Korkma, hele bi oku!

Samsun'u ve Samsunspor'umu çok sevdiğimden, şehrimiz ile ilgili yazdığım bu yazıyı beğenilerinize sunmak istedim. Gelen olumlu ve olumsuz tepkilere her zamankinden daha açığım çünkü ilk kez giriştiğim bu işte fikirleriniz bana yön verecektir.
Öncelikle yazıma başlamadan şunu söylemeliyim ki, genel olarak fanatik bir siyasi görüşe sahip değilim. Bir önceki cümlede geçen "genel" kelimesi şu manaya geliyor, ülke siyasetinden ziyade yerel siyaset daha mühim benim için. Misal sağlık,sosyal güvenlik,ekonomi ve dış politikasını çok ama çok beğendiğim AK Parti'nin, Samsun'daki siyasi hamlelerini yeterli görmüyorum. Bu yazım da onunla ilgili, lütfen bu yazıdan kasıt çıkarmasınlar.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yapılan "Büyük Samsun Buluşması" Samsun'da büyük ses getirdi. Özellikle mevcut milletvekilleri bunu büyük başarı olarak gördü ve Başbakan'ın Samsun'un üzerine çok düştüğünü söyledi. Başbakan'ı hem tv'den izledim hem de gazetelerden konuşma metinlerini yakınen takip ettim. Ancak adı Büyük Samsun Buluşması olan bir mitingde ne yazık ki Başbakanımız Samsun'dan ve Samsun'a olması gerekenlerden yeteri kadar bahsetmedi. Genel siyasetten, Karadeniz Bölgesi'nin tümünde yapılan yeniliklerden dem vurdu. Tıpkı referandum öncesi Samsun'da yaptığı miting gibi. Bence Büyük Samsun Buluşmaları'nın takdir edilecek tek tarafı, İstanbul'da yaşayan Samsunlular'ın en sonunda organize olabilmesidir. Burada organize olmada hayli başarılı olan AKP teşkilatlarının da başarısı göz ardı edilemez tabi.
Başbakan'ın son iki Samsun konuşmasından belli oldu ki, Samsun yatırım konusunda öksüz bırakılıyor. Zira Başbakan son dönemde yaptığı Erzurum,Erzincan,Hatay,İskenderun ve Anamur gezilerinde bu şehirlere yapılan yatırımları anlattı. Bilirsiniz sayın Başbakan'ın hitabet gücü en üst düzeydedir. Konu Samsun olunca sessiz kalmasının tek nedeni Samsun'un ülke ortalamasında ekonomik olarak vasatı aşamamasıdır. Sayın Bakanımız Mustafa Demir'in geçtiğimiz haftalarda yaptığı "Samsun bölge lideri" açıklaması hayli komik. Samsun'u koyduğunuz hedef Karadeniz'de ticari açıdan lider olması ise tebrikler! Samsun zaten coğrafi ve nüfus yapısı ile bu liderliği 30 sene yatırım yapılmazsa devam ettirir. Samsun'un kendi klasmanı olan şehirlere göre yeri nerede peki sayın bakan? AKP'nin hayli başarılı ihracat hamlelerinden faydalanıp, Samsun'la aynı klasmanlarda gördüğüm Gaziantep,Mersin hatta Hatay gibi şehirler sanayide alıp yürürken Samsun ne yazık ki sırtını sadece sağlık sektörüne dayadı. Geçtiğimiz haftalarda yapılan Antalya'da yapılan sağlık konferansına Samsun'un bakan düzeyinde katılması da bu nedenle. Samsun'un gelişme planlarında sağlık sektöründen başka alternatif görülmüyor. Sağlık sektörüne yapılan yatırımlar iyi hoş güzel de, Samsun için kaliteli bir istihdam sağlamayacak uzun vadede. Malum Samsun hem göç alan hem de göç veren bir kent. Sağlık sektörüne yapılan yatırımlarla kalifiye eleman göçü yaşanacak ancak sağlık sektöründe yapılan bu yatırımlar göçün Samsun ayağını yeteri kadar kesemeyecek. Çünkü bu sağlık sektöründe Samsun'dan istihdam edilecek kişiler, ya güvenlik görevlisi, ya hastabakıcı vs.. gibi ekonomik çemberde düşük ücretle istihdam edilen kişiler olacak. Yani Samsun'a giren para artacak, tüketim artacak ancak Samsun'lunun yaşam kalitesinde artış olmayacak. Sanmayın ki, şehirde yapılan binbir güzellikler, açılan dev AVM'ler, ilk kez Samsun'a gelen markalar şehrin ekonomisini büyük bir şekilde canlandırıyor. Tamamen tüketime yönelik Samsun şehrinde icralar,hacizler gırla gidiyor, kredi kartı borcunda Türkiye ortalamasının üzerine oynuyor.
Peki neler yapılabilir Samsun'a? Verilen sözler yapılsa yeterli aslında. Oteller yavaş yavaş açılıyor ancak daha da artmalı. Şu fuar ve kongre merkezi artık çarçabuk şekilde Samsun'a kazandırılmalı, Samsun bölgede fuar ve kongre kenti havasına bürünmeli. Artan otel sayısıyla turizm yatırımlarına ağırlık verilmeli. Bakın Türkiye'nin herhangi bir yerinden Karadeniz Turuna çıkmayı deneyin, tur organizasyonlarında Samsun'un esamesi okunmuyor. Uçakla direk Trabzon'da başlayan geziler Doğu Karadeniz'i kalkındırıyor. Öyle sahte kuş cennetleri, kral mezarları için kimse Samsun'a gelmez kusura bakmayın. Küresel ısınmayla artık güneşli gün sayısı bölgemizde de artıyor. Sinop'un kaldırdığı turizm pastasından Samsun niye nemalanmasın? Sinop yolu üzerinde hayli bakir ve müthiş doğasıyla Yakakent ilçemiz var. 19 Mayıs,Altınkum gibi turizme açılabilecek yerlerimiz var. Ladik Akdağ'ın konaklama gücü arttırılabilir. Tabi ki en önemlisi, bilinçli tarım ve tarımda sanayileşme konusu. O ayrı bir yazı mevzusu ya neyse. Şehrinin göbeğinde liman, kuzeyinde tarımdan bi haber birçok Slav ve Rus ülkesi olan bir şehir bu kadar etkisiz olmamalı. Sahi, Başbakan'ın birkaç gün sonra yapacağı 3 günlük Rusya gezisinde, Samsun ile ilgili bir dosyası olan var mı, ya da Samsun'dan bir işadamı? Umarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mert ORAL Arşivi
SON YAZILAR