Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

Eren Ali

Haberini bugünkü gazetemizde ayrıntılarıyla okuduğunuz 2005 doğumlu Eren Ali Tinçay durumunda çocuğu olanlar, yakını olanlar ne yapmalı? Türkiye'de 1983 yılında yürürlüğe giren Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Kanunu'yla başlatılan kaynaştırma uygulamaları var. Var ama nasıl? Uzmanlar diyor ki; Kaynaştırma sınıfı öğretmeni, kaynaştırmanın özel gereksinimli öğrencilerin hakkı olduğuna inanmalıdır ve gerekleri yerine getirildiğinde başarıya ulaşacağına güvenmelidir. Ayrıca öğretmen, kaynaştırmada ortaya çıkabilecek sorunları gidermede gerekli çabayı göstermeye ve başkalarıyla işbirliği yapmaya hazır olmalıdır.

Benzer şekilde, başta yöneticiler olmak üzere tüm okul personeli, özel gereksinimli öğrencilerin normal eğitim ortamlarında eğitilme haklarına saygı göstermeli ve kaynaştırmanın yararlarına inanmalıdır. Okul yönetimi, kaynaştırma öğrencisi için gerekli hizmetlerin ve araç-gereçlerin sağlanmasında sınıf öğretmenine destek olmalıdır. Ayrıca okul personeli, kaynaştırma öğrencisinin tüm okul tarafından kabulünde de üzerine düşeni yapmalıdır.

Kaynaştırmanın başarılı olmasının en önemli koşullarından biri de, özel gereksinimli öğrencinin normal sınıfa tam olarak kabul edilmesidir. Sınıftaki öğrenciler, kaynaştırma öğrencisinin sahip olduğu farklılıkların ( örneğin,işitme zorluğu,öğrenme zorluğu,konuşma zorluğu,vb.), her insanda var olan bireysel farklılıklara benzerlik gösterdiğini anlamalıdır. Ayrıca, kaynaştırma öğrencisinin o sınıfta bulunma hakkının diğer öğrencilerle aynı olduğu konusunda kuşkular olmamalıdır.

Kaynaştırma sınıfı öğretmeni, kaynaştırılacak özel gereksinimli öğrenci kaynaştırma sınıfına gelmeden önce, sınıftaki öğrencilerle 'özel gereksinime sahip olma' konusunda bir ders yapabilir. Bu derste, öğrencilerin özel gereksinimli bireylerle deneyimleri, özel gereksinimli öğrencilerle ilgili duygu ve düşünceleri, özel gereksinimli bireylerle benzerlikleri, özel gereksinimli bireylere yardımcı olmak için neler yapabilecekleri gibi genel konular yer alabilir.

Canik Fatih Temiz İlköğretim Okulu 1/B sınıfında 1135 numara ile okuyan Eren Ali Tinçay'ın velisi, yani annesi Hanife hanım ne yapmalı sizce? Hepinize soruyoruz yetkili, yetkisiz; ana-baba, kardeş herkese soruyoruz. Hanife Tinçay ne yapmalı? Eren Ali nasıl kaynaştırılmalı? Evet size soruyoruz, size...

ORGAN NAKLİ

Nefroloji uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, uygun böbrek bulamadıkları için yıllar boyu diyalize giren hastalarının sorunlarına çare olan organ bağışına dikkat çekmek amacıyla yazdığı kitabında olayları aktardı.
Ücretsiz edinmek isteyenlerin yazarına [email protected] adresinden ulaşabilecekleri "Organ Bağışı ve Medya" isimli kitapta, Akpolat'ın 15 yıldır topladığı gazete arşivinden haberler, organ bağışıyla ilgili genel bilgiler, kaçırılan veya depremde kaybolan çocukların yanı sıra internette gezinen esrarengiz olaylarla ilişkilendirilen organ mafyası ve bu konudaki "şehir efsaneleri" yer alıyor."Kaynanam öldü, böbreklerini karıma takın"
Bağışlanan organların, hastanın yoğun bakımda tedavi altında bulunması halinde bir başkasına nakledilebileceğinin altını çizen Akpolat, başından geçen şu ilginç anektodlara da yer verdi:* "(Elektronik posta adresine gelen bir mail) Benim bazı bilgilere ihtiyacım var. Sizden bu konuda yardım alabileceğimi umarak yazıyorum. Ben şahsen böbreğimi bağışlamak istiyorum, ama bunu kuruluşlara vs. değil de direkt olarak böbrek yardımı olan kişiye yapmak istiyorum ve bu konuda sizin yardımlarınızı bekliyorum."
* "(Diyaliz tedavisi gören bir hastasının kocası telefonda) Kaynanam biraz önce öldü. Böbrekleri hanımıma takılabilir mi?"* "(Evde vefat eden babasının organlarını bağışlamak isteyen bir kişi telefonda) Babam vefat etti, gelip organlarını alır mısınız?"Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Akpolat, bu gibi olayları aktardığı kitabında, Türkiye'de organ mafyasının faaliyetlerinin sınırlı, ancak haberlerin abartılı olduğunu bildirdi.

Günün Fotoğrafı

8 BAŞLIKTA TALEPLER

CHP, Türkiye'nin Kürt kimlikli vatandaşlarının 'homojen' ve 'tekçi bir yapıya' sahip olmadığı belirtilen  bir rapor hazırlamış. Raporda, Kürt vatandaşların taleplerinin BDP gibi partilerin önceliği olsa da CHP açısından bu konuların ele alınmasına engel olamayacağı kaydedilmiş. Raporda, 'Kürt kimlikli vatandaşların siyasal ve kültürel konularda ortaklaştığı talepleri' şu maddelerde ele alınmış:

1-Eşit anayasal vatandaşlık /Yeni ve demokratik bir Anayasa
2-Hakikatlerin araştırılması / Faili meçhullerin açığa çıkarılması
3-Temsilde adalet ve siyasal yaşama (kendi kimliği ile) katılım /Seçim barajı ve siyasi partiler yasası
4-Ana dil sorunu / Ana dilin öğretilmesi ve eğitimi / Ana dilde eğitim
5-Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü
6-Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yetki ve sorumluluklarında karar alma iradelerinin/özerkliklerinin genişletilmesi
7-Köy Koruculuğunun kaldırılması
8-Şiddet, terör ve çatışma ortamının sona erdirilmesi

YETENEK !

Tenzile Erdoğan'ın vefatı nedeniyle geçen hafta programını iptal eden Acun Ilıcalı, 24 şehit için aynı duyarlılığı sergilemeyince tepki yaratmış.
 
24 şehit verdiğimiz hafta Yetenek Sizsiniz programını ekrandan çekmeyen Acun Ilıcalı, bu kez "duyarsızlığı" ile şaşkına çevirmiş.

Sosyal medyada Acun'a öfke dolu mesajlar yağarken, "Acun'u kınıyoruz" başlığı altında açılan bölüm rekora gidiyormuş.

Acun Ilıcalı hatırlanacağı gibi geçen hafta vefat eden Başbakan Erdoğan'ın annesi için çok hassas davranmış ve pazartesi günü programını iptal etmişti. Bu duyarlı davranışı ile alkış alan Acun, bu kez "duyarsızlığı" ile tepki topluyormuş.

TV8'de program yapan Okan Bayülgen tepkisini canlı yayında ortaya koymuş. Tenzile Erdoğan için Acun'un yayını iptal ettiğini hatırlatan Bayülgen, "Başka bir nedenle programı durdurduysan ama şimdi durdurmuyorsan demek riyakarsın" diye konuşmuş. (Milliyet)

DÜĞÜN

Gazetemiz Başyazarı ve İmtiyaz Sahibi Adnan Bahadır'ın da köşesinde belirttiği bir düğün var. Cumartesi günü Topkapı Sosyal Tesisleri'nde AK Parti Samsun milletvekili Ahmet Yeni'nin kızı Esra Yeni Furkan Karayaka ile dünyaevi'ne girmişler. Biz de genç çifte ömür boyu mutluluk dileklerimizi gönderim.

Tanıdınız mı?

EMİR BALIK MARKET KATKILARIYLA

Yeniden başlattığımız Samsunluyu balık-ekmeğe doyuralım kampanyamız sürüyor. Şimdi size bir fotoğraf sunacağız. Fotoğraftaki yeri soruyuz. Onu bilmeniz oluyor tek isteğimiz. Dün sorduğumuz fotoğraf Kızılırmak Deltası idi.  Fotoğrafı doğru bilen arkadaşımız Cengiz Güner oldu. Emir Balık Market Restoran'da Balık-Ekmek ziyafeti için kartı bizde kendisini bekliyor. Fotoğrafı tanıdıysanız cevaplarınızı Saat 18.00'e kadar bekliyoruz. [email protected] veya [email protected] Tel: 420 04 28

GÜZEL SÖZ

Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır.
Bertrand Russel

DURMUYOR

- Doktor, doktor!.. Kardeşim kendisini asansör zannediyor.
- Hemen içeri alın.
- Alamam.. Bu katta durmuyor!..

FARK

Adam koltuğunda gazete okurken bir haberde "Gün içerisinde kadınların erkeklerden çok daha fazla kelime kullandıklarını okumuş.. Elinde gazeteyle mutfağa koşmuş, "Bak.." demiş, "Erkekler günde 15 bin kelime kullanırlarken kadınlar 30 bin kelime ediyormuş." Karısı "Tabii" demiş, "Söylediğimiz her şeyi tekrar etmek zorunda kalıyoruz!"
"Ne dedin?.."

Tansu Tekin'in Objektifi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR