Menderes Yiğit

Menderes Yiğit

Kent Kültürü

Değerli dostlarım. Geçenlerde televizyon izlerken Fatih Kısaparmak"ın programda yaptığı konuşma çok hoşuma gitti. Herkese ibret olacak bir konuşma yapan Fatih Kısaparmak, önce katılımcılara içinizden kaç kişi İstanbullu diye sordu. Koskoca stüdyodan çıka çıka 3 kişi çıktı ve “Ben İstanbulluyum” dedi.  Bunun üzerine Fatih Kısaparmak, şöyle bir konuşma yaptı: “Değerli arkadaşlar bizler "İstanbullu olmak" adında bir kampanya başlattık. İster İstanbul"da doğun ister doğmayın, İstanbullu olmak istiyorsanız bunun mümkün olduğunu bilmelisiniz.  Bizler İstanbul"un kültür elçileriyiz. Nerede doğmuş olursak olalım, nerede yaşamış olursak olalım, şayet kendimizi bir İstanbul Beyefendisi veya Hanımı gibi görür ve öylede yaşarsak İstanbullu olduk demektir”

Değerli dostlarım. Samsun"da yaşayan insanlar olarak bizler de neden böyle bir hamle yapmayalım. Neden şehrimizin bir kent kültürü olmasın. Samsunluluk kültürü oluşturmanın önünde bir engel mi var? Dostlarım bence hiçbir engel yok. Nerede doğmuş olursak olalım, şehrimize hizmeti, yatırımı, ekonomik kalkınmayı, kültürel birikimi bu şehre verebiliyorsak, bizlerde bu şehrin kültürünü medeniyetini yerine getirmek adına üzerimize düşen görevi yapmış oluruz.

Efendim, geçenlerde bir cenazeye katılmak üzere İstanbul"dan Samsun"a gelen bir arkadaşımı havaalanına almaya gittim. Dostum bana çok enteresan gelen bir şey söyledi. Dedi ki; “Ben ayda birkaç kez Türkiye"nin çeşitli illerine işim gereği giderim. Bu gidişlerimin çoğu da havayolu ile olur. Diğer illerdeki insanların davranış şekliyle sizinki arasında çok fark var. Sizin hemşerilerinizin insana davranış şekli ne kadar medeni, ne kadar memnuniyet verici olduğunu anlatamam” dedi. Bende kendisine “Şehrimizin demografik yapısı heterojendir. Samsun o gittiğin tüm şehirlerdeki insanlardan oluşmuş bir şehirdir. Kentimizin kültürel yapısı, uygarlıkta ekonomide, sosyal hayatta tüm insanlarımızı etkisi altına almış ki, böyle güzel manzaralarla karşılaşmışsın” dedim.

Değerli dostlarım özetlemek gerekirse, bir şehirli olmak mutlaka orada doğmak anlamına gelmez. O şehirde yaşıyorsak, kendimizi o şehre ait görüyorsak, yatırımızı, vergimizi hayır hasenatımızı o şehre yapıyorsak bu o şehrin kültürünü benimsedik demektir.

Efendim bu arada değerli yazarımız Sayın Nevzat Onmuş Bey"in çıkarttığı Kent Kültürü dergisini de unutmamamız gerektiğini düşünüyorum. Nevzat hoca ve arkadaşlarının taşıdığı duyguları, bizlerle paylaştığı Kent Kültürü Dergisi sayesinde okumaktayız. Çok güzel ve kaliteli bir ekiple çıkartılan, son derece kaliteli bir dergi. Samsunlu olmak ve kent kültürünü benimsemek açısından herkese bu dergiyi okumayı tavsiye ediyorum. Ben bu dergiyi zevk ile okuyorum sizlerinde okurken büyük keyif alacağınızdan eminim. İyi haftalar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Menderes Yiğit Arşivi
SON YAZILAR