Elinin hamuruyla erkek işinde

Denge Gazetesi olarak yürüttüğümüz Pazar Sohbeti bölümünde bu hafta elinin hamuruyla erkek işine karışma diyenlere inat hızarın başına geçip tomrukları biçimlendiren Zergün Demirci'yi konuk ediyoruz. Alaçam'da bir Kereste Fabrikasının Müdürü Zergün Demirci. Hızarın başına geçen, daha çok erkek işi olarak bilinen tomrukları biçerek onları şekillendiren,eden bir bayan Zergün Demirci.Bir çocuk annesi Zergün Demirci ile Alaçam'da kurduğu tesislerde gazetemiz köşe yazarlarından Şevki Yıldırım konuştu.

Zergün hanım nereden çıktı bu kerestecilik işi?

1977-1980 döneminde Alaçam'da Belediye Başkanlığı yapan rahmetli babam Nami Deliorman'ın bir arzusu idi, ilçemize böyle bir tesis kazandırabilmek. Kısmet oldu ama bunu gerçekleştirebilmek için çok uğraştık. Alaçam'a bu tesisi kazandırabilmek için 2.5 yıl bürokratik engelleri aşabilmek için uğraştık. Sonunda 2007'nin Ekim ayında Intertım Orman Ürünleri ithalat-imalat-ihracat sanayi ve ticaret LTD Şti'nin Samsun Şubesi'nin faaliyete geçti. Tarık Ciğer ile Yahya Mahmut Kefeli'nin ortaklığında 1995 yılında kurulan ve o günden bu yana tomruk, inşaatlık kereste ve demonte palet tahtası ithalat ve ihracatı yapmakta olan İntertim Ltd. Şirketiyiz. Ben de Samsun'daki tesisin müdürüyüm. Müdürüyüm derken her işiyle uğraşıyorum

Neler üretiyorsunuz bu fabrikada?

Firma olarak hedefimiz Türkiye' de bir numara, Dünya'da tanınan bir firma olmaktır. Intertim şu anda Doğu Avrupa ve İskandinavya ülkelerinden, Cezayir, Tunus, Mısır, Libya gibi Kuzey Afrika ülkelerine, İsrail, Suriye, Lübnan gibi Akdeniz"e kıyısı olan ve Ürdün, Irak gibi Ortadoğu ülkelerine, Karadeniz"e kıyısı olan Romanya, Ukrayna ve Rusya gibi birçok ülke ve K.K.T.C. ile ithalat- ihracat bağlantısı var. Hızlı hatasız ve kaliteli üretimini 'Koşulsuz Müşteri Memnuniyeti' ilkesiyle birleştirerek iç ve dış ticaretteki pazar payını her geçen gün daha da arttırıyoruz. Üretim hedeflerini her geçen gün büyüten İNTERTİM yıllık ortalama 90.bin m3 ürün işleyerek, ürünleriyle inşaat ve mobilya sektörlerinin yanı sıra ahşap palet ve ambalaj ürünleriyle her biri alanında lider olan sanayi kuruluşlarına hizmet vermektedir. Firmamız IPPC Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu'nun belirlediği ISPM 15 standartına uygun üretim ve standardın öngördüğü işaretlemeyi yapmak için gerekli olan yetki belgesine sahiptir. Her türlü ihrac edilicek olan ahşap ambalaj malzemeleri (palet, sandık, kasa, takoz, vb.) işlemden geçirilir ve işaretlenir. Tesislerimizde istenilen ürüne ısıl işlem yapılabilir veya fırında kurutulabilir.

Neden ağaç peki Sayın Demirci?

Dünyanın en eski ambalajlarından olan ahşap ambalaj, sertlik ve dayanıklılık özelliklerinden dolayı ağır kırılgan yüklerin, havalandırma özelliğinden dolayı da taze sebze ve meyvenin ambalajlanmasında yaygın olarak kullanılır. Özenle seçilmiş tomruklardan inşaat, mobilya ve iç dekorasyon sektöründe kullanılmak üzere istenilen ebatta hazırlanılan ürünlerimiz, üretimin her aşamasında yoğun kontrollerden geçtikten sonra satışa sunulmaktadır. Türkiye"de dünyanın aksine yangın da ahşabın diğer yapılara göre daha korumasız ve dayanıksız olduğu varsayılır. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Yanan ev değil, içindeki eşyalardır. Ahşap gerekli kalınlık kullanıldığında yangın anında dış yüzeyinin kömürleşmesi nedeniyle kendine doğal bir koruma perdesi meydana getirir. Özenle seçilmiş tomruklardan inşaat, mobilya ve iç dekorasyon sektöründe kullanılmak üzere istenilen ebatta hazırlanılan ürünlerimiz, üretimin her aşamasında yoğun kontrollerden geçtikten sonra satışa sunulmaktadır. Palet montajında kullanılan çivinin cinsinden, montajlama koordinatlarına kadar ürünlerimiz, dayanıklılığı ve taşıma kapasitesi maksimum düzeye çıkacak özelliklerle donatılmıştır

Daha başka neler var?

Ahşap yapılarda yaşayanların fizyolojik ve psikolojik açıdan kendilerini çok daha sağlıklı hisseder. Ahşap, insanla birlikte soluk alır, romatizma, astım, böbrek hastalıkları ve dolaşım bozuklukları üzerinde olumlu etkileri vardır.
Japon deprem uzmanları, tüm dünyada depreme karşı en dayanıklı yapının Osmanlı ahşap karkas sistemi olduğunu açıkladılar mesela. Dünyanın en eski ambalajlarından olan ahşap ambalaj, sertlik ve dayanıklılık özelliklerinden dolayı ağır kırılgan yüklerin, havalandırma özelliğinden dolayı da taze sebze ve meyvenin ambalajlanmasında yaygın olarak kullanılır.

Yurt içinde nerelere iş yapıyorsunuz?

İntertim Ltd olarak Trakya Cam, Anadolu Cam, Paşabahçe, Coca-Cola, Çukurova İnşaat makineleri, Toros Gübre gibi alanında en büyük olan firmalara üretim yapıyoruz. Yalnızca yurt içi değil pazarımız. KKTC, Ürdün, Lübnan, Tunus, İsrail, Japonya, Estonya, Finlandiya, Rusya ve Romanya gibi ülkelere de ihraç ediyor. Irak da var ama son zamanlarda oraya ihracatımız durdu.

Kaç işçi çalışıyor fabrikanızda? Kadın bir patronla çalışmak onları nasıl etkiliyor?

Şu anda 44 işçimiz var. Beş de kadın işçimiz var. Şirketin başında bir bayanın olmasından memnunlar diye düşünüyorum. Kadınlarımız kendilerini daha güvende hissediyorlar, yöre halkı da eşlerini rahatlıkla fabrikamızda çalışmaya gönderebiliyorlar. Bir kadının böyle bir fabrika kurması, insanların çalışma yaşamına katılmalarına destek verdi sanıyorum.

Sektörünüz de oldukça farklı. Kerestecilik bir kadının yapacağı bir sektör değil gibi görünüyor. Zorlandınız mı?

Zorlandım tabi ki. İlk makinalar geldi, ne yapacağımı bile bilmiyorum. Çok büyük bir şey. Benim yanıma birisini vermişlerdi, ondan öğrendim birçok şeyi. Bir de işçilerin yerine kendinizi koyabilmeniz için hangi ortamda nasıl çalıştıklarını bire bir öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için de makinanın başında beklemeniz gerekiyor. Tüm bunları öğrene öğrene bugünlere geldik.

Zor oluyor mu hem iş hem de aile hayatını bir arada götürmek?

Elbette zorluklarımız çok. Benim iki oğlum var. Eşimin desteğini çok görüyorum. Gerek evde gerekse iş yaşamımda. Mesela devlet dairelerindeki işlerimle ilgili meselelere onsuz gitmiyorum. Onun önerilerini de mutlaka dinlerim. 

Şevki YILDIRIM

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR