Prof.Dr.N.Karaismailoğlu

Prof.Dr.N.Karaismailoğlu

Trafik Kazaları

Ülkemiz trafik kazaları görülme oranları yönünden gelişmiş ülkelere göre çok önde. Ayrıca ölümlü trafik kazaları da bizde gelişmiş ülkelere göre 8-9 kat fazla. Son 4-5 yıl içinde yapılan duble yollar sayesinde kaza sayısında ve kazalardaki ölüm oranında bir miktar azalma görülmüştür ama yine de yeterli değil. Meydana gelen kazaların %94 ü insan kaynaklı yani insan hatasından dolayı oluşmaktadır. İnsan hataları arasında dikkatsizlik, acemilik, uykusuzluk,alkollü araç kullanma ve trafik kurallarına uymama şeklinde sıralama yapılabilir.

Trafik kurallarına uymamak kazalara sebep olan en önemli faktör. Bilhassa acele etmek, kırmızı ışıkta veya ışık yanarken geçmek toplumumuzda çok yaygın bir davranış biçimi.Bu nedenle ışıklı kavşaklarda şehir içi trafik kazaları çok sık görülüyor. Oradaki çok az bir zaman kazanmak derdi kişinin ve karşıdakinin hayatına mal olabiliyor. İnsan düşünüyor, acaba zaman o kişi için o kadar önemli mi? Değil tabii ki. Zaman insanımız için çok önemli olsa idi ülkemiz bu halde olmazdı.

Ülkemizde kural dinlememe , kural bozma, kural delme alışkanlığı var. Çoğu kişiler bu alışkanlıklarından haz duyuyorlar.Bunun en önemli nedeni eğitimsizlik, cahillik, geleceği görememektir. Kişilerin kuralları uygulama becerisi yoksa, alışkanlığı yoksa bunu önlemenin ve bunu sağlamanın yolları araştırılmalı... Bazı büyük şehirlerde yeni yeni uygulamaya konulmaya başlanan ve yurtdışında sıkça uygulanan kamera sistemi trafik suçlarını caydırıcılık etkisi yapabilir. Aynı şekilde, kontrollerin sıklığı, trafik cezalarının ağırlığı; insan kaynaklı kazaların çoğunun önüne geçebilir. Bir de yine çoğu gelişmiş ülkede uygulanmakta olan ihbar edilen trafik hatalarının hemen işleme konması devletin yükünün azaltılmasında ve trafik ihlallerinin aza indirilmesinde çok etkili olur kanaatindeyim. Bu gibi tedbirler bir an önce yakınlaştırılmalı ve uygulamaya konmalıdır.

 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.N.Karaismailoğlu Arşivi
SON YAZILAR