ÜÇ AYLARI DEĞERLENDİRMEK

Milletimizin geleneğinde önemli bir yere sahiptir "Üç Aylar." Bir çok insanımız bu aylarda oruç tutar, bazıları da bu ayları tamamen oruçlu geçirmeye çalışır. Üç aylar, önemini, özelliklerinden alır. Regaib, Miraç, Beraat ve Kadir geceleri bu aylardadır.

RegaibGecesiyle  başlayan süreç Kadir gecesiyle zirveye ulaşır, bayram'la da taçlanmış olur. Ramazan bayram sabahına ulaşıp da, cenneti kazanamayanların kendilerine yazık etmiş olduğunu bildirir Peygamberimiz.

Recep Allahın, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ay'ıdır buyuran Peygamberimiz, bu ayların önemini vurgulamıştır. Allahım bize Recep ve Şaban'ı mübârek kıldığın gibi, bizi Ramazan'a da ulaştır diye duâ eden Peygamberimiz, böylece ümmetine bu aylarda yapılacak duanın muhtevasını da işaret etmiştir.  Böylesi öneme sahip ve özellikleri Kur'ana konu olmuş bu ayların özenle değerlendirilmesi gerekir.

Allah c.c bu ve benzeri zamanları, kullarının istifadesine sunmuştur.  "Allahım sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi de affet" duası, üç ayların müslümünlar için nasıl bir süreç ve sonuç oluşturacağını anlatmaya yetecek ağırlık ve netliktedir.

Üç ayları ve içinde bulunan kutsal geceleri, bu ayların ruhuna uygun olarak  değerlendirmek,  Müslümanlar için en  büyük lütuf olacaktır. Müslüman için her "Zaman" değerlidir ve her “Zaman” içinde Müslümanın, Müslümanca yaşaması gerekir. Ancak, bu kutsal zaman dönem ve dilimleri ekstra lütuflara sahiptir.

Başta Ramazan ayı olmak üzere, üç ayların Kur'an mevsimi olarak isimlendirilmesi, bu ayların Kur'an kıraatiyle ve anlaşılmasıyla geçirilmesine özel işarettir. Tövbe etmek ve yanlışlardan dönebilmek için önemli bir fırsattır üç aylar. Dargınlıkların giderilmesi, dostlukların oluşturulması da bu ayların özel ikramıdır.

Ama, bu ayların en önemli hususiyeti, yeni bir dönem için karar vermektir. Muhasebe ve muhakeme yaparak, geçmişi çizip geleceğe doğru adımlarla yelken açmaktır.

Kur'anın mesajına müracaat edip, istikametinden istifade ile doğru yolu bulmaktır. Kur'an yolunda, Peygamberi sünnete uygun yaşamak için yeniden ahidleşmektir. Üç ayları bu anlayışın pratik gerekleriyle geçirmek ve değerlendirmek, bayram sabahına Cennetlik kul olarak ulaşmayı sağlayacaktır.

İdrak edeceğimiz Ramazan ayının, kutsal gecelerin ve üç ayların;insanlık ve İslam âlemi için hayırlara vesile olmasınıtemenni ederim. Başta Ortadoğu da olmak üzere, dünyanın her tarafından insanlığın yeniden inşası için, İslam’ın anlaşılmasına ihtiyaç vardır.

İnsanlığın diriltilmesi, yaşatılması ve yüceltilmesi; İslam’ın doğru anlaşılmasıyla mümkündür ancak. Peygamberimizin 23 yıllık Peygamberliği ve 63 yıllık hayatının tamamı, insanlığın yaşatılmasına rehberlik etmek için yetecektir. “Tevhit ve Vahdet” anlayışı ve hayata yansıması da insanlığın yüceltilmesinin teminatıdır. Üç ayların bu duygu, düşünce ve anlayışla değerlendirilmesinin insana ve insanlığa katkısı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR