Çarşamba'yı "büyükşehir" yapan Başkan

Çarşamba'nın çehresini değiştiren ve adeta "büyükşehir" görünümüne sokan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, bugüne kadar yaptığı çalışmaları ve kendi tabiriyle gelecekteki "50 yıllık" planlarını, gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Miraç Öztürk'e değerlendirdi.


Miraç ÖZTÜRK: Başkanım, Çarşamba'da ilk döneminizde önemli çalışmalara imza attınız. İlk dönemi değerlendirip, ikinci döneminiz ile ilgili bilgi verir misiniz ?

Hüseyin DÜNDAR: 27 Mart 2004 tarihinde Çarşamba Belediyesi'nde hizmete başladık. 29 Mart 2009 tarihindeki seçimlerde %53'lük bir oyla Çarşamba Belediyesi Başkanlığına tekrar layık görüldük. İkinci kez seçilmemizin bizim için büyük avantajları oldu. Bunlar verdiğimiz sözlerin hayata geçirilmesi fırsatının yanında  % 53'lük oy ile halkın desteğini arkamızda hissetmek bizim için ayrı bir moral oldu.

SEBZE HALİNDEN OTOBÜS TERMİNALİNE
5 yılın içinde 2004'te söz verdiklerimizin dışında da çalışmalara imza attık. Toptancı sebze ve meyve hali, şehirler arası otobüs terminali, Yeşilırmak üzerine Ali Fuat Başgil Köprüsü, 300 dönümlük alan üzerinde yapılan Ada Park ve Adapark içinde yer alan Adliye Binası, sosyal belediyecilik anlamında yaptığımız sosyal konutlar, 672 toplu konut, kapalı pazar yerleri gibi önemli çalışmalara imza attık.

KARAYOLLARI
İLE ORTAK KÖPRÜ YAPIYORUZ
Gelelim ki bu çalışmalar ilçe belediyeleri için hayal gözüken çalışmalar. Biz Çarşamba Belediyesi olarak bu 
hayal gözükenleri 5 yıl gibi kısa bir zamanda Çarşamba halkı ile el ele gerçekleştirdik. Yeşilırmak kıyı düzenlemesi çalışmalarının ikinci etabı olarak da  Ali Fuat Başgil Köprüsü'nün ardından 4. bir köprü yapımı bitmek üzere. Yapılan 4. köprü Karayolları tarafından Samsun-Salıpazarı karayolu, Çarşamba 
geçişi programı adı altında yapılıyor. 4. köprünün Karayolları tarafından  bu program adı altında yapılması Çarşamba Belediyesi'ne mali yönden büyük katkı sağlayarak, bizleri  mali bir yükten de kurtardı. Programın devamı olarak da  bağlantı yolları, yerleri ihale edildi ve geçtiğimiz hafta yer teslimi yapıldı.

1 YIL İÇİNDE SÖZ VERDİKLERİMİZ
Bu yol Samsun- Ordu karayolu Ayvacık yol ayrımından başlıyor, 4-5 kilometre Ayvacık yolu istikametinde yine 4. köprüden Salıpazarı yolu istikametinde 5 kilometre uzunluğunda 30 metre genişliğinde bölünmüş yol alarak adete Çarşamba'nın çevre yolu şeklinde yol çalışması olacak. Bunlar 1 yıl içinde söz verilen ve yapılan çalışmalar.


ÖZTÜRK: Başkan'ım bu çalışmaların sonunda, "Çarşamba il olmak istiyor" demeyin...

DÜNDAR: Bu çalışmaları görenler, "Çarşamba İl olsun" diyorlar... Çünkü biz önemli çalışmalara imza attık gerçekten de. Kısa zamanda çok büyük işler yaptık. Halk da bunu görüyor ve takdir ediyor. Ama bizim gayretimiz Çarşamba'nın il olması amacıyla değil. Çarşamba, Samsun Büyükşehir ile özdeşleşsin, bütünleşsin şeklinde bir program güdüyoruz. 

ÖZTÜRK: Yeşilırmak sizin için önemli bir kaynak... Burası ile ilgili ne gibi projeleriniz var?

DÜNDAR: Yeşilırmak"ın batı kıyısını D.S.İ  7. Bölge müdürlüğü ihale etti. Yeşilırmak"ın ıslah edilmesi konusu 1990 yıllarından bu yana ihmal edilmiş. Fakat 2010 senesinde yeniden ihale edildi. Şehir çıkışına kadar, Yeşilırmak"ın ıslah çalışmaları tamamlanacak. Çalışmalar tamamlandıktan sonra ıslah  çalışmalarına biz devam edeceğiz. Kıyı düzenleme çalışmalarının da devamı mahiyetinde D.S.İ'nin çalışması önemli. Çünkü 5 milyonun üzerindeki ihale  D.S.İ tarafından yapıldı. Bu şekilde Çarşamba Güney'e doğru genişlemiş oluyor. Üzerinde durduğumuz önemli çalışmalar bu anlamda devam ediyor.

ÖZTÜRK: Başka ne planlarınız var ?

DÜNDAR: 2 tane çevre yatırımı var. Bunlardan biri Katı Atık Düzeni Depolama Tesisi. Karadeniz Bölgesi'nde bu işi yapan Trabzon ve Samsun'dan sonra Çarşamba Belediyeler Birliği gerçekleştirecek. Bu birlikte 4 tane beldemiz vardı. Bunlar Ağcagüney, Çınarlık, Dikbıyık ve Hürriyet beldeleridir. 

KATI ATIK VE İÇME SUYU SORUNUN ÇÖZDÜK
Salıpazar ve Ayvacık ilçe belediyelerini de bu birliğe dahil ettik. 3 milyon 240 Bin TL artı KDV maliyeti olan bu projenin % 45'ni  Çevre  Bakanlığı'ndan hibe ederek karşıladık. 2008-2009 tarihleri arasında arıtma tesisi kurduk. Çarşamba katı atık ve içme suyu gibi 2 önemli sorununu halletti.

10 MİLYON EURO'LUK ATIK SU PROJESİ
Şehir şebekesinde kanalizasyon sorununu asgariye indirdik. Cumhuriyet Köyü geçtiğimiz aylarda  Çarşamba Belediyesi'ne mahalle olarak girdi. Bu yeni mahallemizin kanalizasyon şebekesini önümüzdeki ay başlatmış olacağız. Bunun sonrasında belediyelerin çevre ile ilgili önemli çalışmalarından biri atık suyun arıtılması.Çarşamba Belediyesi olarak Atık Su Arıtma Projesi var. Türkiye'de örnek çalışma sayılacak olan bu proje 10 milyon 500 bin  Euro'luk AB hibeli bir proje.  Bu projenin % 85'i AB hibesi ile yapılacak geri 
kalan % 15 ise Çevre Bakanlığı'nın ve Çarşamba Belediyesi'nin öz kaynakları ile yapılacak.

TÜM BUNLAR 50 YILLIK PROJELER
Bu çalışmalar Çarşamba için önemli ve 50 yıllık, ileriye dönük olarak yapılan çalışmalar. Çarşamba, atık suyunu, kanalizasyonunu, katı atığını, içme suyu sorunları çözmüş olacak ve sistemi oturmuş şekilde 40-50 yıl  
gibi uzun bir süre bu projeden faydalanmış olacak.

ÖZTÜRK: Yeşilırmak'ta bir kano organizasyonu olacak diyordunuz, son durum nedir?

YEŞİLIRMAK'TA KANO KEYFİ
DÜNDAR: 2010 yılı yazında Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile yürüttüğümüz çalışma var. Türkiye Kano Federasyonu ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile ortak bir projemiz var. Su Sporları Merkezi ve Bireysel Spor Merkezi olacak olan 100 metrekare kapalı alanı olan büyük bir tesis bu yaz tamamlanmış olacak.  Bu çalışmanın ilk etabı 2 köprü arasında bir parkur oluşturulacak. Bu çalışma Çarşamba'nın sosyalleşmesi, şehirleşmesi, Samsun'a yakınlaşması bakımından önemli bir çalışma olacak. Kano Federasyonu'nun bu çalışması Türkiye'deki 7. çalışma olması açısından da bizim için ayrı bir önem arz etti.

ÖZTÜRK: Hukuk Fakültesi için OMÜ Senatosu'ndan karar çıktı. Çarşamba, eğitim açısından da gelişmeye müsait bir ilçe haline geldi diyebilir miyiz?

DÜNDAR: 42 bin metre kare alanı olan eski D.S.İ'nin yerini deniz tarafına doğru yani kuzeye doğru büyüteceğiz. 100 dönümlük alan haline getireceğiz. Bu alana da Hukuk Fakültesi kurulacak. Hukuk Fakültesi'nin kurulacağı alan sadece bir fakülteden ibaret olmakla kalmayıp  diğer donatıları ile her şeyi içinde  barındıran bir merkez olacak.

FAKÜLTENİN ADI ALİ FUAT BAŞGİL OLACAK
Bu kampusun Diş Hekimi Mustafa Kemal Güneşdoğdu yapımını üstlendi. Üniversite ile bu konuda hemfikir olduk ve 
kampusa Mustafa Kemal Güneşdoğdu ismi verilecek. Bu kampusunun içinde yer alacak olan Hukuk Fakültesi'ne de yine Çarşamba'nın önemli değerlerinden biri olan Ord. Prof. Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi ismi verilecek.

ÖZTÜRK: Şöyle bir baktığımızda, her siyasetten insanın size oy verdiğini söyleyebiliriz galiba. Çünkü en son seçimde en yakın rakibinize ciddi bir fark attınız. Buradan partiye değil de size oy verdiler sonucunu çıkarabilir miyiz ?

DÜNDAR: Vatandaşlar Belediye Başkanlığı seçimlerinde siyasi tercihlerin ötesinde belediyenin yaşadıkları şehre ne hizmette bulunduklarını göz önünde bulunduruyorlar. Böyle bakıldığında farklı siyasi görüşlere sahip kişiler 29 Mart belediye seçimlerinde bize oy vermiş olabilirler. Fakat AK Parti'nin oyu da Çarşamba'da Samsun'un 10 puan üzerinde. Parti olarak ta yüksek bir ivmemiz var. Ama ben 2004 seçimlerinde partimin ortaya çıkardığı bir 
isimim.

ÖZTÜRK: İsminiz bu seçimlerde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın yerine geçmişti. Hatta, siyaset kulislerinde milletvekilliği için bile şimdiden adınız geçiyor. Bu, işinizi iyi yaptığınızın bir göstergesidir, siyasette takdir önemli bir destektir. Siz bu söylemlerle ilgili ne diyorsunuz?

ÇARŞAMBA'YA HİZMETTEN
BAŞKA BİR ŞEY DÜŞÜNMEDİM

DÜNDAR: Bu konuda şimdiye kadar konuşmak istemedim. Çarşamba Belediyesi Başkanı olarak halk tarafından 2014 yılına kadar görevlendirildim. Seçim sözlerimiz var. Bu sözlerin ötesinde de başka çalışmaları hedefliyoruz. Söylediğim gibi seçilerek geldiğimiz için ve Çarşamba'da herkesin Başkanı olduğum için Çarşamba'ya olan hizmet sözlerim var. Ben bu zamana kadar Çarşamba'ya hizmet dışında farklı bir gayrette bulunmadım.

BÜYÜKŞEHİR GİBİ BİR HEDEFİM YOK
Dediğiniz gibi Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi bir hedefim yok, böyle hedefler Çarşamba için yapacağım hizmetleri köreltir. Bizi her yeni güne başlamanın tazeliği ile Çarşamba'ya hizmet ediyoruz. Gel gelelim ki benim Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmak gibi niyetim yok, zaten o koltukta bir ağabeyimiz oturuyor.

ÖZTÜRK: Çarşamba'da işsizlik sorunu var mı? Göç alıyor yada veriyor mu ?

DÜNDAR: Ayvacık, Akkuş, Salıpazarı"ndan göç alıyoruz. Bunu da nüfus artışından görebiliyoruz. Bunu ilgili sorun yok değil. Köyden gelen çiftçi vasıfsız olmasından dolayı şehirde iş bulması zor oluyor. İşsizlik belediyenin uğraşabileceği bir konu değil. İşsizlikle ilgili dolaylı olarak yaptığımız  çalışmalar sebze hali, şehirler arası otobüs terminali ve çeşitli çevre yatırımlarıdır. Bu çalışmalar istihdam yaratıyor.

ÇARŞAMBA OVASI İŞ CENNETİ OLMALI
Belediyenin fabrika açması,  üretime dönük asli işletmeler kurması ve işletmesi belediyenin görev alanında değil. Çarşamba Ovası'nın işsizlik değil iş cenneti olması lazım. Belediye,  yatırımcıları çekmek amaçlı girişimleri içinde olması lazım. Bizim yatırımcıyı çekmek anlamında gayretlerimiz de var. 2006 yılında 10 Milyon TL  sermayeli çok ortaklı yerel kalkınma şirketi kuruldu. Bu şirket Kargo Tesisini kurdu. Kargo Tesisi işletmeye açıldı ama kısa vadede istihdam  sağlayacak şekilde büyüyemedi.

HASTANEYE YENİ ALANLAR KATACAĞIZ
Bölge Hastanesi, konumuyla 25 yıldır sağlık hizmeti veren Çarşamba Devlet Hastane'mize 2008 yılında 900 metrekare yeni arsa kazandırdık. Sağlık  Bakanlığımız 250 yataklı yeni Devlet Hastanesi'ni 2009 yılı yatırım programına aldı. Bu bölgede 20 bin metrekarelik alanı imar düzenlemesi yaparak  hastane alanına kattık. Toplamda 40 dönümlük alan üzerine kurulu otoparkı ve diğer donatıları ile 250 yataklı yeni Devlet Hastanesi'ni ilçemize 
kazandırılması için çalışmalarımız var. Yine bir çalışmamız olan Çarşamba Yeni Stadyum'una kavuşturacağız. Eski Sebze Halinin olduğu alan üzerine  proje çalışmalarımız var. 

ÖZTÜRK: Gündem dışı bir soru, en son hangi filme gittiniz ?

DÜNDAR: Yoğun program arasında bir fırsatını bulup, eşim ve çocuklarımla Yahşi Batı'ya gitmiştim. Onu da hoşumuza gitmediği için yarıda bırakarak çıkmıştık. Son iki aydır da filme gidemiyorum...

ÖZTÜRK: Peki en son hangi kitabı okudunuz ?

DÜNDAR: Mustafa Kutlu'nun hikayelerini okudum. İsmet Özel'i okudum. Gençliğimden bu yana severim her iki yazarı da. Çok şeyler kattıklarına inanırım.

Hüseyin DÜNDAR Kimdir?


1971 yılında Çarşamba da doğdu.
Orta ve Lise Öğrenimini 1989 Yılında Samsun'da Tamamladı.
Aynı yıl kazandığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1993 Yılında Mezun Oldu.
1994-1995 Yıllarında Askerlik Görevini İfa etti.
1996-2004 Yıllarında Memleketi Çarşamba'da Serbest Avukatlık Yaptı.
Ekim 2002 Yılında Samsun Barosu Yönetim Kurulu Üyeliğine Seçildi.
28 Mart 2004 ve 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde belediye başkanlığına seçildi ve halen bu görevine devam etmektedir.
Başkan Dündar Evli ve İki Çocuk Babasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR