ENGELLİLER HAFTASI

Öncelikle Engelliler Haftası nedir? 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler'e üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel haftadır. Bu hafta da toplumda farkındalık yaratmak ve engelli bireylerin yaşadığı psikolojik ve fiziksel vs. olarak yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, onların yaşadığı zorluklara ve toplumun bilinçlenmesi için oluşturulmuş bir haftadır. Peki engelli bireylerin yaşadığı zorluklar nelerdir?
~ En önemlilerinden biri toplum tarafından dışlanma sorunu ile sık karşılaşıyorlar.
~ Yaşadığımız son günlerde ki ekonomi malum... Engelli bireylerin  iş bulamama sorunları da cabası. 
~ Ekonomi demiş iken tekerlekli sandalye, akülü araç gibi gerekli eşyaların çok fazla pahalı olması (ki bence bedava olması gerekiyor) ya da zor sahip olabilmeleridir. 
~ Bazı anne ve baba olamayacak kişilerden doğmuş, aile dedikleri kişilerden dolayı sıkıntı yaşamaları, terk edilmeleri, toplumsal yaşamdan uzak tutulmaları ve aileleri tarafından bir utanç kaynağı olarak görülmeleridir.
~ Eğitim ve kamu binalarında engelli rampalarının, tuvaletlerin vs. eksik olması. Kısacası mimari olanaklarının yetersizliğinden dolayı yaşadıkları zorluklar.
~ Evinden çıkamayan engelli bireylerin sosyalleşme sorunları yaşadıklarından dolayı psikolojik zorluklar.
~ Engelli bireylere sunulan psikolojik desteğin çok yetersiz olması.
~ Sokaklarda işaret, levha, lambalar, rampa, kaldırım ve bir sürü altyapı faaliyetlerinin yetersiz ve eksik olması.
~ Toplumun engelli bireyler konusunda bilinçli olmaması ve empati kurma eksikliğinin olması.
~ Yollarda görme engellilerin rahat yürümesini sağlamak için yapılan sarı kabartmalı kaldırımlara araç park edilmesi ve görme engellilerin yolunu bulamaması, kabartma yazıların günlük hayatta satılan ürün ve gazeteler, dergilerde yer almaması.
~ Engelli bireyler için toplu taşıma araçlarının dizayn edilmemesi. 
~ Engelliler için ayrılan araç park alanlarına veya engelli alanlarını diğer insanların istila etmesi. Ve böyle uzayıp gider...
Kısacası eğitim, sağlık, dışlanma, istihdam, alt yapı ve en önemlisi bilinçsizlik gibi bir sürü sorunlarımız var. Unutmayalım ki  hepimiz günlük hayatımızda onlarla karşılaşırız, yanlarından geçip gideriz. Ne dertleri olduğunu, nasıl bir mücadele ve psikolojik savaş içinde olduklarını düşünmeyiz, umursamayız bile... Herkes kendi rahatını, hayatını düşünür. Ne kadar zorlu bir hayat mücadelesi verdiklerini bile bilmemiz mümkün değil. Bence toplumun yaptığı en kötü hareket, engelli bireylere acıyarak ve üzülerek bakması ki bu engelli bireyleri daha da üzüyor. Toplumun ve devletin duyarlı olması dileği ile iyi günler...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR