ANKARA RÜZGARI

Bu seçim öncekilerden farklı geçiyor.Samsun'da AKP'li adayların seçim stratejileri Türkiye'nin  genel siyaseti üzerine  kurgulanmış :Lidere bağımlı ve Başbakan'ın rüzgarıyla götürülüyor.Bakın ,giydirilmiş araçlara,asılı posterlere sanki Genel seçimlerdeyiz.

Başbakan meydan meydan” paralel yapı,hizmet ve Pensilvanya sakini” ile hesaplaşıyor; mağduriyet  ve kumpas istismarı ile vatandaşın algısını yönetiyor. Bİ'DAHA diye yetki isteyen AKP adaylarının performansı çok düşük.Son bir aylık süreçte ; torbasından özeline,yangından mal kaçırır gibi çıkartılan kanunların ,medya üzerindeki baskılar,kamusal alandaki kıyımlar/tayinler,dış seyahatler,gizli görüşmeler nihayetinde sonuç verdi:“Adalet yerini buldu!” temennasıyla “girişimci ve iş bilir evlatlar” salıverildiler!!…Bir anlamda yargı üzerinden 28 Şubat'ın rövanşı alınmış oldu.Ayşe tatile çıkar da,Hakimler tatile çıkmaz mı? Nöbetçi hakimin kararı ile mahdumlar özgür oldular.Durmak yok yola devam!…

Bir kere daha görüldü ki “hak” güçlüden yana..12 yıldır aciliyeti düşünülmeyen sorunlar nasıl çözüldü? 17 Aralık sonrası çıkartılan kanunların kime yararı oldu, dersiniz? Emekliye, 4/C li taşeron işçilere,siftahsız esnafa ,bankalara reyin kalan,evi ocağı dağılanlara  değil. Sayıları (Resmi 2.748 bin) kayıtlı işsizlere değil.Atanamadığı için bunalıma girip intihar eden Sinoplu Gamze Filizaslan öğretmene hiç mi hiçbir yararı olmadı.

Aylardır karanlık odakların kirli /kara paraları üzerinde tartışmalar sürdürüldü.Seçimin mantığı bu olmamalı.Yargının yapması gerekenlerin önüne geçip, bir Başbakan'ın hem savcı,hem yargıç rolü üslenerek seçmenin algısını yönlendirmemelidir.Bazıları durumdan  vazife çıkarıp abuk subuk gerekçeler ile tartışmaya müdahil olmamalıdır. Mesela: Emine Şenlikoğlu gibi.“Montaj,sahte,düblaj” olduğu iddia edilen  tapelerde sözü edilen  paranın “dindarlar zekatlarını yoksullara ulaştırmak için Başbakan'a vermiş olabilirler ? açıklaması halkın zekası ile alay etmektir. Helal olmayan kazanca,rüşvet ve yolsuzluk şaibesi bulaşmış paraya zekatın düşüp düşmeyeceği bilinmez mi?

Bu tür tartışmaların yerel seçimlerle ilgisi olamaz. Genel siyasi konular yerele taşınırsa , asıl yerel sorunların tartışılması engellenmiş olur.Hükümetin  de bilerek yaptığı bu.

 Canik MHP Belediye Başkan Adayı Atıf Yiğit'le bir sohbetimizde Canik'le ilgili tespitlerini dinledim.Kendimi Şırnak,Hakkari'de sandım..Parlak,süslü sözlere, afilli tanıtımlara aldanmayın diyor, Atıf Yiğit.

İlçedeki hizmet eksikliklerini not etmiş.Doğalgazı olmayan mahalleleri sayıyor: Soğuksu, Yavuz Selim,Yeni Mahalle,Teknepınar,Düvecik ,Hacı İsmail.Buraları merkeze  1,2 km. uzakta.Sözü  Kaşyayla Mahallesi'ne getiriyor.Yolu yok.Kaldırımı /Asvaltı yok. Düvecik de öyle,diyor….Halkın ve mevcut Belediye yönetiminin  istemediği Viyadük ve katlı oto yolun yapımına engel olunamadığından söz ediyor.

Bi'daha…Bi'daha ! diye oy isteyen,Samsun'a sevdasını dile getirenlere  sorun diyor : Gödekli'de vurulan sondajın durumu ne oldu? Paralar nereye /kimlere gitti? Başalan  'a neden su verilmiyor? Sağlık Ocağı neden susuz ? Başkonak sakinleri neden  belirli gün ve saatte su alabiliyor? Bu nasıl sevgi ? Bu nasıl sevdalık,diyor Atıf Yiğit.

Anlaşılan o ki Atıf Yiğit  dersine iyi çalışmış! Canik' te ve Büyükşehir'de AKP'li  adayların  işi zor.Ankara rüzgarı ile , özellikle Başbakan'ın nüfusu ile bu sefer  seçimi kazanmak kolay değil. Samsun'u,Canik'i yönetecek,Belediye Başkanlığı makamına oturacak,görev ve sorumluluk üslenecek adayın bizatihi kendisidir..Başbakan değil,diyor vatandaş.Her şeyi Başbakan'a havale ederek,yan gelip yatarak Ülke genelinde estirilen mağduriyet ve çatışma ikliminden  medet umanların sonu hüsran olabilir,uyarısı yapılıyor...

2009 'da İlkadım, Atakum ve Tekkeköy'deki gibi - Kent - tek bir Muhalefet yönetimine geçebilir..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR