Vatandaş Soruları -VI-

2007 yılında Vergi dairesi tarafından tarafıma tebliğ edilen 8.000-TL tutarındaki ödeme emrine dava açtım. Dava'yı kaybettim. Vergi dairesi tarafından adıma, kaybettiğim davadan dolayı 800-TL tutarında haksız çıkma zammı tahakkuk etmiş. Bu borcu torba yasa'dan yararlanarak taksitlendirebilir miyim?

 

6183 sayılı kanunun 58 inci maddesinin beşinci fıkrası uyarınca hesaplanan, haksız çıkma zammı asli alacak olarak dikkate alınacak olup, 02 Mayıs 2011 tarihi mesai saati sonuna kadar bağlı olduğunuz vergi dairenize müracaat etmeniz halinde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitler halinde ödeyebilirsiniz.

 

Vergi Dairesi 2008 yılı defter ve belgelerimin incelenmesi sonucu tarafıma 3.000-TL vergi ve 3.000-TL vergi ziyaı cezası tutarında fark çıkardı. İhbarname bana 2009 yılının Kasım ayında tebliğ edildi. Sadece vergi ziyaı cezası için vergi mahkemesine dava açtım. Vergi mahkemesi henüz karar vermedi, yasa'ya müracaat edersem ceza silinir mi?

 

Vergi aslının Torba yasa'nın yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olması ya da Kanuna göre taksitlendirilmesi halinde; Dava'dan vazgeçtiğinize dair dilekçe ile 02 Mayıs 2011 tarihine kadar vergi dairenize müracaat etmeniz durumunda;  vergi ziyaı cezasının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

 

Nakliye faaliyetinden dolayı gelir vergisi mükellefiyim. 2008 yılında bana, fazla yük taşımadan dolayı kantarda 5.000-TL ceza yazıldı. Vergi mahkemesine dava açtım ancak davayı kaybettim. Danıştay'a temyize gittim. Dava henüz sonuçlanmadı. Torba yasa'dan yararlanırsam ceza'da indirim olur mu?

 

Dava'dan vazgeçtiğinize dair dilekçeniz ile 02 Mayıs 2011 tarihine kadar ilgili idareye müracaat etmeniz halinde; Ceza'nın %50'si ile bu tutara gecikme faizi, gecikme zammı yerine hesaplanacak olan tefe/üfe tutarının kanun'da belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi halinde, ceza'nın kalan %50'si ile gecikme faizi ve gecikme zammının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

Torba yasa'dan yararlanarak vergi borçlarımı 12 eşit taksit olarak taksitlendirdim. Vergi dairesi ödeme süresine göre toplam borcuma %10 oranında katsayı uyguladı. Şimdi ben borçlarımın tamamını ilk taksit süresi içinde ödemek istiyorum. Erken ödemeden dolayı herhangi bir avantajım olacak mı?

 

Yapılandırılan alacak tutarını ilk taksit süresi içinde tamamen ödemeniz halinde, bu tutara Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz, gecikme zammı, gecikme cezası ya da katsayı uygulanmayacaktır.

 

2008 yılında vergi inceleme raporuna istinaden 2006 dönemine ait Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Gelir Stopaj Vergisi ve Geçici Vergi için ihbarname tebliğ edildi. Şirketimiz bu cezalı tarhiyatları dava etti. Vergi Mahkemesi 20.05.2009 tarihinde bu tarhiyatı onayladı ve tasdik kararı verdi. Şirketimizin başka borcu bulunmadığından vergi mahkemesi kararını Danıştay'da temyiz ettikten sonra onaylanan 2 no'lu ihbarnameyi tecil ve taksitlendirme ile 24 taksit olarak yapılandırdık. Ödemeye devam ederken Torba Yasa yürürlüğe girecek dediler bizde bu ödemeleri bıraktık ve tecili ihlal ettik. Vergi Dairesi tecil bozulduğu için ödenen taksitleri Ocak 2011'de mahsup etti. Biz bu yasadan faydalanmak istiyoruz. Ödenen tutarların iade edilmesini ve torba yasaya göre yapılandırılmasını istiyoruz. Ancak vergi dairesi iade etmiyor. Biz hiç ödeme yapmasaydık bu yasa bütün cezalarımızı silecekti. Şimdi bizim ne yapmamız gerekir?

 

Yasanın yürürlük tarihinden önce (25.02.2011) tasdik kararı bulunan ihtilaflı tarhiyatlar, tecil taksitlendirme yapılarak ödenebilir ancak tebliğ hükümlerine göre ödenen tutarlar iade edilmiyor. Vergi dairesi bu tutarları vergi mahkemesi kararına göre işlem tesis etmek zorunda olduğundan alacaklara mahsup etmek zorundadır. Bu durumda şirketiniz yasanın yürürlük tarihinden önce yapılan tahsilatla ilgili herhangi bir iade talebinde bulunamayacağından, yasadan faydalanmayarak davaya devam edebileceğiniz gibi yasaya göre kalan tutarlar için davadan vazgeçerek taksitlendirme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.

Mobilya imali faaliyetinden dolayı mükellefim. 2008 yılında defter ve belgelerim incelemeye alındı. İnceleme 2009 yılında sonuçlandı ve tarafıma geçici vergiye ait 3.000-TL vergi ziyaı cezası ihbarname ile tebliğ edildi. Ceza gecikme zammı ile birlikte 3.500-TL oldu ayrıca 700-TL'de gecikme faizi tahakkuk etti. Cezayı halen ödemedim. Torba yasa'ya müracaat edersem ceza'da indirim olur mu?

 

6111 sayılı yasa'dan yararlanmak için 02 Mayıs 2011 tarihine kadar bağlı olduğunuz vergi dairesine müracaat ederek; gecikme faizi yerine hesaplanacak olan tefe/üfe tutarının kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi halinde, gecikme faizi ile vergi ziyaı cezası ve cezaya ait gecikme zammının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

 

Torba yasa'dan yararlanarak vergi borçlarımı taksitlendirmek istiyorum. Ödenmemiş olan 2010 yılı 3. ve 4.  dönem gelir geçici vergi borçlarım var. Gelir geçici vergi borçlarımda taksitlendirilecek mi?

 

6111 sayılı kanun kapsamına, beyanname verme süresinin son günü 31.12.2010 tarihinden sonraya rastlayan vergiler girmediğinden, 2010 yılı 4. döneme ait geçici vergi borcunuz taksitlendirilemez. 3. dönem geçici vergi borcunuz ise, geçici verginin mahsup döneminden önce Kanun hükmünden yararlanmak üzere başvuruda bulunmanız halinde geçici vergi borcunuz taksitlendirilebilecektir. Ancak, mahsup dönemi geçtikten veya gelir vergisi beyannamesini verdikten sonra, ödenecek taksitler içerisinde yer alan geçici vergi asılları terkin edilecektir.

 

2010 Aralık ayında Trafik Para Cezası tutanağına dava açtım. Daha sonra Torba yasa'nın 3. maddesinden faydalanmak istedim ancak bana TPC'nin idari para cezası olmadığını ve bunun %50'sinin silinmeyeceğini söylediler. Ben dava'dan vazgeçersem bu yasa'dan faydalanamaz mıyım?

 

Trafik para cezası'da idari para cezası kapsamında ve 6111 sayılı yasa hükümlerinden faydalanan alacaklar arasında sayılmıştır. Tarafınıza kesilen ceza için ilgili kuruma davadan vazgeçtiğinizi bildirerek; bu yasadan, cezanızın %50'sini taksitlendirme seçeneklerinden de faydalanarak ödeyebilirsiniz.

 

Şirketimiz torba yasa'dan faydalanmak üzere kayıtlarımızda bulunan ancak stoklarımızda bulunmayan mallar için, 31.05.2011 tarihine kadar fatura keserek ilgili dönem KDV beyannamesinde beyan edeceğiz. Fakat bu işlemlerin yanında kanunen kabul edilmeyen gider olarak ayrıca %20 kurumlar vergisi mi ödeyeceğiz?

 

Ayrıca kanunen kabul edilmeyen gider yazılması zorunlu değildir. Fatura bedeli “600 Yurtiçi Satışlar”, faturada hesaplanan KDV'de “391 Hesaplanan KDV” hesabına alacak yazılmak suretiyle kayıtlara intikal ettirilecektir. Borçlu hesap ise uygulamayı yapan mükellef tarafından gerçeğe uygun olarak tespit edilecektir. Gerçek durum ile kayıtlar arasındaki farklılık, faturasız satışlardan kaynaklanmakta olup faturasız satılan malların karşılığında işletme kalemlerinin birinde artış olması gerekmektedir. Bu artış nakit para, banka, alacak senedi, çek vb. değerler şeklinde olabilir. Dolayısıyla mal çıkışı karşılığında aktif değer olarak işletmede ne varsa veya işletmede beyan tarihinde bu artış ne olarak görülüyorsa, buna ait hesaplara kayıt yapılması gerekmektedir. Aktif hesaplarda meydana gelen artışın herhangi bir şekilde tespit edilememesi halinde “689 Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar” (Beyannamenin düzenlenmesi sırasında kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır.) hesabına borç kaydı yapılacaktır. Amaç stok hesaplarının fiili duruma getirilmesi olduğu için söz konusu satış normal satış gibi değerlendirilecek ve maliyet hesaplanacaktır. Dönem sonunda kanunen kabul edilmeyecek giderler önce gelir tablosunda indirilecek, sonra kanunen kabul edilmeyen gider olarak kar'a eklenecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şuayip Sevgi Arşivi
SON YAZILAR