Menderes Yiğit

Menderes Yiğit

Nar aynı nar

Sevgili dostlarım zamanın birinde bir padişah, iki vezirini ve diğer erkandan birkaçını yanına alarak payitahta (başkente) yakın yerleşim merkezlerinde bir gezintiye çıkar. Efendim padişah ile yanındaki heyet payitahttan ayrılıp bir kaç saatlik yol katettikten sonra yolları üzerindeki bir nar bahçesinin kıyısında dinlenme molası vermişler. Olgunlaşmış, tam kıvamını bulmuş olan ve insanın iştahını kabartan narları gören Padişah bahçe içinde çalışmakta olan yaşlı bir adamı yanına çağırırır:

- Bu güzel nar bahçesi kimin?
- Bu nar bahçesi benimdir efendim, babamdan miras kaldı
- Oğlun, uşağın var mı?
- Allah bize oğul uşak vermedi efendim, bir karı kocadan ibaret iki kişilik bir aileyiz

- Peki ben de bu ülkenin hükümdarıyım, şuradan bir nar şerbeti sıksan da içsek

İhtiyar "Peki efendim" diyerek, hemen gidip bahçe içindeki kulübeden kalaylı, tertemiz bir tas getiririr. En yakındaki ağaçtan iki nar koparır, sıkar nar suyu dolu tası Padişaha sunar. Narların lezzetinden kendinden geçen padişah ve adamları bedenlerinin kazandığı zindelikle biraz yol almak için ihtiyara veda edip yola koyulur. Yolda şeytan padişahın kafasını karıştırmaya başlar, "Madem birer ayakları çukurda olan bu yaşlı karı-kocanın mirasçıları yok, ne yapacaklar böyle güzel nar bahçesini, karşılığında bir kaç kuruş verip de bu bahçeyi ellerinden alayım" diye düşünür. Bu düşünceler ile Padişah ve adamları akşama doğru geri dönerlerken aynı bahçenin yanında yine konaklarlar. Padişah ihtiyardan bir tas daha nar şerbeti yapmasını ister. İhtiyar sabahki kadar candan ve gönülden olmasa da bir tas nar şerbeti yapıp Padişaha sunar. Padişah bu defa nar şerbetinin tadını pek beğenmez ve bahçe sahibine:

- Baba ne oldu böyle, bu nar şerbeti sabahki ile aynı nardan değil mi? Bunun tadı hiç de hoş değil

- Aynı nardan evlat, aslında, tadında da bir değişiklik yok, asıl değişen sizin kalbiniz. Tebaanızın malına göz koydunuz, bunun için de narların tadı değişti, diye cevap verir.

İşte böyle sevgili dostlarım... Nar aynı nar... Ancaaaaak, şeytan bu ya fitneyi sokunca narın tadını değiştiriyor...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Menderes Yiğit Arşivi
SON YAZILAR