Sayıştay raporlarına ne oldu?

Sayıştay, resmi kurumların tamamının hesaplarını denetleyen bağımsız bir kurumdur. Samsunspor, Büyükşehir, İlkadım Belediyeleri'ndeki Sayıştay Denetçileri basına yansıdığından bu kurum çok da yabancı olmasa gerek Samsunlulara da .

Bu kurum periyodik olarak tüm kamu kurumlarının hesaplarını denetler, bu denetimlerde yasa yönetmelik hükümlerine aykırı olan ne varsa rapor haline getiri, yaptırım ve gereken cezai müeyyideyi uygular ve Resmi Gazete'de de yayınlanır.

Bu denetimlerden de kimseye hesap vermez, kimsenin de gözünün yaşına bakmaz. Böylece kamu hesapları da denetlenmiş olur ve usulsüzlüklerle yasal olmayanlar harcamalar, varsa yolsuzluk ve zimmet ortaya çıkarılır. Gereksiz ve usulsüz harcama yapılmışsa da yapandan tahsil edilmesi veya gerekli yasal yaptırımın uygulanması sağlanır.

Ancak AKP, Türkiye tarihinde ilk kez devletin 132 kurumunun bütçesini birden denetim dışı bıraktı. Meclis tarihinde ilk kez Sayıştay bütçe görüşmelerine rapor sunmadı. Yasaya göre denetlemekle yükümlü olduğu, bakanlıklardan, SGK'ya ve TOKİ'den askerî harcamalara kadar “devleti oluşturan” kurumlara ait tam 132 denetim raporu olmadan bütçe görüşmelerine başlandı.

 

 BÜTÇEDE MEŞRUİYET TARTIŞMASI

 

Muhalefete göre, “hiçbir şey normal değil” ve bütçenin böyle görüşülmesi de “meşru değil.” raporlar milletvekillerine de verilmediğine göre, akla, bu raporlarda Sayıştay'ın herhangi bir kamu idaresi hakkında saptadığı bir olumsuzluk var mı? Ya da Sayıştay bir şeye mi takıldı ki bu raporları vermiyor?  soruları geliyor.

Sayıştay'ın Samsun Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler başta olmak üzere, İl Özel İdaresi'ni de denetleme yetkisi var ve yasa gereği denetlemek zorunda. Denetleniyor da. Peki sonuç raporları hazırlanmaz ve sonuçlar açıklanmazsa kötü kokular gelen bu kurumlarda olan usulsüzlükler nasıl ortaya çıkacak? Sayıştay kanunu değişikliği bu harcamaları denetimden kaçırmak için mi? Usulsüz harcamalar ve yapılan yasadışı işler kime yarıyor, kime ne çıkar sağlıyor.

Ortada dolaşan dosyalar ve iddialara bakılırsa en azından Samsun'da adres belli değil mi? Bence de Sayıştay raporları açıklanmalı. Özellikle Samsun'dakiler....

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Coşkun Özbek Arşivi
SON YAZILAR