Vatandaş Soruları -V-

Stoklardaki kayıtsız emtia bildirimini torba yasa kapsamında yaptıktan sonra, Ba formu ile bildirilmesi zorunlu mu?

 

6111 sayılı Kanunun 10. maddesine göre beyan edilen kıymetler üzerinden hesaplanarak beyan edilen rayiç bedelleri, Ba formu vermek zorunda olan mükellefler tarafından bu form ile bildirilmek zorundadır.

 

Kuyumculuk faaliyeti olan işletmemiz yatırım amacı ile külçe altın aldı. Ancak kayıtlarda mevcut iken fiiliyatta işletmede bulunmamaktadır. 6111 sayılı Kanuna göre emtia olarak değerlendirip, vergisel yükümlülükleri yerine getirerek fatura düzenlenebilir mi?

 

Teslimleri KDV'den müstesna olan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarla ilgili stok beyanından yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

 

Kayıtlarımda bulunan ticari mallar için stok beyanında bulunarak satış faturaları düzenledim ve katma değer vergisi beyannamesi ile beyan ettim. Kurumlar vergisi beyannamemde beyan edecek miyim?

 

Faturada gayrisafi kar oranı dikkate alınarak kayıtlara geçirilen satış hasılatı, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının hesaplanmasında da kazanca dahil edilecektir.

 

Ben İstanbul'da ikamet ediyorum. Samsun Gaziler Vergi Dairesine torba yasa ile ilgili başvurumu posta ile taahhütlü gönderdim. Benim adresime ödeme planı postayla gönderilecek mi?

 

Başvurularını posta vasıtasıyla yapan mükelleflerimize ödeme planı posta yoluyla ulaştırılacaktır.

 

Ben katma değer vergisi ile matrah artırımında bulunacağım. Ayrıca ilgili yıllarda verilmeyen eksik gelir vergisi beyannamelerimi vereceğim. Beyanname süresinde verilmediği için ceza kesilecek mi?

 

6111 sayılı Kanuna göre matrah veya vergi artırımı yapılan dönemlere ilişkin olarak süresinden sonra gecikmeli verilen beyannamelere, 213 sayılı kanunun usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına ilişkin hükümleri uygulanmayacaktır.

 

Benim diş hekimi olarak vergi mükellefiyetim bulunmaktadır. 2008 ve 2009 yılları için gelir vergisinden matrah artırımında bulunacağım. İlgili yıllarda serbest meslek kazancımın yanında GMSİ'den de beyanım mevcut. Matrah artırımının asgari tutarlardan az olmaması için, asgari beyanımı hangi gelirime göre belirleyeceğim?

 

6111 sayılı Kanunun (IV/C-1-a-af) bölümünde; “Ticari veya zirai kazancı bilanço esasına veya işletme hesabı esasına göre tespit edilen gelir vergisi mükellefleri ile serbest meslek erbabının, beyannamelerinde diğer gelir unsurlarının bulunması halinde söz konusu mükellefler, durumlarına göre, Tebliğin bu bölümünün (aa) veya (ab) alt bölümünde yer alan asgari matrahları dikkate almak suretiyle matrah artırımında bulunacaklardır.” şeklinde ifade edildiğinden, sizin asgari matrah kriteriniz bilanço esasına göre tespit edilen gelir vergisi mükellefleri ile serbest meslek erbabı için alan (aa) alt bölüm tutarlarını baz almanız gerekmektedir.

 

Eşimin tuhafiye işi nedeniyle 2006'dan itibaren mükellefiyet kaydı bulunmakta iken 2009 yılında vefat etti. Eşimin işini ben devam ettiriyorum. Eşim adına ilgili yıllar için matrah artırımında bulunabilir miyim?

 

Mükelleflerin ölümü veya gaipliği halinde, bunların varislerinin tamamının matrah artırımında bulunması gerekmekte olup, şahsi ticari işletmenin tek mirasçı tarafından sürdürülmesi halinde sadece bu mirasçı matrah artırımında bulunabileceğinden, şahsınızın mirasçı olarak matrah artırımında bulunması mümkündür.    

Arabama vergi borcumdan dolayı haciz konulmuş. Ayrıca trafiğe aracımla ilgili yakalama yazılmış. Trafik tarafından arabam yakalandı ve otoparka konuldu. Torba yasa'dan yararlanarak vergi borcumu taksitlendirirsem arabam üzerindeki haciz kalkar mı?

 

6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanarak vergi borçlarınızı taksitlendirmeniz halinde, aracınız üzerindeki haciz kaldırılmaz. Ancak aracınız üzerindeki yakalama kaldırılır. Aracınız üzerindeki haciz, taksitler tamamen ödendikten sonra kaldırılır.

 

2010 yılında hakkımda yapılan incelemeden sonra 2007 yılından başlamak üzere hakkımda re'sen mükellefiyet tesis edildi. Bugüne kadar hiç beyanname vermedim. Torba yasa'dan yararlanmak için ne yapmam gerekir?

 

6111 sayılı yasa'nın matrah artırımı hükümlerinden yararlanarak 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ait beyannamelerinizi verebilir, 2010 yılı beyannamelerinizi ise pişmanlık hükümlerine göre veya kendiliğinden verilen beyanname hükümlerine göre verebilirsiniz. Tahakkuk eden vergilerinizi 2 ayda bir olmak üzere 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeyebilirsiniz.

 

Torba yasa'dan yararlanarak vergi borçlarımı 18 eşit taksitle taksitlendirdim. Yapılandırdığım borçlarımı kredi kartı ile 18 taksit olarak tek seferde bankaya ödediğim zaman eğer vadesinde kredi kartı borcumu ödeyemezsem, taksitlendirmem bozulur mu?

 

Taksitlendirdiğiniz borçlarınızı banka kredi kartı ile ödemeniz halinde, vergi dairesi ile aranızda borç alacak yönünden bir bağ kalmayacak olup alacaklı kurum artık banka olacaktır. Bu nedenle, vadesinde kredi kartı borcunuzu ödememeniz halinde taksitlendirmeniz bozulmayacaktır.

 

Ehliyetsiz araç kullanmaktan dolayı 2009 yılında trafik tarafından ceza yazıldı. Ayrıca cumhuriyet savcılığına sevk edildim ve cumhuriyet savcılığı tarafından da ehliyetsiz araç kullanmaktan dolayı idari para cezası verildi. Torba yasa hükümlerinden yararlanarak borçlarımı taksitler halinde ödeyebilir miyim?

 

6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanarak, ehliyetsiz araç kullanmaktan dolayı kesilen trafik para cezasını taksitlendirerek 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeyebilirsiniz. Ancak Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilmiş olan para cezası kanun kapsamına girmemektedir.

 

2003 yılında aracıma 400,-TL trafik para cezası yazıldı. Cezayı süresinde ödemediğim için 1.200,-TL oldu ve halen ödemedim. Torba yasa'ya müracaat edersem borcumun ne kadarı silinir?

 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre 31.07.2004 tarihinden önce verilen cezalar; ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde ödenmezse iki katına çıkarak ödeme süresi on gün daha uzamakta ve bu süre içinde de ödenmezse üç katına çıkmaktaydı. 31.07.2004 tarihinden önce verildiği halde 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmeyen trafik para cezalarının yapılandırılmasında herhangi bir fer'i alacak bulunmadığından, bu alacak üzerinden tefe/üfe tutarı hesaplanmayacak ve yapılandırmada üç katına çıkmış tutar esas alınacaktır.

 

Lokantacılık faaliyetinden dolayı gelir vergisi mükellefiyim. 2009 yılı için Katma Değer Vergisi'nden matrah artırımında bulunmak istiyorum. 2009 yılında 1. No lu KDV beyannamelerimi kanuni süresinde beyan ettim. Ancak beyannamelerde hesaplanan kdv bulunmuyordu. Torba yasa'nın kdv yönünden matrah artırımı hükümlerinden nasıl yararlanabilirim?

 

Katma Değer Vergisi yönünden matrah artırımı hükümlerinden yararlanabilmeniz için önce gelir vergisi yönünden matrah artırımında bulunmanız gerekmektedir. Daha sonra artırımda bulunduğunuz gelir vergisi matrahının %18 tutarında KDV yönünden matrah artırımında bulunabilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şuayip Sevgi Arşivi
SON YAZILAR