"Zirvedeyim, sesin gelmiyor!"

Onlar ki manavların, marketlerin, pazarların vazgeçilmezi… Onlar ki vücut için vitamin, mineral, lif kaynağı… Onlar ki antioksidan deposu… Neden bahsettiğimizi sanıyoruz ki anladınız. Evet, onlar anlı şanlı MEYVELER! Kimi düşünceler meyvenin şeker kaynağı olduğundan tüketilmemesi taraftarı olsa da bizler her besin grubundaki gibi porsiyon kontrolünü sağladığımız sürece meyvelerin de vücut için gerekli ve çok çeşitli faydaları bulunan besin grupları olduğunu tekrar tekrar söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Diyabet gibi glikoz alımını sınırlamanız gereken bir rahatsızlığınız yoksa veya doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe günlük 2-3 porsiyon meyve tüketmenizde bir sakınca yoktur.

Muz, elma, portakal, çilek, armut, ayva… Adını dahi bilmediğimiz belki de onlarca daha meyve… Peki günlük 2-3 porsiyon meyve hakkımızı bu meyvelerden hangisinden yana kullanmak bizim için daha iyi olur? Sadece sevdiğimiz bir meyveyi tüketmek vücut için yeterli olacak mıdır? Vücut için en uygun olanın çeşitli meyve tüketimi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Olabildiğince renkli ve türlü türlü meyveleri tüketmemiz vücuda maksimum faydayı sağlayacaktır.

Meyvelerin vücut için harika vitamin, mineral, lif, kaynağı olduklarını tekrar belirterek önemini bir kez daha vurgulayalım. Buna ek olarak meyvelerde bulunan flavonoidler; antioksidan, antimutajenik, anti proliferatif, antitümör, antiviral ve anti-enflamatuar gibi özellikleriyle dikkat çeken bileşiklerdir. Vücutta serbest radikallerle reaksiyona girerek onları etkisiz hale getirmede etkili olan flavanoidlerin yakın zamanda yapılan çalışmalarda antidiyabetik ve obeziteye karşı koruyucu etkileri de ortaya konulmuştur.
2014 yılında yapılan bir araştırmada meyve ve sebzeler besin yoğunlukları ve kalorilerine göre sıralandı, bu çalışmalara göre limon listenin başında yer alan meyve olurken çilek onu takip etti. Şimdi gelin birlikte top-5 meyve listesini inceleyelim:

Limon, sağlık yararları nedeniyle sıklıkla kullandığımız bir narenciye meyvesidir. C vitamini ve diğer antioksidanları içerir.Antioksidanlar insan sağlığı için gereklidir. Bu bileşikler, vücut hücrelerine zarar verebilecek ve kanser gibi hastalıklara yol açabilecek vücuttaki serbest radikalleri temizler. Araştırmacılar, limon ve diğer narenciye meyvelerindeki flavonoidlerin antibakteriyel, antikanser ve antidiyabetik özelliklere sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Bol miktarda C vitamini içeren limon bir adet tüketildiğinde, vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamininin yarısını tek başına karşılayabiliyor. Aynı zamanda A vitamini, potasyum, bakır ve kalsiyum kaynağı olan limon yüksek tansiyon, diş problemleri, solunum bozuklukları, kemik erimesi, hazımsızlık ve boğaz enfeksiyonlarının tedavilerinde kullanılabiliyor.

Çilek, yüksek su içeriğine sahip sulu, kırmızı bir meyvedir. Tohumlar, porsiyon başına bol miktarda diyet lifi içerir. Ayrıca birçok vitamin ve mineral içerir. Özellikle kalp sağlığını artırmaya yardımcı olabilecek flavonoidler olan antosiyaninleri içerir. Çilekte bulunan lif ve potasyum kalp sağlığını destekler.
Portakal, vitamin ve minerallerle dolu tatlı, yuvarlak bir narenciye meyvesidir. En zengin C vitamini kaynakları arasındadır ve bir orta boy portakal, bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 117'sini karşılar.

C vitamini vücutta güçlü bir antioksidan görevi görür. Ayrıca bu vitamin bağışıklık sistemi işlevi için de gereklidir. Vücudun bitkisel kaynaklı gıdalardan demiri emmesine yardımcı olarak bağışıklık fonksiyonunu artırır. Portakal ayrıca, kansere neden olabilecek kimyasallara bağlanarak kolonu sağlıklı tutabilen bir lif olan pektin de içerir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR