Behçet hastalığı

Behçet sendromu olarak da adlandırılan Behçet (beh-CHETS) hastalığı, vücutta kan damarı iltihabına neden olan nadir bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Bugün yazımızda Behçet hastalığının belirtilerini, teşhisini, tedavisini ve beslenmesini ele alıyoruz.

Hastalık, ilk başta önemsiz görünebilecek çok sayıda belirti ve semptoma yol açabilir. Ağız yaraları, göz iltihabı, deri döküntüleri ve lezyonları, genital yaralara neden olabilir. Tedavisinde ise belirtileri azaltmak ve körlük gibi ciddi komplikasyonları önlemek için ilaçlar verilir.

Behçet hastalığı belirtileri kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, geçici olabilir veya zamanla hafifleyebilir. Semptomlar hastalığın vücudunuzun hangi bölümlerini etkilendiğine bağlı olarak değişmektedir. Behçet hastalığında yaygın olarak etkilenen bölgeler şunlardır:

Ağız: Aftlara benzeyen ağrılı ağız yaraları, Behçet hastalığının en yaygın belirtisidir. Ağızda hızla ağrılı ülserlere dönüşen kabarık, yuvarlak lezyonlar olarak başlarlar. Yaralar, tekrarlamalarına rağmen genellikle bir ila üç hafta içinde iyileşme gösterir.

Deri: Bazı Behçet hastalarının vücutlarında sivilce benzeri yaralar gözlenebilir. Özellikle alt bacaklarda olmak üzere ciltte kırmızı, kabarık ve hassas nodüller gelişmesiyle sonuçlanır. Cinsel organlar: Skrotumda veya vulvada kırmızı, açık yaralar oluşabilir. Yaralar genellikle ağrılıdır ve iz bırakabilir.

Gözler: Gözde iltihaplanma (üveit), tipik olarak her iki gözde kızarıklık, ağrı ve bulanık görmeye neden olur. Behçet hastalığı olan kişilerde durum geçici olabilir.

Eklemler: Behçet hastalığı olan kişilerde eklem şişliği ve ağrısı sıklıkla dizleri etkiler. Ayak bilekleri, dirsekler veya bilekler de tutulabilir. Belirtiler bir ila üç hafta sürebilir ve kendi başına geçebilir.

Kan damarları: Damarlarda iltihaplanma, kan pıhtısı oluştuğunda kollarda veya bacaklarda kızarıklık, ağrı ve şişmeye neden olabilir. Büyük arterlerdeki iltihaplanma, anevrizmalar ve damarın daralması veya tıkanması gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Sindirim sistemi: Karın ağrısı, ishal ve kanama dahil olmak üzere çeşitli belirti ve semptomlar sindirim sistemini etkileyebilir. Beyin: Beyin ve sinir sistemindeki iltihaplanma baş ağrısına, ateşe, oryantasyon bozukluklarına, zayıf dengeye veya felce neden olabilir.

Behçet hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak çoğu uzman bunun otoinflamatuar bir durum olduğuna ifade etmektedir. Bir otoinflamatuar durum, vücutta tekrarlanan inflamasyon ataklarının olması durumudur.

Behçet hastalığında bu, kan damarlarının iltihaplanmasına yol açar. Bunun bağışıklık sistemindeki bir sorundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR