2008 yılında Samsun ne oldu?

2008 YILINDA SAMSUN NE OKUDU?

 

Geçen sene İstanbul"da The Marmara otelinde bir yayınevi ile görüşmeye gittiğim sırada Marmara otelinin karşısındaki parkta çok ibret verici görüntüler ile karşılaştım. Turistler parktaki banklara oturmuş ellerindeki kitapları okumaya çalışıyorlar. Aynı parkta bizim yurttaşlarımızda okey takımlarını kurmuşlar oynuyorlardı. Parkın genelindeki görüntü büyük çoğunlukla böyleydi. Çok az vatandaşımız kitap okuyordu. Güzel Samsun"umuzda ise parklarda kitap okuyan kimseyi görememek çok acı. Okumanın yeri sadece okullar değildir. Toplumsal olarak okumalıyız.

“Bana kitaplarını göster, sana çocuklarının ne ruhta olduklarını söyleyeyim.” diyor Wilhelm Steekel. Christopher Morley ise “Bir adama bir kitap sattığın zaman, ona yalnız yarım kilo kâğıt, mürekkep ve tutkal satmış değilsin; sen ona tamamen yeni bir yaşam satmış oluyorsun...” diyor.

Kitap bu kadar önemliyken Samsun 2008 yılında ne okudu? Türkiye de okuma sırası neydi? Futbolda birinci olmak istiyoruz, ekonomide birinci olmak istiyoruz. Peki ya kitap okuma alışkanlığında sıramız nedir? Kitap okuma sırası yukarı olan illerin ekonomik ve kültür olarak da yukarda olduğu görülmektedir. Sizler için durumumuzu daha da somutlaştırmak için idefixe verilerinden yararlanarak şu verilere ulaştım. İdefixe ülke genelinde illeri okuma alışkanlığı açısından altı bölüme ayırıyor. Buna göre;

1.      Türkiye genelinde kitap okuma alışkanlığı açısından İstanbul ve Ankara birinci sıradadır. Samsun ise bu sıralamada Siirt, Ağrı, Diyarbakır, Mersin illeri ile beraber beşinci sırada yer almaktadır.

2.      Türkiye"de okuma indeksi 4,35 olan İstanbul birinci sırada 0,04 okuma indeksine sahip olan Bayburt ise sonuncu sırada yer almaktadır. Samsun ise 0,27 okuma indeksi ile sonuncu iller arasında yer almaktan kurtuluyor.

3.      En çok okuyan bölgeler Marmara ve Ege bölgeleri iken en az okuyan bölgeler Çç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir.

4.      Ekonomik olarak ileride olan illerin okuma alışkanlığında da ilerde olduğu görülmektedir. Buradan ekonomi okumayı etkiliyor sonucunu düşünebilirsiniz. Ancak bence okuma alışkanlığı ekonomide iyi olmayı etkilemektedir.

Peki Samsun hangi kitapları okuyor? Bu da okumaya verilen önemi göstermesi açısından önemli bence.

Samsun idefixe verilerine göre en çok şu 5 kitabı okumuş; Altın İmla Kılavuzu, Açıklamalı Türkçe Sözlük, Müzik Formları, Masumiyet Müzesi ve Olasılıksız.  Daha iyi anlaşılması için bir de Türkiye"nin en çok okuyan ili olan İstanbul"un okuduğu ilk beş kitaba da burada yer verelim: Masumiyet Müzesi, Edgar Allan Poe Bütün Hikayeleri (Ciltli), Bab-ı Esrar, Cahillikler Kitabı, Olasılıksız.

Samsunun Türkiye"de okuyan, kitapçıları kapanmak zorunda kalan veya kitapçıları oyuncakçıya ve kırtasiyeciye dönüşen bir il olmaması en büyük dileğimiz. Bunun içinde okuyalım, okutalım. Her Samsunlu elinde bir kitap ile sokak da dolaşsa, parkta onu açıp bir baksa dahi okuma alışkanlığının artacağı bir gerçektir. Gençler söylenmesini istemiyor örnek görmek istiyor. Örnek olmak ise biz yetişkinlerin görevidir. Daha çok okuyan, okuma bakımından İstanbul"a örnek olarak gösterilen bir il olmak dileklerimle iyi okumalar.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR