Biyolog Tarık Patıhan'dan Mektup!...

 

80 Bin BİYOLOG yok sayılamaz. Onlarda bu ülkede doğdular bu ülkede okudular bve mesleklerini idame ettirmeye çalışıyorlar. Biz BİYOLOGLAR  mesleki tanımlarımızı hiçe sayan kanun tasarılarına itiraz ediyoruz. BİYOLOGLAR Dayanışma Derneği Genel Sekreti olarak ben Tarık Patıhan,  siz meslektaşlarıma ve kamuoyuyla bu mektubumu paylaşmak istiyorum.

“İişetmeci, İktisatçı, Kimya Mühendisi, Tarım Uzmanı oluyor. Veteriner Gıda Kontrolorü Mesul Müdür olabiliyorken  YASA TASARILARINDA BİYOLOGLARA YER VERİLMEMESİ, HAKLARINI YOK SAYILMASI KABUL EDİLMEZ”

Biyologlar TBMM"ye verilmek üzere hazırlanan yeni “ Tarım ve Gıda bakanlığı” ile  “Veteriner Hizmetleri” kanun tasarılarına mesleki haklarını göz ardı edildiği için itiraz ettiler.  

“Tarım ve Gıda Bakanlığı” olarak yeniden yapılandırma çalışmalarını

doğrultusunda çıkarılan “Tarım ve Gıda Bakanlığının Teşkilat ve

Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı”nı da inceledik. Ancak bu tasarı biz biyologlar açısından kabul edilemez bir yanlışlık içermektedir. Bu yanlışlık; tasarının 6. maddesinin 3. bendinin (a) fıkrasındaki Uzman Yardımcılığı kadrolarına ilişkin meslek tanımlarında yapılmıştır. Buna göre; “Tarım Uzman Yardımcılığı için en az dört yıllık lisans eğitimi veren Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadî ve İdarî Bilimler, Veteriner Hekimlik, Ziraat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği Fakülteleri ile yönetmelikle belirlenen fakültelerden veya bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmak.” denilmektedir.

Şimdi biz biyologlar olarak şu soruyu soruyoruz; İşletmeci, iktisatçı, kimya

mühendisi, tarım uzmanı oluyor da, öğrenimleri süresince, Botanik, Bitki Histolojisi, Bitki Morfolojisi, Bitki Embriyolojisi, Bitki Büyüme ve Gelişme Fizyolojisi, Ekonomik Bitkiler, Bitki Doku ve Hücre Kültürü, Bitki Biyoteknolojisi, Tıbbi Bitkiler, Türkiye Vejetasyonu, Bitki Coğrafyası, Tohumlu Bitkiler, Tohumsuz Bitkiler, Vejetasyon Ekolojisi, Bitki Ekolojisi, Zooloji, Hayvan Embriyolojisi, Hayvan Fizyolojisi, Entomoloji, Ornitoloji, Balık Bilimi, Kültür Balıkçılığı, Genel Mikrobiyoloji, Genel Toprak Bilimi, Toprak Mikrobiyolojisi, Organik Kimya, Biyokimya, Ekoloji ve Çevre Kirliliği, Mikrobiyal Biyoteknoloji, Tatlısu Ekolojisi, İklim Bilgisi, DenizBiyolojisi, Ekofizyoloji, Çevre Mikrobiyolojisi, Sucul Toksikoloji, Sistematik, Gıda Mikrobiyolojisi,

Genetik, Moleküler Biyoloji, Laboratuar Teknikleri vs. gibi birçok dersi alan ve halihazırda bu alanlarda, araştırma-geliştirme, üretim, kalite kontrol, yönetim vs.. gibi pek çok alanda çalışan biyologlar neden tarım uzmanı olamıyor ?

Üstelik biyologlar, bakanlığınızın birçok biriminde ve Gıda Kontrol Laboratuarlarında

başarıyla görevlerini yapmaktadırlar. Ayrıca biyologlar, GDO analizlerini yapabilecek

yetkinlikte ve altyapıda olan tek meslek grubudur.”

- VETERİNER HİZMETLERİ KANUN TASARISINDA YOKUZ-

Açıklamasında  “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu Tasarısı” ile de biyologların bazı kuruluşlarda yönetici olması imkanına son verildiğine ayrıca dikkat çekerim. “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu Tasarısı” tarafımızca değerlendirilmiş ve biz biyologlar açısından kabul edilemez ve telafisi mümkün olmayan yanlışlar içerdiği tespit edilmiştir. Öncelikle şunu belirtmek isteriz; Bitki ve hayvan sağlığı ve bitkisel ve hayvansal üretime dönük birçok ders ile birlikte;

Botanik, Bitki Histolojisi, Bitki Morfolojisi, Bitki Embriyolojisi, Bitki Büyüme ve Gelişme

Fizyolojisi, Ekonomik Bitkiler, Bitki Doku ve Hücre Kültürü, Bitki Biyoteknolojisi, Tıbbi Bitkiler,Türkiye Vejetasyonu, Bitki Coğrafyası, Tohumlu Bitkiler, Tohumsuz Bitkiler, Vejetasyon Ekolojisi,Bitki Ekolojisi, Genel Zooloji, Hayvan Histolojisi, Hayvan Embriyolojisi, Hayvan Fizyolojisi, Entomoloji, Ornitoloji, Balık Bilimi, Kültür Balıkçılığı, Genel Mikrobiyoloji, Genel Toprak Bilimi,Toprak Mikrobiyolojisi, Organik Kimya, Biyokimya, Ekoloji ve Çevre Kirliliği, Mikrobiyal Biyoteknoloji, Tatlısu Ekolojisi, İklim Bilgisi, Deniz Biyolojisi, Ekofizyoloji, Çevre Mikrobiyolojisi, Sucul Toksikoloji, Sistematik, Gıda Mikrobiyolojisi, Genetik, Moleküler Biyoloji, Laboratuar Teknikleri vs gibi birçok dersi müfredatlarında alan ve halihazırda bu alanlarda, araştırma-geliştirme,

analiz, üretim, kalite kontrol, yönetim gibi pek çok alanda çalışan Biyologlar, maalesef,

anlayamadığımız, bilimsel ve mantıklı hiçbir gerekçesi olamayacak bir şekilde, bu kanun kapsamında görmezden gelinmiş ve adeta yok sayılmıştır.

Ayrıca, mevcut durumdaki mevzuatlar uyarınca bazı işletmelerde Biyologlar mesul müdür olarak çalışabilmekteyken bu yeni düzenlenen kanun tasarısı ile Biyologların bu hakkı da ellerinden alınmaktadır. Bu durum Tasarının EK-1 ve EK-2 Listelerinde açık bir şekilde görülmektedir.

Aynı Fakülteden mezun olan Kimyagerlere bu tasarılarla çok sayıda hak verilirken, Biyologlar tamamen dışlanmış durumdadır. Tasarının; 12-18-22 ve 31. maddeleri ile EK-1 ve EK-2 Listelerinde anılan meslek grupları içerisinde, tasarının kapsam ve uygulamaları bakımından en yakın meslek gruplarından birisi biyologlar olduğu halde, biyologların yok sayılması, bu tasarının tamamen meslek şovenizmi ile hazırlanmış olduğunu düşündürmektedir.

Taslağın Ek-1 Listesinden çok çarpıcı bir örnekle bunu ortaya koyalım; hazır yemek üreten işyerlerinde görev alabilecek meslek grupları içerisine Kimya ve Ev Ekonomisi bölümü mezunları bile dahil edilmişken, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve hijyen uzmanı sayılabilecek biyologlar yok sayılmıştır. Yine bu tasarının EK-1 Listesinde sıralanan işletmelerin birçoğunda mevcut durumdaki uygulamada biyologlar görev alabilmekte idi, ancak yeni düzenlenen bu tasarı ile bu hakları da ellerinden alınmıştır.

Yukarıda ayrıntılarına değindiğimiz bu vahim durumla ilgili olarak, derneğimize, meslektaşlarımız tarafından her gün, onlarca tepki mailleri ve faxları gelmektedir. Siz sayın ilgililerin, aklın ve bilimin gereği olarak, bu yanlışı aşağıdaki önerilerimizle birlikte tekrar değerlendirmelerini 80 bini aşkın BİYOLOG adına talep ediyoruz.

 

Tasarılara Önerilerimiz

Yasa tasarılarında yapılması gereken değişiklikleri sıralayarak önerilerimiz şöyledir:

1-) Bu tasarının acilen geri çekilip konun taraflarıyla yeniden değerlendirilmesini ve biyologları temsilen de “Biyologlar Dayanışma Derneği”nden görüş alınmasını talep ediyoruz

2-) Derneğimiz, bu tasarıyı konunun uzmanı akademisyenlerle görüşmüş ve kimyagerlere yetki verilen birçok alanda ve bunun dışında kalan ilgili birçok alanda da biyologların rahatlıkla görev alabileceği sonucuna varmıştır. Bu durumda; Madde 12-18-22 ve 31 "in biyologları da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve EK-1 ve EK-2 Listelerinin aşağıda verildiği gibi düzeltilmesini beklemekteyiz

3-) Tasarının EK-1 Listesindeki işletme kapasiteleri “30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran is yerleri” olarak tanımlanmıştır, ancak bu kapasitenin altında da üretim yapan birçok işletme olduğundan, bu durumun, halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından risk oluşturabileceği endişesi taşımaktayız. Bu nedenle, işletme kapasitesinin daha aşağı çekilmesini uygun bulmaktayız, hem bu sayede Lisans mezunu uzmanlar için istihdam olanağı da yaratılacak ve işsizlik sorununa küçük de olsa bir çözüm getirecektir.

4-) EK-2 Listesindeki Resmi Kontrollerden Sorumlu Meslek Mensupları belirtilirken biyologlar yine es geçildiğinden, doğru uygulamanın şu şekilde olması gerektiğini düşünmekteyiz;

“Kesimhane, kombina ve parçalama işlemi yapılan yerler”, “Hayvansal yan ürünleri işleyen tesisler” (ÜRETİM ve İŞLEME), “Canlı hayvan ve hayvansal ürünler” (İTHALAT) hariç, diğer tüm işlem ve işletmelerde biyologların görevlendirilmesini talep etmekteyiz

5-) EK-1 Listesinin ise aşağıdaki gibi yeniden düzenlenmesini talep etmekteyiz.

Gerçektende Biyologların nasıl çalıştıklarını ben yakında biliyorum. İnsanlarla nasıl iletişim kurduklarını yakından gördüm. İletişimlerinde eksilerini gördüğüm BİYOLOG olup olmadığını mektubu düzenlerken düşünüp durdum ama bariz bir iletişimsizlik aklıma gelmedi. Tabi ben genel olarak hastanelerde görev yapan Biyologlarda daha fazla haşır neşir olduğum için diğer birimlerde görev yapan arkadaşlarla umarım bundan böyle tanışıp çalışmalarını yakın izleyerek yorum yapma şansımız olur. Şu bir gerçek ki hastanelerde çalışan Biyologlar gerçektende çok özverili çalışmaktalar. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR