Transfer uyarısı

Samsunspor'umuz için ilk yarı; son 2 haftada alınan 6 puanla iyi bitti. Şimdi sırada devre arası kampı ve bu süreçte yapılacak transferlerin koşuşturması var. Devre arasının da gelmesiyle yerel basınımızda her geçen gün yeni yeni isimler duyuyoruz, kimisi doğru kimisi yanlış. Bir yandan Antalya kampında İsa ve Hüseyin hoca oyuncu denemeleri yapıyorlar herkes tatildeyken, kendilerini tebrik etmek lazım. Deneme kampından çok üst düzey oyuncuların çıkmayacağı aşikar olsa da verilen emeklere saygı duymak lazım.
Samsunspor sezona belli bir hedef koymadan başladı bu nedenle şu an bulunduğumuz konum iyi mi kötü mü karar vermek zor. Gidişata göre son haftalardaki toparlanma sürecinin cansuyu olduğu kesin olsa da sezona 13 oyuncu transferiyle başlayan bir takımdan Adem ve Okan haricinde etki bırakan kimsenin olmaması transfer konusunda dikkatimizi daha da arttırmalı. İkinci yarında play-off hedefimiz olacaksa üst grupla oluşan 12 puanlık farkı kapatacak oyuncuları bulmak lazım, fakat hedef ligi 15.sırada bitirmekse ona göre isimleri kadroya katmak lazım. Bu sene gelecek yılların planlaması yapılacaksa da ona göre oyuncuların araştırılması lazım. Hangi mevkilere, hangi standartlarda oyuncular lazım; bunu irdelemek için eldeki oyuncuların ilk yarı performanslarına göz atalım.
Samsunspor'un kalesini ilk yarı 3 farklı isim korudu. En çok süre alan Okan vasat bir kaleci, bize ekstra kazandırdığı bir puan olmadı. Çanakkale maçındaki hatasını da unutmayalım. Serkan ligdeki Buca ve kupadaki Altay maçında çok kötü goller yedi ancak Buca maçındaki kurtarışları kendisinde kumaş olduğunu gösterdi, enteresan bir maçtı onun için. Cengiz içinse söylenecen bir söz yok, bütün yaz boyunca " bana güvenin" dedi, Karabük maçında kalesine gelen 3 topu da ağlarında gördü. Bazen insanlara şans sadece bir kere güler ve Cengiz de bu şansı iyi kullanamadı. Samsunspor'un şu anda ortalama üzeri tecrübeli bir kaleciye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Savunmaya baktığımız zaman sağ bekte Adem yeterli ancak alternatifsiz gözüküyor. Stoper mevkisindeki isimlerimiz sezona çok kötü başlasalar da, ilerleyen haftalarda oturan savunma kurgusunun etkisiyle performanslarını yükselttiler. Ancak Can Özgür'ün gereksiz sertliklerinden vazgeçmesi gerekiyor. Kenan-Can-Turgay üçlüsü alt sıralar için bizi idare edebilir ancak bu üç oyuncunun da özelliği pek süratli olmamaları. Savunma arkasına atılan toplarda sıkıntı yaşıyoruz, özellikle Can ve Kenan kolay çalım yiyen tek hamlelik isimler, hızlı forvetler karşısında zorlanıyorlar. İmkanlar dahilinde hızlı bir stoper takıma katılabilir. Sol beke ise her halükarda acil transfer lazım. Orhan ve İlhan'la olacak gibi değil, Orhan'ın kalitesi yetersiz, İlhan ise bek oynamayı bilmiyor topla çıkarken ve savunmada kademeye girerken çok sık hata yapıyor, fiziken de ağır kalıyor. Kesinlikle oraya bir takviye şart.
Orta sahamızın göbek diye tabir edilen alanı kadromuzun en alternatifli mevkisi. Murat,Ömür,Sefa,Hakan,Turgay gerekirse Oktay bu mevkide oynayabiliyor. Murat zaten takımın dinamosu anlatmaya gerek yok, Sefa'da iyi başladığı sezonda zaman zaman sallansa da devre sonuna doğru yine çıkış yakaladı. Bu formları devam ederse Murat-Sefa ikilisi orta sahamızı dinç tutar. Ömür ve Hakan ikilisi de mücadeleci ve savunmacı yapıları ile zaman zaman o bölgeye alternatif oluşturuyorlar. Ancak Hakan'ın da gereksiz sertliklerden kaçınması lazım, kupadaki Altay maçında gördüğü kırmızı kart sportmenliğe hiç yakışmamıştı. Sağ kanatta Turgut zaman zaman da Murat o bölgeyi idare ederken, takımımızın aksayan tarafı sol kanadı. Volkan'ın kadro dışı kalması ve Sercan'ın sezonu kapaması ile takıma kesinlikle sol ayaklı bir ismin katılması gerekiyor. Oktay'ın geri dönüşü ise en büyük transferlerimizden. İleri uca baktığımızda Giorgi ve Volkan'ın ayrılması, Sercan'ın sezonu kapatması ile alternatifsizlik yaşadığımız gerçek. Burhan devre sonuna doğru çok formdaydı ancak en büyük problemi devamlılığının olmaması. Hakan Akman'da devreyi 4 golle kapadı, kendisinin sonradan oyuna girdiği maçlarda hem fiziken hem de psikolojik olarak daha etkili olduğunu görüyoruz sanki ilk 11 çıkması baskıyı arttırıyor gibi. Hucüm hattımıza Burhan ve Hakan gibi pivot oyuncularımıza yardımcı olacak ve takımı hucüma kaldıracak, aralara koşu yapacak hızlı tabir-i caizse pırpır bir forvet alınması da hucüm tercihlerimizi arttırır. Bir de teknik heyet konusu var tabi. İlk geldiği zaman kamuoyundan - ki ben de muhaliflere dahildim- destek göremeyen Hüseyin hocanın takıma katkısı büyük oldu. Disiplinsizlik ve taktik yetersizlikler azaldı, oyuncuların fiziki ve bireysel performansları artmaya başladı. Hocanın en büyük katkısı ile kulübeye getirdiği otorite ve aşırı dinamizm. Maçlarda bir dakika olsun yerinde durmayan Hüseyin Hoca, futbolu ne kadar özlediğini tribüne, maçları ne kadar istediğini de sahaya yansıttı.
İlk yarı itibariyle eldeki tablo bu. 5-15 Ocak arası kongre var deniliyor. Kongre heyecanı ile ihmal edilen Samsunspor'un sezon içinde ne acılar çekeceğini tahmin etmek zor değil. Yönetimin kongre tarihine bakılırsa, transferleri bizzat halledip ikinci yarıya kendi kadrolarını hazırlıyorlar, bu demek oluyor ki birkaç değişiklikle çekirdek yönetim kadrosu devam edecek. Hayırlısı olsun diyelim ve uyalarımızı dillendirelim, lütfen önce hedefimizi belirleyelim kadromuzu ona göre şekillendirelim. Günü kurtarmak adına geleceğimizi heba etmeyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mert ORAL Arşivi
SON YAZILAR