KORANOVİRÜSÜN MESAJI

Covid-19 mikrobunun nasıl oluştuğu, nereden ve kimlerden ortaya çıktığı, nasıl ve nereye doğru hareket ettiği konusunda, konunun uzmanı olan ilgili ve yetkileler toplumu ilk günden beri bilgilendirmektedir. Bugüne kadar yapılan bilgilendirmelerin neredeyse tamamı teknik konularda olmuştur.

Covid-19 mikrobunun biyolojik bir silah olarak üretildiğini söyleyenler de, var olan mikrobun mutasyon geçirerek bulaşmış olduğunu söyleyenler da olmuştur. Belki tarih bu mikrobun yol haritasını yazacaktır. Bugün söylenmeyen ya da söylenemeyen bazı hususlar tarihin konusu hâline gelecektir.

Virüsün çıktığı günden beri ilahiyatçı bir köşe yazarı olarak, konunun teknik yanını değil daha çok görünmeyen hikmetlerini ve sunduğu masajı ifâde etmeye çalışmaktayız. Yazılarımızı takip edenlerin bildikleri gibi, bu konuda hiç karamsar olmadık. Vahyin mesajına müracaat ederek, insanlık tarihindeki benzer olaylarla ilgili Kur'anın ne söylediğine bakarak bir kanaat oluşturmaya çalıştık. Kanaatimiz, karşılaşılan bu küresel sorunun tüm insanlığa ilahi bir mesaj olduğu doğrultusundadır.

Koronavirüs; ilahi bir mesajdır. İlahi mesaj konusunun ne ve nasıl olacağı ,ilahi iradenin takdiridir. Bazen lokal mesajlarla küresel ders, bazen de küresel mesajlarla bireylere ders verilmiş olur. Esas olan; mesajların adresini anlamak  ve sunulan masajdan düşen hisseyi fark etmektir. Genellikle toplumda görülen; Koronavirüs'ün ilahi  bir mesaj olduğu doğrultusundadır. Ancak, bu masajdan bireylerin kendilerine hisse çıkartma yüzdeleri çok düşüktür.

İnancımız odur ki; Koronavirüs bir helâk vesilesi değil ama bir müsibettir. Musibetler yok etmek ve yer yüzünden silmek için değil, ders vermek içindir. Önemli olan, dersin muhataplarının bunun farkında olmalarıdır. Kur'anda helâk olan kavimlerin, helâk olma nedenlerine baktığımız zaman; azgınlık, âsilik, zulüm, şirk ve büyük günahlar olduğu görülmektedir. Helâk unsuru olan felaketlere bakıldığında da, hepsinin somut ve görünün hadisleler olduğu anlaşılmaktadır. Sel, yel, yağmur, rüzgâr gibi; beş duyu ile fark edilen tabiat olayları helâk unsuru olmuştur.

Koronavirüs mikrobu üzerinden verildiğini düşündüğümüz ilahi mesajı analiz edersek; başlangıcı, süreci ve sonucunun çok komplike olduğu görülmektedir. Toplumların helâkına konu olan süreçler gibi değil, gücünü ilahlaştıran aktörlerin durumu gibidir. Nemrut, kendinin ilâh olduğunu ilan etmiş, toplumunun önünde gözle görülmeyecek kadar küçük bir sineğe malup olmuştur. Firavun da aynı ilanı yapmış, o da küçümsediği Hz. Musa'ya otoban olan Kızıl Deniz'de boğulmuştur.

Koronavirüs de, görünmeyen bir mikroptur. Üretildiğini kabül etsek dahi, bu bir yaratılıştır. Hiçbir şey yoktan var edilemez, var olan bir şey de yok edilemez. Ehl-i Sünnet anlayışı böyledir. Biyolojik bir silah olarak üretilmiş bile olsa Covid-19 Allah tarafından yaratılmıştır. Allah c.c.ın yarattığı her şeyin bir anlamı vardır ve yaratılan her şey insanlığa hizmet içindir. Var olan bir mikrop mutasyon yoluyla gelişip, bulaşmışsa; o da Allah c.c.ın izniyledir ki yine insanlığa hizmet etmek içindir.

Canlı-cansız her şeyin insanlığa hizmet ettiğinin kabül edildiği bir anlayışla; insanlara zarar veren, hatta ölümüne neden olan Koronavirüs'ün insanlara hizmet ettiği nasıl izah edelebilir. Söz konusu virüs üzerinden insanlara ve insanlığa verilen masajdan çıkarılacak ders; virüsün insanlara yaptığı hizmeti anlatmaya yetecektir. Evet ! Koronavirüs; insanlara ve insanlığa hizmet etmektedir. Bu hakikat; gelecekteki tarihi değerlendirmelerde yerini alacaktır.

Koronavirüs; herkese,  bulundukları konum ve duruma göre bir mesaj sunmaktadır. Ama, esas masaj; güç, kudret ve iktidar sahiplerinedir. Allah'ın gücünü paylaşmak anlamına gelen gizli ve açık müşrikleredir. Nemrut ve Firavun gibi; "Ben sizin Rabbınızım" diyen veya zimnen bunu ifâde etmeye çalışanlar için mesajdır. Bu mesajdan ders alınmazsa eğer, felaketler gelecektir. Ders alması gerekenler, öncelikle muktedilerdir. Beşeri gücü elinde bulunduranlara, yüce Allah; güçsüz olduklarını göstermekte ve "Beşeri gücünüzü insanlığa hizmet için kullanmazsanız, güçsüzlüğünüzü  ilân eder, sizi mahcup ederim" mesajını vermektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR