araçlara binemiyorlar. Kadınlar, çok yakın akrabaları dışında 15 yaşın üstündeki bireylerden oluşan başka ailelerle birlikte seyahat etmiyor. Dinsel kurallar gereği birlikte bulunması sakıncalı olan bireylerin de ailelerle birlikte seyahat etmeleri söz konusu olmuyor".


GÜZE SÖZ

'Allah size bir yüz vermiş; bir tane de siz eklemeyin.'
(Shakespeare)

NEDEN BEKLEMİŞ?
 
Olay Kayseri'de geçiyor.
Metin okula geç kalır. Sınıfa girdiğinde öğretmen sorar:
“-Oğlum neden geç kaldın?
Metin:
“-Yaşlı bir kadın parasını kaybetmişti.”
Öğretmen:
“-Aferin oğlum, yaşlı insanlara yardım sevaptır. Peki kadın parasını buldu mu?”
Metin:
“-İşte ben de onun için bekledim. Kadın gitsin de ayağımın altındaki parayı alayım diye..”

ÇUKUR

Adamın biri, ıssız bir yolda dalgın dalgın giderken bir çukura yuvarlanmış. Uğraşmış, uğraşmış çıkamayınca "İmdaaaattt" diye bağırmaya başlamış.
Bir doktor geçiyormuş çukurun yanından. Sesleri duyunca, cebinden defteri çıkartmış bir reçete yazıp atmış aşağıya, yürümüş gitmiş.
Adam çığlık atmaya devam ederken bir imam gelmiş çukurun başına. Aşağıdaki adamı görmüş. O da bir kağıt kalem çıkartmış cebinden, bir dua yazıp çukura atmış, yürümüş gitmiş sonra..
Derken bir arkadaşı görünmüş çukurun başında "Hey Hasaaan" diye bağırmış çukurun içindeki "Benim ben..Dışarı çıkmama yardım eder misin?"
Arkadaşı hemen çukura atlamış. "Sen deli misin?" diye çıkışmış imdat çağıran. "Şimdi ikimiz de çukurdayız"
"Doğru" demiş arkadaşı. "İkimiz de çukurdayız. Ama ben bu çukura daha evvel de düşmüştüm ve nasıl çıkılacağını biliyorum.."
Kaçımız acaba kaç arkadaşıımız için çukura atladık hayatta? Çukura atlamak.. Hem de tereddüt etmeden, düşünmeden atlamak!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR