Sema Öztekin

 Her ne kadar  su, ateşe galip ve baskın ise de, bir kabın içindeyken ateş, o suyu kaynatır. Ne vakit bir kap ikisinin arasına girse, ateş o suyu havaya çevirip yok eder. Su ateşe galip olduğu gibi, sende kadına hakim isen de kadına hem mağlup hem de talipsin !!demiş Mevlana. Yaşamın her alanında  yer alan anaların bacıların, yani kadınların günü yarın 8 Mart. En değerli varlığımız olan kadınların bir çoğu hatırlanıp, bu gün hayal alemine sürüklenip sonra yaşama kaldığı yerden devam edecek .       

        101 yıl önce Amerika da bir dokuma fabrikada çıkan yangında çoğunluk kadın olup yanarak ölen işçiler anısına o günü kadınları anma günü ilan etmişler. O günden sonraki süreçte birileri taşımış bayrağı bu güne. Bazıları  tüketicilik diye adlandırsa da, bazen  gereksiz görülen birçok şey  ihtiyaçtır aslında. İnsan ruhu bunu ister. Kadın şımartılmak, erkek şımartmak ister. Sevdiği kadına güzel bir gün yaşatmak, onu mutlu ederken mutlu olmak bir erkek için farklılık olsa gerek. Düşünceler, düşler hayallerle başlamaz mı her alanda yapılan işlerde. İnsan kendi kendini mutlu etmeli dış etkenleri beklemeden. Kadın şarj makinesi gibidir, tükenir ama minik bir hamlede yenilenir. Çok fazla şeyler yazılıp çizilebilir bu gün adına. Yazılı medyada hala 3. sayfa haberlerinde yer alan kadın cinsel meta kimliğinden, şiddete maruz kalmasından kurtulabilmiş değildir.

Ekonomik hayatın tam olarak merkezine gelemeyen kadın evin içinde ev işleri ve çocukları arasında hapsolmuş ve Nazım Hikmet' in dediği gibi, soframızda ki yeri öküzümüzden sonra gelen kadın,hala adını kabul ettirme savaşı vermekte. Birçok şiddet ağırlıklı haberleri  okuruz bu hafta içinde. Bir çoğu teşvik eder bilmeden. Bugüne denk gelir sanki kadına  şiddet  cinayetler zinciri.

    Oysaki sevgi adına yazılı şiirlerle dolu olmalı tüm sayfalar. Nehir kenarında nilüfer çiçeğidir kimi zaman ,dağlarda salınan gelinciktir kadın. Analık güdüsüyle koruyucudur anaçtır. Yasalara göre kadınların birçok hakkı kağıt üzerindedir ne yazık ki. Sokakta kadın bir günde hatırlanmak istemediğini söylüyor.Evde kadın anlayışlı koca diliyor.Kadına şiddetin böyle özel günler de sür manşet olmamasını istiyor.Birçok erkek sevgisini anlatmayı bilemez,yada anlatmak istediğinde çok geç olur.Onlar için kadınlar bazen hem her şey,hem de hiçbir şey dir.

 Bu haftalıkta bu kadar sevgiyle kalın diyor,Canım annem ve ablalarım Nebahat , Sebahat, Aysin gencecik yaşında gerçek hayata göçen canım Sevim ablam ve evde ,tarlada ,bankada ,okulda yaşamın her yerinde tüm  emekçi kadınların kadınlar günü kutlu olsun. NAZIM HİKMET in çok sevdiğim okumaktan haz aldığım bir şiiri ile hoşça kalın  diyorum..

 

Uzun kış gecelerinde yatmak içindir.

Kimi der ki kadın yeşil bir harman yerinde

Dokuz zilli bir köçek gibi oynatmak içindir.

Kimi derki ayalimdir.

Boynumda taşıdığım  vebalimdir.

Kimi derki hamur yoğuran,

Kimi derki çocuk doğuran,

Ne o,ne bu, ne döşek,ne köçek, ne ayal, ne vebal.

O benim kollarım, bacaklarım.

Yavrum, annem, karım, kız kardeşim, hayat arkadaşımdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sema ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR