Büyükşehir'in dayatma politikası

Gazetemizin Pazar Sohbeti bölümünde konuk ettiğimiz Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, ilçeye kurulması planlanan kömür depoları hakkında oldukça net konuştu. Tekin, "Bütün tepkilere rağmen her şey zorla ve dayatmayla bitirildi" dedi

 

Denge Gazetesi olarak sürdürdüğümüz Pazar Sohbeti bölümünün bu haftaki konuğu Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin. Sohbet çerçevesinde gazetemiz adına Berat Doğan Özkabadayı'ya oldukça önemli açıklamalarda bulunan Başkan Tekin, Tekkeköy'e kurulması planlanan kömür depolarına ruhsat veren Büyükşehir Belediyesi'ne ateş püskürdü. Tekin, "Büyükşehir Belediyesi, kömür depoları için çok önemli büyük tedbirler alınacak, böyle bir planı onaylıyoruz ama bu depoda öyle bir önlem aldırtacağız ki toz, gaz çıkmayacak gibi yuvarlak laflar kullandı. Ancak sonuç olarak Tekkeköy halkı Büyükşehir Belediyesi'nden golü yedi" diye konuştu.

 

ÖZKABADAYI: Tekkeköy'de sürekli bir şantiye havası var, sürekli bir şeyler yenileniyor. Tekkeköy'ün şantiye alanına dönmesindeki etkenler nelerdir? Bu durum bundan sonra da devam edecek mi?

 

TEKİN: Sizi gözleminizden dolayı tebrik ediyorum. Ben bir şantiyeciyim. Tekkeköy'ün şu anda şantiye havasını vermesinin birinci sebebi yol sorunudur. Bunu çözmek için de ben göreve geldikten sonra hatta göreve gelmeden önce fikren hazırlandım, göreve geldikten sonra da ilk işim dev bir konkasör kurmak oldu. Biz 2 tane taş ocağı şantiyesi açtık ve bakır azot dediğimiz bölgeden bakırın sahasından yaklaşık 30 bin metrekare civarında bir alanda konkasör kurduk. Yani bu şu demek normal 8 saat çalışma ile bize 1 günde vereceği malzeme yaklaşık minimum 60 kamyon, 2 vardiye çalışırsak yaklaşık 120 kamyon kum, çakıl ve mıcır. Biz bu şantiyeyi yaklaşık 1 trilyon 650 milyar TL harcayarak oluşturduk. Arazi bakırdan anlaşma ile aldığımız bir arazi. Sırf konkasör yetmedi. Bunun birçok ek parçaları var onlarda yetmedi.

Bizim elimizde 0'dan 50'ye kadar yani; ince kum, kaba kum, çakıl, kalın çakıl, mıcır gibi her türlü malzemeyi elde ediyoruz. Bu malzemeleri ham yollara seriyoruz. Tekkeköy'de köy yolları fazla olduğu için arazimiz çok büyük.

 

TEKKEKÖY SÜREKLİ ŞANTİYE HAVASINDA GÖRÜNÜYOR

 

Biz kamyonlarda taşınan malzemelerin her şeyini kullanıyoruz. Dağlara, taşlara, tarım arazilerine, ham yollara biz bu malzemenin her türlüsünü seriyoruz. Yani bildiğimiz taşı dağdan alıyorum onu yol malzemesi olarak Tekkeköy'ün sokaklarına seriyorum. Onun için Tekkeköy komple bir şantiye havasında görünüyor. Elbette ki bu yeterli değil. Yolları geç kalmamıza rağmen büyük oranda düzelttik. Bu ayın 25'inde spor salonumuzun ihalesi var, onun akabinde toplum sağlığı merkezi var, onun peşinde de belediye binamız var. Yaklaşık 18 bin metrekare alanında, Samsun-Ordu yolu üzerinde aynı zamanda fuar ve kongre merkezinin tam karşısında dillere destan bir belediye binamız olacak.

 

ÖZKABADAYI: Diğer belediyeler herhangi bir çalışma yapacağı zaman belediyenin kaynaklarını kullanıp gerekli malzemeleri aldıktan sonra işleme geçiyor. Ama Tekeköy Belediyesi dağlardan ovalardan malzemeleri kendisi çıkartıyor, kendisi işliyor, kendisi üretiyor ve kendisi yerleştiriyor. Sizi diğer belediyelerden ayıran fark bu mu?

 

2011 YAZ SEZONUNUN SONUNA KADAR YOL SORUNUNU BİTİRECEĞİM

 

TEKİN: Bafra, Çarşamba, İlkadım, Büyükşehir değil tüm Türkiye'yi ele alalım. Bu şekilde entegre bir tesis kuran yok. Yani dağdan taşı alıp, kırıp, yıkayıp, eleyip aynı zamanda da perke, oluk üreten böyle bir belediye olduğunu zannetmiyorum ama olması çok büyük bir ihtiyaç.

Çünkü belediyenin yapması gereken görevlerden en önemlisi yol. Biz 4 belediye birleştik, yol ihtiyacımız çok fazla, yıllardır bakılmamış yollar. Biz bu yolları yapmaya mecburduk aksi takdirde para vererek bu işleri yapacaktık. Kamyonun kayıp zamanı, şoförün kayıp zamanı, tonlarca yakıt, taş masrafı var yani biz bu şekilde düşünseydik 200 kilometre uzaktan taş getirmeye kalksaydık şu anda yaptığımızı 5 senede yapamazdık. Benim hedefim 2011 yılının yaz sezonunun sonunda Tekkeköy'deki yol sorununu bitirmektir. Bu tarihte ilçedeki yol sorununu bitirmiş olacağım. Konkasör yaz sezonundan sonra belediyeye para getirmek üzere çalışacak.

 

 

ÖZKABADAYI: Bütün bu yaptığınız çalışmaları ve bundan sonra yapacaklarınızı göz önünde bulundurursak, Tekkeköy halkının Hayati Tekin'i bir kurtarıcı olarak gördüğünü söyleyebilir miyiz?

 

 

TEKİN: Şu anda belkide görmüyorlardır. Ben belli yerlerde pankartların asıldığını görüyorum. Samsun'un en güzel yerine herhangi bir belediye başkanı adına asılan ve üzerinde 'başkana teşekkür ederiz' yazan devasa pankartları samimi bulmuyorum. O pankartların o bölgenin belediye başkanının tarafından asıldığını düşünüyorum. Ama Tekkeköy'ün içine asılan pankartlar vatandaşın içinden gelerek asılıyor. Buradaki pankartın bir ucu incir ağacına diğer ucu ise bir evin damına bağlanmış. Bakıldığı zaman yamuk duran bir pankart ama benim için çok değerli. Çünkü insanlar gönlünden gelerek asmış onu. Yolda rastlıyorsun bir teyzeye benim seninle bir görüşmem lazım diyor. Ben belediyeye geçemiyorum işin acil mi söyle diyorum. Evladım bana erzak lazım diyor. Teyze sen şuna git hallolsun işin diyorum. Teyze ben illa seninle görüşmek istiyorum diyor. Bende buyur teyze hayrola diyorum. Evladım ben sana mahalleye yaptığın bu güzel hizmetten bu parke çalışmasından dolayı teşekkür etmek istiyorum, 40 yıldır görmediğimiz bir hizmeti sizden gördük diyor. Bu sözlerin onun gönlünden gelerek bana ulaştığını bildiğim için bana büyük bir enerji, daha fazla çalışma isteği veriyor.

 

MUHALİFLER SUSMUŞ VAZİYETTE

 

Halbuki bu benim görevim onu yapmak. Ama insanların sizi takdir etmesi gerçekten azim ve şevk veriyor. İnsanlar Tekkeköy'de yol sorunu açısından oldukça rahatladı. Bu mutluluk insanların yol konusunda gözlerinden okunuyor ama benim hedefim 20 ayda bu yolların tamamını bitirmekti. Fakat benim 7 ay gecikmem var. Ama 4 belediye birleşince bunun zorlukları var toplanması var organize olması var ekonomiyi toparlamak ve bunun gibi sorunlar var. Şu an muhalifler susmuş vaziyette, muzdariplik yok bunu hissediyorum, izliyorum, insanlardan alıyorum o mesajı. Muhalifler dahil genel anlamda herkesin ağzı kapandı. Biz bu adamı Kutlukent'teki büyük başarılarından dolayı seçtik ama gerçekten de beceriyormuş, gerçektende yapıyormuş diyorlar. Bu çalışmaları insanlar görünce mest olup, ya helal olsun, buna bir açılış yapalım diyorlar. İnanırmısınız biz tesisimizin açılışını yapmadık. 15-20 kişiyle besmele getirip kurban kestik. Kestiğimiz kurban sığır hayvanıydı. Çünkü dev tesisimizin Tekkeköy'e yıllardır sürecek büyük hizmetleri olacağını bildiğimiz için kurbanı büyük tuttuk.

 

ÖZKABADAYI: Şehir merkezinde büyük belediyelerin, büyük caddelere büyük sofralar kurarak yaptıkları kahvaltı ile Tekkeköy halkının evinden getirdiği ekmekle, zeytinle ve peynirle size hazırladığı kahvaltı masasını karşılaştırmak istiyorum. Bir tarafta kocaman sofralar diğer tarafta Tekeköy halkı ve siz. Bu görüntüye bakarak sizin Tekkeköy halkı ile bütünleştiğinizi söylemek yanlış olur mu?

 

TEKİN: Bakın o kahvaltılarda benim yandaşlarım oluyor, muhaliflerim oluyor. Keşke oyumu ona verseydim diyenler o sofrada günah çıkarırcasına oturuyor. Ama diğer tarafta insanlar kendileri geliyor soframıza. Hem de evinde börekler, pastalar hazırlayarak. Bizim soframıza gelenler seni tebrik ederim, senden Allah razı olsun diyor. Yani bu övgüleri yağdırıyor.

 

TEKKEKÖY HALKININ DOĞMAMIŞ TORUNLARININ TORUNLARINA HİZMET EDİYORUM

 

Nihayetinde amacımız insanlara hizmet etmek. Ben öyle görüyorum ki o sokakta o parkeler o taşlar 40 yıl hizmet verecek. Tekeköy'ün gelişimi böyle devam ederse belki bir çığır açacak ama eski zamandaki gibi hizmet devam ederse 40 yıl o sokaklara uğrayan olmayacak. Elbetteki bir şeylerin modası geçiyor ama düşünüyorum ki ben yaptığım hizmetler ile Tekeköylülerin sadece bu güne değil insanların doğmamış torunlarının torunlarınada hizmet ediyorum.

 

10 ÜZERİNDEN 9 ALIYORUZ

 

Yaptığımız iş sağlam, kalıcı, şişirme uyduruk değil bunun için bende mutluyum. Yaptığım işleri de temiz ve düzenli yapmak istiyorum. 1-2 senelik iş yapmıyorum. İnsanlarda onun düzgün bir şekilde yapıldığını görüyor ve ondan da ayrıca mutlu oluyor. Benim Kutlukent'te yaptığım işlerde uyduruk değildi. 40-50 yıl orada hiç hizmet olmayacakmış gibi çalışıyorum. 10 üzerinden 10 alamasakta bence insanlardan 10 üzerinden 9 alıyoruz.

 

ÖZKABADAYI: Tekkeköy'e kurulması planlanan kömür depoları hakkında konuşmak istiyorum. 'Tekkeköylülerin sağlığı tehlikede' cümlesi burada yaşanan sıkıntıyı özetliyor mu?

 

TEKKEKÖY HALKI TOZ ALTINDA

 

TEKİN: Herkes Tekkeköy'de yaşamıyor, uzakta yaşayanlar Tekkeköy'e aynen sizin söylediğiniz gibi bakıyor. Sağlığımız tehlikede. Bu bakış açısı Tekkeköy'ün de genel anlamda maddi, manevi psikolojik yapısını bozuyor. Bu da maalesef bir gerçeğimiz. Tekkeköy'de depolar gelişigüzel çalışıyor. Hakim rüzgarın denizden esip Tekkeköy'ün üzerine doğru izlediği güzergahta kömür depoları var. Kömür depoları demeyelimde kömür eleme tesisleri var. Elemeler sırasında büyük konkasörler o kömür parçalarını kırıyor toz havaya kalkıyor, rüzgarında etkisiyle tozlar etrafta bulunan mahalleleri mahvediyor. Bununla biz çok mücadele ettik ama maalesef bunlar 1. sınıf gayri sıhhi müesseseler olduğu için bunlara ruhsat verme yetkisi Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Büyükşehir Belediyesi de bu tesislerin üzerine güya gitti ama netice itibariyle bir baktık ki hiçbir fayda görmedik ve bir anlamı yok. Belli zaman sıkıştırmalar oldu. Sonuç olarak toz Tekkeköy halkının üzerine boca edilmeye devam ediyor. Biz buna köklü çözümler bulalım dedik.

 

İLÇE HALKI BALKON KAPILARINI AÇAMIYOR

 

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde aklı selim insanlarında düşüncesi depoların buraya kurulması yönünde. Kömür depolarının sanayi bölgesinin içinde gıda organize sanayinin yanında bütün Türkiye'yi ve dünyayı çağıracağımız fuar alanının ya da kongre alanının dibinde olması mümkün değil. Tekkeköy'de insanlar ne balkon kapısı açabiliyor ne cam açabiliyor.

 

BÜYÜKŞEHİR'DEN GOLÜ YEDİK

 

Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonunda bakırdan rica ve minnetle yer alınıyor, bakırında sahasının içine 25 bin metrekarelik bir alanda Tekkeköy'de ilk defa kömür depolama sahası diye planlara işleniyor. Bunu konuşup tartıştığımızda kömür depoları için çok önemli büyük tedbirler alınacak, böyle bir planı onaylıyoruz ama bu depoda öyle bir önlem aldırtacağız ki toz, gaz çıkmayacak gibi yuvarlak laflar ile Tekkeköy halkı Büyükşehir Belediyesi'nden golü yedi. Tekeköy Meclisi bağırdı çağırdı ama bundan sonra Tekkeköy için Büyükşehir Meclisi'nden medet beklemek hayal. Bundan sonra hukuki süreç ve Tekkeköy halkının göstereceği tepki söz konusu olabilecek.

 

ÖZKABADAYI: Büyükşehir Belediyesi'nde buradaki kömür depolarına ruhsat verme yetkisi var ama hiç kimse Büyükşehir Belediyesi'ne insanların sağlığı ile oynama yetkisini vermiyor. Bu konuyla ilgili buradaki insanlar imza kampanyaları başlattı, büyük mücadeleler ettiler. Siz de öyle. Herkes mücadele etti ama bütün bu yapılanlardan sonra Büyükşehir Belediyesi Tekeköy'e sırt çevirdi diyebilirmiyiz?

 

TEKİN: Bütün bu tepkilere rağmen her şey zorla ve dayatmayla bitirildi. Siyasetin ana olarak beslendiği unsur oydur. Tamam bizim onların oylarınada ihtiyacımız yok artık düşüncesinden dolayı, kömür depolarının kurulması noktasına gelindi. Nasıl olsa biz buradan istediğimiz oyu alırız geri kalanı da vermesin bunlara da ihtiyacımız yok anlayışı da hakim olabilir. Artık burada takdir kendilerinin ama her şeyi göze aldılar ve bunu yaptılar.

 

BÜYÜK ORGANİZASYONLAR NASIL YAPILACAK?

 

Burada örneğin AK Parti Karadeniz toplantısı yapılacak. Birçok AK Parti yöneticileri, il başkanları, milletvekilleri, yöneticileri gelecek. Arabalarını park edecekler, çıktıklarında arabalarının üzerinde simsiyah kömür tozu görecekler. Bunları bir kenara koyduk. Burada fuar alanı var örneğin tüm Karadeniz'e sınırı olan ülkeler ile bir mobilya fuarı düzenlendi diyelim. Mobilyalar hem içeride hem dışarıda segilenecek. 30 dakikada her şeyin üzeri simsiyah olacak. Orada sıkıysa dışarıya mobilya bırakılsın. Bunlara çözüm bulunması noktasında buraya imar planlarıyla, zorlamayla, dayatmayla kömür getiriliyor. Çok merak ediyorum bunun cevabını kim verecek. 1-2 sene içinde de bunlar gerçekleşecek. Bunun cevabını kim nasıl verecek bilemiyorum.

 

Hayati Tekin'le yaptığımız sohbet haftaya devam edecek...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR