Dolmuşçuların bu yeni sistem içinde, evlerine ekmek götürecekleri bir dü

Atakum'da lider belediyecilik sıfatını göremiyorum. 1960'ların belediyecilik anlayışını başarı diye kimseye yutturamazsınız

Geçtiğimiz günlerde Atakum Belediyesi mescidinin depo olarak kullanıldığını fotoğrafladığımız habere ilişkin tebessüm eden Dereli, "Şimdi bu fotoğraf eski CHP'ye ait fotoğraf mı? Yoksa yeni CHP'ye ait bir fotoğraf mı? Onu araştırmak lazım" açıklamasında bulundu

Dereli, önümüzdeki yıl ki seçimlerde tekrar Milletvekilliği'ne adaylığınız söz konusu mu?" sorusuna, "Ercan Bey, ben sadece Atakum İlçesi'nin Başkanıyım" diye cevap verdi

Dereli, oğlu ve partili arkadaşları ile Samsunspor maçında...

Dereli, geçtiğimiz aylardaki ilçesinin danışma kurulu toplantısında, referandum çalışmalarında görev alan eşine kendi elinden teşekkür belgesini takdim etmişti

Dolmuşçuların bu yeni sistem içinde, evlerine ekmek götürecekleri bir düzeni olacaktır

AK Parti Atakum İlçe Başkanı Av. Dereli, "Dolmuşçu kardeşlerimizin mağdur edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü bir dolmuşçu ailesi içinde ne yaşanır bunu çok çok iyi bilenlerden biriyim. Beni yakından tanıyanlar bunu bilirler. Ben inanıyorum ki, bu kardeşlerimiz için Büyükşehir Belediyesi de bu konuda gerekli hassasiyeti gösterecektir. Atakum, Kurupelit, Altınkum ve Çatalçam hattı dolmuşçularının da bu sistem içersinde evlerine ekmek getirecekleri bir düzeni olacaktır" dedi

Birkaç aydır ara verdiğimiz pazar sohbetlerine, Samsun'un önde gelen isimlerini konuk etmeye devam ediyoruz... DENGE Gazetesi olarak bu haftaki konuğumuz Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) genç, dinamik, mütevazı ve aynı zamanda hukukçu Başkanı... Avukat Hüseyin Dereli, 3 yıldır kurucusu olduğu Atakum İlçe Başkanlığı'nın liderliğini yapıyor... Başkan Dereli ile gerçekleştirdiğimiz sıcak ve samimi sohbette, kentimizden dünyaya, gündemi meşgul eden birçok konuyu yorumlayan Dereli, Atakum İlçesi'nde olup bitenlerin yakın takipçisi olduğunu değerlendirmeleriyle ortaya koydu. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 150 milyon Euro'luk Hafif Raylı Sistem yatırımı için, "AK Parti hükümetinin Samsun'a yaptığı en büyük yatırımdır" diyen ve Karadeniz'de de bir emsali olmadığına dikkat çeken Dereli, gerçekleştirdiğimiz sohbette dolmuşçuların mağduriyetine değindi.

MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYIYDI
AK Parti'nin genç Başkanı'nı tüm Samsunlular tarafından yakinen tanınsa da sohbetimizin başında kendisinden biraz bahsetmek isterim. 1971 Samsun doğumlu olan Dereli, 19 Mayıs Lisesi Mezunu. 1993 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1998 yılı sonuna kadar hakimlik yapan Dereli, 98 sonbaharında görevinden kendi isteğiyle ayrıldı. Dereli, o gün bu gündür Samsun'da avukatlık mesleğini devam ettiriyor. Evli ve 2 çocuk babası Dereli, AK Parti kurulduğu günden itibaren partinin çeperinde olan bir isim. 2004 yılında yapılan seçimlerinde Meclis üyeliğine seçilen Dereli, 2 yıl aradan sonra partisinin İl Denetim Kurulu'na seçildi. O dönem partisinde AR-GE'den sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevi yapan Dereli, 2007 seçimlerinde Milletvekili aday adayı olarak İl Başkan Yardımcılı görevinden istifa etti. Atakum İlçesi kurulduğunda ise partinin kanaat önderi kişiler tarafından İlçe Başkanlığı görevini üstlendi. Dereli, halen Atakum İlçesi'nin kurucu Başkanı olarak görevine devam ediyor...

DOLMUŞÇULARIN HAK ARAYIŞI...
Başta da dediğim gibi Başkan Dereli ile gerçekleştirdiğimiz samimi sohbetin en sıcak bölümü, Samsunluları da yakından ilgilendiren Hafif Raylı Sistem ve getirdikleri...
-Hüseyin Bey, dolmuşçuların son günlerde yaşadığı sıkıntıya kısaca değinecek olursak; Büyükşehir Belediyesi, 150 milyon Euro'luk bir yatırım gerçekleştirerek, yaptığı raylı sistem ile Samsun'u Atakum'la birleştirdi. Ve raylı sistem yaklaşık iki aydır ufak tefek teknik hataları olmasına rağmen sorunsuz çalışıyor. Ancak, tabi bu çalışma şehrin içinde ulaşımı sağlayan toplam 16 dolmuş hattını olumsuz etkilemeye başladı. Özellikle raylı sisteme paralel çalışan Atakum, Atakent, Kurupelit hatları güzergahlarında, yetkililer kısıtlamaya gitti. Son olarak geçtiğimiz hafta başında çok sayıda dolmuşçunun gün boyu bu durumu protesto etmesi ve aynı gün eylemde bir hat sahibi kişinin kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi sonucu alınan kararlar veto edildi ve dolmuşçular eski güzergahlarında çalışmaya başladı. Benim sizden bu konuda asıl öğrenmek istediğim Başkanım, siz dolmuşçuların hak arayışını nasıl değerlendiriyorsunuz? Atakum'u İlkadım ile birleştiren bu yatırım sizce Samsun'a neler katacak?

DOLMUŞÇU AİLESİNDE NE YAŞANIR
BUNU ÇOK ÇOK İYİ BİLENLERDEN BİRİYİM
Dereli, "Ercan Bey, AK Parti hükümetinin Samsun'a yaptığı en büyük yatırım raylı sistemdir. Ve bu yatırımın Karadeniz'de başka bir emsali yok. Bu açıdan bu yatırımı Samsunumuza kazandıran başta Başbakanımıza, Bakanımıza, Grup Başkan Vekilimize ve Milletvekillerimize ve ayrıca Büyükşehir Belediyesi Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu yatırım Atakum'un geleceğini erkene çekmiştir. Atakum, 2020 yılında 2050'yi yakalar. Ama bu toplum dinamik bir toplum, bir yandan yenilikler yapılırken bir yandan da eskinin yeniye taşınmasındaki etkiler içindeki sorunlarda var. Bunları görmezden gelemeyiz. Bu konuda biraz daha esnek olunabilinmesi kanaatindeyim. Burada çalışan kardeşlerimizin de mağdur edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü bir dolmuşçu ailesi içinde ne yaşanır bunu çok çok iyi bilenlerden biriyim. Beni yakından tanıyanlar bunu bilirler. Ben inanıyorum ki, bu kardeşlerimiz için Büyükşehir Belediyesi de bu konuda gerekli hassasiyeti gösterecektir. Atakum, Kurupelit, Altınkum ve Çatalçam hattı dolmuşçularının bu sistemde evlerine ekmek getirecekleri bir düzeni kuracaklardır. O insanların bu zamana kadar olan standartları aynı düzeyde belki olmayacak ama işsizler ordusuna katılmamaları gerektiğine inanıyorum. Ayrıca, eylemde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Ali Demir'a Allahtan rahmet, ailesine de sabır diliyorum."

WİKİLEAKS PSİKOLOJİK BİR OPERASYON
-Hüseyin Bey, son günlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 'Wikileaks' belgeleri gündemde. Ülkemize yönelik yapılan iddialarda Başbakan Erdoğan'ın İsviçre bankalarındaki hesapları da ön planda. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz acaba? Sizce bu durum neden bugünlerde gündeme geldi?

Dereli: "Öncelikle şunu söylemeliyim ki, biz dünyayı anlamaya çalışıyoruz. Ülkemizi anlamaya çalışıyoruz. Samsun'u anlamaya çalışıyoruz. Atakum'u anlamaya çalışıyoruz. Hep bi anlama çabası içindeyiz. Gerçek ne? Doğru ne? Tabi bunu anlamak için de düşünmek gerekiyor. Şimdi bu wikileaks dediğiniz mevzu, yeni bir konsept oldu. Bakın Ercan Bey, dünya sermayesini belli güçler yönetiyor. Dünyanın iletişim tekniklerini de, bilgi akışını da küresel mana da belli güçlerin yönettiği kanaatindeyim. Amerika Birleşik Devletleri'nin istemediği belgelerin, eşcinsel bir adam tarafından dünyaya servis edilmesi bence bir operasyonel psikolojik hareket diye görüyorum. Bu belgeler arasında ülkemizdeki üst düzey siyasi yöneticilere ve Genel Başkanımızın İsviçre Bankalarında 8 ayrı hesabı olduğuna dair iddialar var. Ben Türk kamuoyu nezdinde bizim siyasi hareketimizin liderlerini biraz operasyona tabi tuttuklarını düşünüyorum."


-AK Parti hükümeti Anayasa Paketi'nde belli başlı değişikliklere giderek buna ilişkin olarak bir halk oylaması gerçekleştirdi ve sonuç olarak sandıktan da yüzde 58 oranında evet oyu çıktı. Başkanım, bize bu süreci biraz değerlendirir misiniz?

ATAKUM'DAKİ HAYIR 30 BİNİN ALTINDA
Dereli, "Geçtiğimiz aylarda Anayasa Değişikliği'ne ilişkin yapılan halk oylamasında Atakum İlçesi'nde sandıktan ortalama 35 bine 30 bin oyla evet çıktı. Öncelikle şunu söyliyeyim ki bu doğru tespit değildi aslında. İlçemizin Çamlıyazı Köyü'nde evetler hayıra, hayırlar ise evete yazıldı. Orada yaklaşık 100 oy evet yerine hayır olarak yazıldı. Biz bunu sonradan fark etmemize rağmen müdahale etmedik. Burada 162 evet 58 hayır çıkmıştı. Yani ortalama 200 oy kaybımız olmuştu. Bu darayı teraziye koyduğumuzda, Atakum'da hayırların oy toplamı 30 binin altında. Yani Atakum'da evet oyu toplamı 29 bin 921'dir."

ATAKUM CHP'NİN KALESİ DEĞİLDİR!
Dereli, "Halk oylamasının ülkeye yönelik bir mesajı oldu. Türkiye'ye olan mesaj, yüzde 58 evet ile bu ülkenin lokomotifliğini yapan Genel Başkanımız Erdoğan'a açık bir destektir. Güveniyoruz demektir. Başbakan bu güvene mazhar olmuştur. Samsun'da ise sandıktan yüzde 68 evet oy oranı çıktı. Samsun zaten halktan yana olan hareketlere hep destek verdi. Atakum özeline geldiğimizde ise malumunuz burası CHP'li bir Başkan tarafından yönetiliyor. Ve anamuhalefet partisi referandumda hareket noktası burasıydı. Burada hanım ablalarımıza çok hakaretler edildi. Atakum'un ana hatlarında demokrat değerlere sahip insanların yapmayacağı şeylere bizim kardeşlerimiz maruz kaldılar. Ve bu durum bize Atakum'dan hayır oyu çıkacağı kanaati verdi. Ama güzel yarışta Atakumlularda evete destek verdiler. Ve İlçemizde yüzde 54 oranında evet tecelli etmiş oldu. Sonuç şudur: Atakum CHP'nin kalesi değildir! Ben Atakum AK Parti'nin kalesidir demiyorum. Atakum CHP'nin kalesidir iddiasında bulunanlara cevap veriyorum. Bir yerin kale olması için Belediye Başkanı'nın yüzde 50'in üzerinde oy alması gerekir."

-Örnek verir misiniz?

Dereli, "Örnek verecek olursak, Canik İlçesi'ne bakalım. Canik'in referandumda Belediye Başkanına verilen oy oranı ile seçimlerde aldığı oy oranına bakarsanız, oranın kimin kalesi olduğunu görürsünüz. Ama Atakum'a CHP'nin kalesi demek geçmişte kalmıştır, eski çanlar bardak oldu."

-Geçmiş derken Hüseyin Bey, geçtiğimiz sen ki seçimleri ima ettiniz sanırım. Geçen sene Atakum'da, seçim neden kaybedildi?

Dereli, "Bakınız Ercan Bey, burada neden kaybettiğimiz... Aslında neden kaybettiğimiz siyasetin içinde var. Siyasetle uğraşan herkes bunu biliyor. Bizim içimizde özeleştirimizi yapmamız gereken bir şeyi kamuoyuna dönük olarak yapmamız bana yakışmayacağı kanaatindeyim. Ben bu konuya bu şekilde cevaplamayı uygun görüyorum."

-Peki, Avukat Bey. Avukat Bey demişken, bir hukukçu olarak darbecilerin yargılanması noktasında yargı hakkında ne yorumda bulunursunuz acaba? Biliyorsunuz halk oylamasının ardından binlerce kişi darbeciler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak tabi başta DİSK eski Genel Başkanı Kemal Türker'in davası zaman aşımı nedeniyle düştü. Yine birçok dava için takipsizlik kararı alındı. Bu konu hakkında neler diyebilirsiniz?

USSL YASASINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPMAK LAZIM
Dereli, "Ercan Bey, Türkiye temenni ederim ki çok nitelikli hukukçular yetiştir. Mesleki hayatınızda bir avukat veya bir hakim olabilirsiniz. Ancak hukukçu sıfatını hakkıyla taşımak o kadar kolay bir şey değildir. Mevzuya öncelikle buradan bakmak gerekir. Bu gün televizyonlarda, gazetelerde pek çok kişi açıklamada bulunuyor. Dediğim gibi avukat olabilirsiniz, ancak hukukçu olabilmeniz için evrensel hukuka ihtisas etmek lazım ve ona ilişkin konuşmak lazım. DİSK eski Genel Başkanı'nın davasının zaman aşımına uğraması ile yeni Anayasa Paketi'ndeki bahsedilen zaman aşımı aynı konu değil. Bunu öncelikle birbirinden ayırmak gerek. Yeni Anayasa Paketi ile Türkiye yeni bir hukuk formatı üretecektir. Bu konuda eğer Kemal Türker davası zaman aşımına uğramışsa, o zaman bizim oraya da bir müdahale etmemiz açıktır. Yüzlerce dava zaman aşımına uğruyor. Bunun için de belki yargıya yeni ceza daireleri yapmak lazım. Adliyelerin çalışma prensibini biraz daha hızlandırmak lazım. Usul yasasında belli başlı değişikliler yapmak lazım. Türkiye'de evrensel hukuk anlamında atılan bu adımın 12 Eylülcülerin yargılanmasından daha önemli olduğunu ve gelecek adına daha kıymetli olduğunu düşünüyorum."

-Başkanım birazda ilçeden bahsedelim isterseniz. Samsun geçtiğimiz yıl turizm alanında teşvik aldı. Ve Samsun'un gözbebeği olan Atakum'a bu yönde yatırım yapacak yatırımcılar sık sık gelip gitmeye başladı. Bu noktadan yola çıkarak Atakum Belediyesi'nin bu yöndeki tutumu ve Atakum'un gelişmesindeki katkısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

ATAKUM'DA LİDERLİĞİ GÖREMİYORUM
Dereli, "Atakum kendiliğinden gelişti. Atakum Belediyesi'nin, Atakum'un gelişmesinde bir liderlik gösterdiğini sanmıyorum. Kim söyleyebilir, Atakum Belediyesi'nin şu projesi hayata geçirildi diye... Atakum, ben çocukluğumdan beri kendi coğrafyasında kendiliğinden gelişiyor. Buraya liderlik yapılsa tabi ki bir o kadar daha gelişir. Atakum'da turizm yatırımları olmalıdır. Bunları bir çekim merkezi haline getirebilecek bir Başkan'a ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Atakum'da bu liderliği göremiyorum. Bakınız sahilimizdeki iskele yeniden tamir edildi. Hayırlı olsun. Uğurlu olsun. Atakum için yapanlara teşekkür ediyorum Ama Ercan Bey şöyle bir durum var, o iskele ile alakalı bazı açıklamalar da var. Bir kere o iskele için o kadar tantanalı bir açılışa gerek var mı? Oradan bir eser diye bahsetmeye gerek var mı? Bunlar çıtayı yükseltmemiz gerekirken bu tür açıklamalar... Atakum bir Sultanbeyli değil ki. Atakum Bakırköy, Şişli. Atakum İzmir Karşıyaka. Böyle bakmak lazım. Eğer bu perspektiften bakarsanız resmin bütününü daha net görebilirsiziniz. Belediye kilometrelerce yol kaldırım yapabilir. İnşaat ruhsatı verebilir. Bunların hepsi zaten rutin. Bakın artık konsept değişti. Artık belediyeler liderlik yapmalıdır. Proje üretmeleri gerekir. Kaderi değiştirecek projelere imza atmak gerekir. Bu projelere liderlik yapmak lazımdır. Size soruyorum Ercan Bey, Atakum neden Başarı Üniversitesini kaçırdı?"

1960'LARIN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINI
BAŞARI DİE KİMSEYE YUTTURAMAZSINIZ
-Sizce neden? Tebessüm eden Dereli: "Canik Başarı Üniversitesi'ni Atakum'a getirseniz bir proje üretmiş olursunuz. Bir kentsel dönüşüme Atakum'un ihtiyacı var mıydı? Atakum'da kentsel dönüşüm yapılacak mekan var mıdır? Bunun araştırmasını yapmak gerekmez mi? Bunu Bayındırlık ve İskan Bakanımız Sayın Mustafa Demir ile görüşerek halledilemez mi? Canik çatır çatır kentsel dönüşüm yapıyor. Bölgenin kaderini değişme ivmesi yakalamış bir yer varsa orası Canik'tir. Atakum kendiliğinden değişiyor. Ben burada zamanın durduğunu söyleyebilirim. 1960'ların belediyecilik anlayışını başarı diye kimseye yutturamazsınız.


-Başkan Dereli ile Atakum İlçe Başkanlığı'ndaki makam odasında gerçekleştirdiğimiz sohbette bize Başkan Vekili ve Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Ömer Faruk Şahin ile İlçe Gençlik Kolları Başkanı Selçuk Akyüz'de eşlik etti. Keyifli sohbette Başkanlığın personelinin hazırladığı çikolata parçaçıklı lezzetli kurabilyeer eşliğinde bol bol çay içtik. Ve Dereli'ye o gün son olarak Atakum İlçesi'nde Adem Bektaş dönemimde yapılan tesislerin isim değişikliği sorunu sordum. Hüseyin Bey, tesislerden önce İlçe'deki mahalle ve bulvara isim değişikliği yapılması teklifini sundu.

ALTINKUM OLSUN
Dereli, "Ben bu sorunuza şöyle cevap vermek istiyorum. Eğer isim değiştirmek gerekiyorsa, ben Atakum Belediyesi'ne şunu öneriyorum: Gelin Atakum'un, Atakum'u anası olarak kabul ettiği 4 tane Köyü var. Gelin bu binlerce insanın yaşadığı Kolpınar, Balaç, Alanlı ve Oyumca Köyleri'nin insanlarına verdiğimiz değer karşılığında o köylere çıkan tüm bulvarların isimlerini değiştirelim. Ne yapalım? Kolpınar Bulvarı yapalım. Balaç Bulvarı yapalım. Başka ne yapalım? Altınkum'un 4 mahallesi var. Biri İncesu 1, diğeri İncesu-2. Biri Çakırlar Yalı. Gelin buraları, oradaki yaşayan insanların teklifi doğrultusunda değiştirelim. Birinin adını da değiştirmeyi ben teklif ediyorum Altınkum olsun. Yine Çatalçam'da, Taflan'da aynı değişiklikler olabilir. Ama tutup da eski Belediye Başkanlarının yaptırdığı eserlerin isimlerini değiştirmeyi daha sonra düşünelim."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR