Vatandaş Soruları -VII-

  • 2008 yılından bugüne kadar bir işyerinde diğer ücretli olarak çalışıyorum. Vergi dairesine herhangi bir bildirimde bulunmadım ve ödemem gereken diğer ücret vergilerini ödemedim. Torba yasa'ya müracaat edersem ne kadar vergi öderim?

 

  • 6111 sayılı Kanun'dan yararlanarak 2011 yılı Mart ayı sonuna kadar bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurarak, 2011 takvim yılına ilişkin gelir verginizi tarh ettirmeniz ve karnenize işlettirmeniz halinde önceki yıllara ilişkin olarak herhangi bir vergi ve ceza aranmayacaktır. Diğer taraftan işe başlama tarihi olarak bu Kanuna göre yaptığınız müracaat tarihi esas alınacaktır.     

 

  • Torba Yasa'dan yararlanarak 2009 yılı için gelir vergisinden matrah artırımında bulundum. Düzenlenen tahakkuk fişine baktığımda %15 olan gelir vergisi oranı %20 uygulanmış. Aynı şekilde matrah artırımında bulunan arkadaşımın tahakkuk fişinde oran %15'di. Acaba benim tahakkukum yanlış mı kesildi?

 

  • 6111 sayılı Kanuna göre matrah artırımında bulunulması durumunda, beyan edilen vergi %20 üzerinden vergilendirilmektedir. Ancak, matrah artırımında bulunulan yıla ilişkin gelir vergisi beyannamesini, kanuni süresinde vermiş ve bu beyannameler üzerinden damga vergisi de dahil, tahakkuk etmiş vergilerinin tamamını süresinde ödeyen ve bu vergi türüne ilişkin olarak herhangi bir dönem için Kanunun 2. ve 3. maddeleri hükümlerinden yararlanmamış olan gelir vergisi mükelleflerinin, artırdıkları matraha %20 yerine %15 vergi oranı uygulanmaktadır.

 

  • Arabamın 7.000-TL vergi borcu vardı. Torba Yasa'dan yararlanarak borçlarımı taksitlendirdim. Taksitleri kredi kartı ile ödersem, arabamın satış ve devrine ait ilişik kesme belgesi alabilir miyim?

 

  • Taksitlendirilmiş borçlarınızı, kredi kartıyla son taksiti de içerecek şekilde ödemeniz halinde, aracınızın satış ve devine ait ilişik kesme belgesi alabilirsiniz.

 

  • Basit usulde gelir vergisi mükellefiyim. 2009 yılı için 7.000-TL matrah beyan ettim. Beyan ettiğim matrahın 4.000-TL'si basit usulde ticari kazanç 3.000-TL'si ise konut kira geliridir. Torba yasa'dan yararlanarak 2009 yılı için matrah artırımında bulunmak istiyorum. Hangi tutarda artırımda bulunmam gerekir?

 

  • 6111 sayılı Kanuna göre matrah artırımında bulunmak isteyen gelir vergisi mükellefleri, beyan etmiş oldukları 2009 yılı matrahını %15 oranında artırarak yasa'dan yararlanabilirler. Ancak ticari kazanç basit usulde tespit edilmekle birlikte, bu kazancının yanında beyannamelerinde vergiye tabi başka gelir unsurları beyan eden mükelleflerin artırımda bulunacağı tutar 2009 yılı için işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenen 8.150-TL'den az olamaz. Artırım nedeniyle ödemeniz gereken gelir vergisi 8.150 X %20= 1.630-TL olacaktır.

 

  • Şirketimiz 2008 yılı içinde tasfiyeye girdi. Tasfiye halen sonuçlanmadı. Torba Yasa'dan yararlanarak tasfiye dönemleriyle ilgili olarak matrah artırımında bulunmak istiyoruz. Artırımda bulunduğum tutarı tasfiye sonuçlanınca oluşabilecek tasfiye karından mahsup edebilecek miyim?

 

  • 6111 sayılı Kanuna göre, tasfiyeye giren şirketlerin tasfiye dönemleriyle ilgili yapmış oldukları matrah artırımı sonucu ödenen vergiler, tasfiye karı üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilebilecektir.

 

  • 19 Mayıs Vergi Dairesine bağlı kurumlar vergisi mükellefiyiz. 2009 yılında başka bir şirketi tüm hak ve yükümlülükleri ile devir almıştık. Şimdi Torba Yasa hükümlerinden yararlanarak matrah artırımında bulunmak istiyoruz. Devir aldığımız şirketle ilgilide artırımda bulunabilir miyiz?

 

  • 6111 sayılı Kanuna göre, devir suretiyle infisah eden ve ticaret sicilinden silinerek mükellefiyet kayıtları kapatılan kurumlar adına, devir alan kurumlar tarafından matrah ve vergi artırımında bulunulması mümkündür.

 

  • 19 Mayıs Vergi Dairesinde lokantacılık faaliyetinden dolayı gelir vergisi mükellefiyim. Torba yasa'dan yararlanarak 2008 ve 2009 yılları için matrah artırımında bulunmak istiyorum. İlgili yıllar beyannamelerimde ticari kazancımın haricinde kira gelirimde vardı. Artırımda bulunurken sadece ticari kazancımı mı dikkate alacağım?

 

  • 6111 sayılı Torba Yasa'ya göre matrah artırımında bulunmak isteyen mükelleflerden, verdikleri gelir vergisi beyannamesinde birden fazla gelir unsuru bulunanlar, matrah artırımlarını bilanço esası veya işletme esasına göre durumlarına uyan sınıfa göre belirlenen asgari matrahlardan az olmamak üzere arttırımda bulunabilirler.

 

  • Avukatlık faaliyetinden dolayı Gaziler Vergi Dairesinin faal mükellefiyim. Beyannamelerimde beyan etmiş olduğum gelir vergisi matrahları 2006 yılında 19.000-TL, 2007 yılında 21.000-TL, 2008 yılında 50.000-TL ve 2009 yılında ise 45.000-TL'dir. Torba yasa'dan yararlanarak matrah artırımında bulunmak istiyorum. İlgili yıllar için ne kadar matrah artırımında bulunmam gerekir?

 

  • 6111 sayılı Kanuna göre matrah artırımında bulunmak isteyen serbest meslek erbabı, gelir vergisi matrahlarını 2006 yılı için %30, 2007 yılı için %25, 2008 yılı için %20 ve 2009 yılı için ise %15 oranlarından az olmamak üzere artırmaları gerekir. Ancak artırılan matrah tutarları 2006 yılı için 9.550-TL'den, 2007 yılı için 10.320-TL'den, 2008 yılı için 11.220-TL'den ve 2009 yılı için ise 12.230-TL'den az olamaz.    

 

  • Vergi Dairesi bana, 2008 yılına ait 1.000-TL tutarında gelir vergisi ve 600,-TL tutarında özel usulsüzlük cezası olan ödeme emrini 2010 yılı Kasım ayında tebliğ etti. Süresinde vergi mahkemesine dava açtım. Vergi mahkemesinden henüz bir karar çıkmadı. Torba yasa'dan yararlanırsam vergi ve cezada indirim olacak mı?

 

  • 6111 sayılı yasa'ya müracaat etmeniz halinde vergi aslı ile özel usulsüzlük cezasının %50 si ile vergi aslına ait gecikme zammı yerine hesaplanacak tefe/üfe tutarını, kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödemeniz halinde vergi aslına ait gecikme zammının tamamı ile özel usulsüzlük cezasının kalan %50 sinin tahsilinden vazgeçilecektir.

 

  • Arabamın toplam 7.500-TL motorlu taşıtlar vergisi ve idari para cezası borcu var. Torba Yasa'dan yararlanarak arabamın borçlarını taksitlendirmek istiyorum. Arabam Samsun Zafer Vergi Dairesine bağlı ancak ben Bafra'da yaşıyorum. Yasa ile ilgili müracaatımı nasıl yapabilirim?

 

  • 6111 sayılı yasa'dan yararlanarak aracınıza ait borçları taksitlendirmek için, bulunduğunuz ilçedeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi dairesine başvurabileceğiniz gibi Başkanlığımız internet adresi (Ana sayfa > internet vergi dairesi > motorlu taşıtlar > motorlu taşıt sorgulaması ve kredi kartı ile ödeme) üzerinden internet vergi dairesine erişmek suretiyle başvuruda bulunabilirsiniz.

 

  • Serbest meslek kazancım nedeniyle stopaj gelir iade alacağım bulunmaktadır. Gelir vergisi ve katma değer vergisinden matrah ve vergi artırımında bulunacağım. Ödemem gereken matrah artırımı taksitlerime stopaj iadesi alacağımdan mahsup yapabilir miyim?

 

  • 6111 sayılı yasa hükümlerine göre iade alacağından kredi borçlarına mahsuben ödemek isteyen mükelleflerin, bu taleplerinin yerine getirilebilmesi için başvuru veya taksit süresi içinde mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgelerin eksiksiz ibraz edilmesi halinde mahsuben tahsilat yapılabilecektir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şuayip Sevgi Arşivi
SON YAZILAR