ZOR BİR SÜREÇ

Belediyeler yarı resmi, yarı siyasi, yarı özel kuruluşlardır, resmi ve siyasi yönünü anladık da  özelliği neresinde derseniz, kamu kurumlarında özelden gelen insanlar çalışamazlar, amirlik yapamazlar, ama Belediye Başkanları özelden gelip seçilerek Başkanlık yaparlar, kurumda çalışan tüm kamu görevlilerinin amirleri olurlar. Kamu kurumlarından farklı olarak siyasi kimlikleri ile seçilirler, seçildikleri partilerin başkanı olurlar, gerçi son zamanlarda kamu kurumları da çok siyasallaştı, gerek atanacak bürokratlar, gerekse çalışan bürokratlar siyasetçilerden emir almaktan veya onların isteklerine boyun eğmekten başka çareleri de yok denecek noktaya gelmiş durumda ancak konumuz bu değil. Belediyeler vatandaşa en yakın hizmet üreten kurumlardır, belediye olmadan ne çöp toplanabilir, ne su akıtılabilir, ne yol yapılabilir, ne de kanalizasyon döşenebilir, arsasının imarından inşaatına, asfaltından, bulvarına her şey belediye hizmet kapsamında olduğundan vatandaşla direk temas halinde olan en önemli kurumlar belediyelerdir. Büyükşehir Belediyesi ise alt belediyelerden daha kapsamlı yetkileri olan şehrin en ücra köşesine dek yolundan kanalizasyonuna hizmet üreten kuruluşlardır.

Mustafa Demir’in rahatsızlanması ile başlayan süreçte Büyükşehir Belediyesini zor bir süreç beklemekte, iç yapısını en iyi bilenlerden olmam nedeniyle arkadaşlara kolaylıklar diliyorum. Mustafa Başkanın tedavi süreci biraz uzun süreceğe benziyor, inşallah kısa sürer de bir an önce  görevinin başına döner ve ortada otorite boşluğu olmaz. Şayet tedavi süreci uzun sürerse kurum ciddi sıkıntılar yaşar, dışarıdan ve içeriden ciddi müdahalelerle karşı karşıya kalır, daha üç gün geçmeden Vezir Hazretleri almış yanına Başkanvekili olan arkadaşı ilçe, ilçe geziyor, eski havasını yakalamış gibi adam keyiften havalara uçarcasına pozlar veriyor, sosyal medyada paylaşıyor, merak etmeyin biz buradayız bu işi de yeniden yapacak durumdayız dercesine pozlar veriyor, Başkanvekili olan arkadaş da Vezir Hazretlerinin peşine takılmış, onun yardımcısı gibi etrafında dolaşıp duruyor. Bu gerçekten can sıkıcı bir durum, adamcağız henüz görevinin başında ve tedavi için Ankara’ya gitmiş, yerine vekil bıraktığı arkadaş ise sanki Vezir Hazretleri hiç istifa etmemiş de görevinin başındaymış gibi etrafında dolaşıp durarak ilçe, ilçe gezip pozlar vermesi can acıtıcı bir durum değil de nedir.

dd-001.jpeg

Buraya kadar anlattığım kısım olayın dış boyutu, bir de iç boyutu var ki o daha da sıkıntılı bir durum, Belediyeyi oluşturan iki kurum var bunlardan birisi SASKİ, diğeri ise Genel Sekreterlik  bu iki kurum Başkana bağlı olarak çalışırlar. SASKİ içme suyu, kanalizasyon ve bürokratlarının bağlı bulunduğu bir kuruluş, bir diğeri ise belediyenin icraatlarını yapan tüm şube müdürlüklerinin, daire başkanlıklarının ve genel sekreter yardımcılarının bağlı bulunduğu genel sekreterlik makamıdır. SASKİ Genel müdürü aklı başında, çalışkan, ne yaptığını bilen ve personeli üzerinde hem otoritesini hem de sevgisini tesis etmiş bir bürokrat olduğundan orada sıkıntı çıkmaz, işler yürür gider. Ancak Belediye tarafında işler çok farklı, genel Sekreterlik makamında oturan İlhan bey devlet umuru görmüş, iller bankasında bölge müdürlüğü yapmış, daha sonra yıllarca hem Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin genel Sekreterliğini hem de İzsu’nun genel müdürlüğünü yapmış, gerek kamuyu gerekse Belediyeciliği iyi bilen bir arkadaş. Ancak Mustafa Başkan onun altına koyduğu belediyede herkesin tipi tip diye adlandırdığı, benim hiç tanımadığım bir arkadaşa verdiği yetkiler nedeniyle İlhan beyi baypas ederek her şeye müdahale ettiği, onun bir ekip başı, Diyarbakır’dan gelen başka bir bürokratın da başka bir ekip başı olduğu Belediyede tek bir otoritenin olmadığı iç işleyişten ortaya çıkmakta. Bunlar bir yana Başkanvekili olarak bırakılan arkadaş çok yetersiz, ne kamuyu bilir, ne bürokrasiyi bilir, ne bürokratik ortamlarda oturup kalkmasını ve konuşmasını bilecek kadar yetişmiş bir arkadaş. Belediye’ye de Vakıf olmayan bu arkadaşın temsil noktasında da sıkıntıları var bunu dün Samsun’a gelen Binali Yıldırım’ın Valilik makamındaki karşılama töreninde bir kez daha ortaya koymuş durumda. Valilik makamında herkesin oturma şeklîyle birde bu arkadaşın oturma şekline bakın ne demek istediğimi anlarsınız. Bu geçiş sürecinde hiç olaylara karışmadan İlhan beyin icraatlarına destek vererek sadece temsil noktasında Vali beyi takip ederek işi götürmeye çalışsa yeter yoksa ciddi sıkıntılar çeker. Birde Vezir Hazretleri adamcağızı rahat bırakmaz ki, çağırdığı yere gitmezse olmaz, gitse hiç olmaz onun da işi çok kolay değil doğrusu. Zira Vezir Hazretleriyle üç, dört dönem çalışmış, onun personeli gibi önünde ceket iliklemeye alışmış, ne derse emrin olur efendim demekten başka çaresi de yok öyle bir duruşu olacak donanımı da yok. Sizin anlayacağınız Başkan Demir’in rahatsızlığından sonra Büyükşehirde herkes için zor bir süreç başlamış durumda, Rabbim Demir’e şifalar ihsan eylesin, çalışanlara da kolaylık eylesin diyerek sözlerime son veriyorum. Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR