CANİK’TE NE VAR , NE YOK ?!

Sıla hasreti çeken garibanın hemşerisine sorduğu soru gibi bir başlık oldu;Ne var ne yok?Bunu Samsun geneline, Canik özeline, Atakum sathı mahaline diye sorarsanız. Çok şey var, hiçbir şey yok. Cevabı verilebilir.
İki günlük kesintisiz yağıştan sonra Canik'te ve Atakum'da yaşananlar geçmişin tekrarı oldu.Her yağmurda neresini sel alacak korkusu sona ermediği ortaya çıktı. Nedeni? Alt yapı eksikliği. 9.5 yıldır “Sorun Çözen Başkan”iddiasında bulunanların çelişkisi ortaya çıktı.Yerel yöneticiler  yağışın kg cinsinden analizini yapıyor.Yazdıklarıma “kedi ciğer hikayesi” diyen yorumlayanların vicdanlarına yarasın! Mal ve can kayıpları akılları başa getirmemiş.İnsan, aynı delikten defalarca sokulunca bağışıklık kazanıyor olmalı!..
Gazete manşetlerine bakın, sorumsuz Sorumlular söz canbazlığı yaparak beceriksizliklerine kılıf uyduruyorlar. Atakum dosyasını bir başka zamana bırakalım.
Gelelim Canik'e. İki gün önce 3-4 saatlik yağış, yine sanayi esnafını canından bezdirdi. Viyadük boyu mahalle sakinleri geceyi tetikte geçirdi. Menfezler,rögarlar patladı. Neymiş ”Bodrum katlara  oturulmaması uyarısı yapılmış. ”Peki,bodrumlara ruhsat verenlere yaptırımınız ne oldu? Şark kurnazlığı. Yalnız Canik'te değil, Samsun genelinde alt yapı yok. Arıtma yok. OMÜ.Ziraat Fak.Öğr. Üyesi. Prof. Yusuf Demir keç kentin arıtması olduğunu yazmış. Açın okuyun. Biz Köykent deyince kızıyorlar.
4 Temmuz'un üzerinden çok geçmedi.Ne gibi önlemler alındı?Yararı oldu mu? 2004 yılında DSİ ve Büyükşehir Belediyesi'nin ihmal ve sorumluluğundan İktidar'n, 6 milletvekilinin, bakanlarının,yerel Yönetici ve amirlerin hiç mi  görev kusuru, hatası yok?
Beyefendiler,”Samsun'u finans merkezi yapmayı öneriyor!” yabancı yatırımcıları teşvik ettiklerini söylüyor. Ama,hangi tür yatırımlar olduğu açıklanmıyor. Teşvikler Samsun'un atıksu arıtma, altyapı , geridönüşüm, hızlı tren gibi projeleri kapsıyor mu? 10 yıl Kentin karar vericileri ”Samsun'un en büyük eksikliğinin bir planının olmaması “itirafı ne kadar acı! Yapsaydınız!. Vatandaş “ehil diye, usta diye “oy verdi. İktidar yaptı. Muhalefet dili ile günah çıkarmak topu taca atmaktır.
Canik ekonomisi can çekişiyor. Aldıran yok. Şehir Stadı kalkacak. Onbeş günde bir kımıldayan piyasa duracak. Ekonomik canlılık Tekkeköy'e kayacak. Eski Sanayi ve Gülsan da kalkınca seyreyle gümbürtüyü. Adına” Yıldız” konulan konutlar beton yığını, estetikten uzak, beton çöplüğü. Sanki yer yokmuş gibi bir köyü beton bloklar arasına hapsediyorlar. Bunca yaşananlardan sonra hangi güvenle yabancı  yatırımcı gelebilir? “AVM pazarının “ Canik'in kıt sermayeli esnafı olumsuz etkilediğini meslek odası başkanları söylüyor. Bu bağlamda Lovelet'in geleceği karanlık. Promosyon, çekilişle müşteri avında. Başkan Genç'in Yabancılar Pazarı'na ilgi gösteriyor olması da garip çelişki.
AVM'ler tüketime endekslidir. Canik'e ekonomik canlılığı getiren, üretim yapan, istihdamı artıran, ilçeye katmadeğer sağlayan yeni yatırım alanları açılmamıştır. Yabancı yatırımcı sıcak paranın karşılığını misli ile almak ister. Marka oteller dışında teşvik edilen AVM'ler gece kondu tipinde inşa edilmişlerdir. Yani, yatırımcının kafası kızarsa, bir gecede çekip gidecek anlamındadır. Samsun, altyapısız, sorunlu, ulaşım keşmekeşliği haliyle dünya şehirleri ile yarışamaz!
Canik'in marka kent muhabbeti göz boyamaktır. Marka kent kriterinin hiç biri Canik'i çağrıştırmıyor. Kültür sanat etkinliği alt düzeydedir. Eğlence, dinlence kültürü panayır havasındadır. Yerleşik, sahne, repertuvarı, oyuncu, yazar kadrosu ile konservatuvar kültürü yoktur. Refah düzeyinden bahsedenler hala Doğal gazın ulaşmadığı mahallelerden haberleri yoktur. Raylı sisteme bağlantısı olmayan, bitişik ilçeye aktarmalı ulaşımla yapıldığı görmezden gelinmektedir.
Canik'te üretim çeşitliliği olan,marka değerine sahip hangi üründen söz edilebilir? Uluslararası kongre, Konferans ve fuar merkezli bir kent hacmi var mı?Ağır sanayisi var mı?Yeterli enerji üretimi var mı? ”Babalar gibi satılan” K.Bakır, Azot, Tekel gibi dev yatırımların yerine yenileri  yapıldı mı? Belediye Sarayı, Adliye sarayı, Çin seddi Viyadükler! Canik'in dünya markası olmasına yetmez.
Canik'te gelir düzeyi yüksek: Okur-Yazar,sanatçı, siyasetçi, gazeteci, müzisyen, milli sporcu, bilim adamı, girişimci yaşamıyor. Araştırın bakın. Kent yönetiminden, seçilmişlerden sabah evinden çıkınca, ilk gördüğü Canik mi? Neresini görüyor. Marka kent lafını diline dolayanlar, parti yöneticileri nereyi tercih ediyor? İkamet ediyor? Bir yeri sevmek, kendini sevmek gibidir. Canik'i sevmek yetmez. Canik'i herkese sevdirmek lazımdır.
Samsun'un, futbol takımını bugünkü duruma düşürenler vicdan yapmalıdır. Taraftar grubuna, iki de bir su basan otopark işletmeciliğini vaad etmekle iş bitmez.
Son bir not: Canik nüfusunun: 71.828'i merkezde. 20.033'i köyde yaşıyor. İlçe göç alır durumdan, göç verir duruma gelmişse, önemli sorun “işsizlik-yoksulluk”tur. Çalışan nufus orta gelir grubudur. Sandık demokrasisinden söz edenler 9 bine yakın Canik'linin sandığa gitmemesinin nedenini bilmek zorundadır.Yöneticiler,siyasetçiler festivallerde,sokak iftarlarında servis yapmak, yoldan geçeni kucaklamakla Canik'in sorunlarına çözüm üretmiş olmazlar. Canik'e ne kazandırdıklarına bakmalılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR