Prof.Dr.N.Karaismailoğlu

Prof.Dr.N.Karaismailoğlu

Özürlü Hayat –2

Türk toplumu şu anda bir geçiş döneminde. Piyasalar tam oturmamış, kurallar kesin belirlenmemiş. Sosyal kurumlar da öyle. Ne eski geniş aile dediğimiz yani dede ve torunların aynı çatı altında yaşadığı aile tipi var; ne de gelişmiş toplumlarda görülen yeterli sosyal güvenlik kurumları oluşmuş durumda. Biz eski yaşama biçimini bıraktık ama gelişmiş toplum yaşayış biçimini de kuramadık. Yani bu konuda da toplum olarak bir geçiş sürecindeyiz. Bu nedenle özürlü kişilerin, yaşlıların, güçsüzlerin durumları toplumumuzda daha da zor. Onun için bu açığı son zamanlarda çokça gördüğümüz yardım kuruluşları kapatmak için çaba sarfediyor. Ama aslında bu devlet işi.

Ortopedik özürlüleri düşünürsek, onlar için yardım kampanyaları yapılıyor; tekerlekli sandalyeler alınıyor. Ama acaba bu sandalyeler, bu arabalar, hangi yollarda hangi caddelerde gidecek? Yollar hiçbir şehrimizde onlara göre düzenlenmemiş, kaldırımlar sağlam kişilerin dahi yürüyemeyeceği, geçemeyeceği yükseklikte; keskin ve kopuk bağlantılarla birbirlerine bağlanmaya çalışılmış; arada bir ortaya çıkan çukurlar da işin cabası. Bu şahısların toplu taşıma araçlarından yararlanmaları çok zor. Onlara göre özel tertibatla yapılmış toplu taşıma araçları henüz ülkemizde kullanılmaya başlanmamış. Yine özürlülerin iş imkanları da çok kısıtlı. Geçim problemleri had safhada. Özürlüler başkasının yardımına, desteğine muhtaçlar. Özürlü hayatı ülkemizde daha da zor. Bu nedenle özürlülüğün oluşmaması için veya oluşmuşsa bu kişilerin kendilerine yeterli hale getirilmeleri için büyük gayretler sarfedilmesi gerekiyor.

Ortopedik özürlüler tedavi konusunda diğer özürlülere göre daha şanslı durumda. Onlar için imkanlar daha fazla ve sonuçları daha iyi. Rehabilitasyon programları, cihazlar, ilaçlar, cerrahi girişimler sayesinde ortopedik özürlülerin tedavisi konusunda bugün başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Erken tedavi her hastalıkta olduğu gibi; özürün ortadan kalkmasını sağlamakla beraber problemin daha da büyümeden kontrol altına alınmasını sağlar. Kalça çıkığının erken tedavisi, doğumsal diğer ortopedik problemlerin erken tedavisi, eklem hastalıklarının erken tedavisi, hastalığın fazla büyümeden kısa sürede tedavi edilmesini sağlar. Ayrıca erken yapılan tedavilerin sonuçları geç yapılanlara göre daha başarılıdır. Bu girişim kişinin sakat kalmasının önüne geçer ve ilerde daha büyük müdahalelere ihtiyaç duymadan bir hayat geçirmesini sağlar.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.N.Karaismailoğlu Arşivi
SON YAZILAR