Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Kahve ne kadar sağlıklı?

Kahve denildiğinde akla çok sayıda çeşit gelmektedir. Daha hafif içimli olanlardan tutun da kafein içeriği daha yüksek olan daha acı kahvelere birçok farklı alternatif bulunmaktadır.
Uyanık kalmaya yardımcı olan kafein, kahvede bulunan doğal bir uyarıcıdır. Bir fincan kahve, yaklaşık 95 mg kafein içerir. Araştırmalar, kafeinin sindirim sistemindeki kasılmaların sıklığını artırabileceğini öne sürüyor. Ayrıca midesi hassas olan kişilerde, rahatsızlık verebilecek kadar mide asidi üretimini artırabileceğini de düşündürmektedir.
Kahvenin mide rahatsızlıklarına sebep olmasının altında, kahve asitleri de önemli bir rol oynar. Kahve, mide asidi üretimini arttırdığı gösterilen klorojenik asit ve N-alkanoil-5-hidroksitriptamid gibi birçok asit içerir.
Sitrik asit daha yüksek seviyelerde yetiştirilen arabica çekirdeklerinde bulunur. Narenciye meyvelerinde bulunan asitle aynı olan bu asit; limon, portakal ve fosforik asit ile meydana geldiğinde greyfurt notalarında hissedilir.
Fosforik asit çoğu asitten daha tatlıdır. Başka türde ekşi tatlandırıcı bir narenciye aromasını daha tatlı bir greyfurt veya mango benzeri aromaya getirebilir.
Malik asit bazen şeftali veya erik gibi sert çekirdekli meyvelerde ortaya çıkar ancak malik asitli bir kahvede elma veya armut tadı daha yaygındır.
Klorojenik asitler (CGAs) bir kahvenin algılanan asitliğinden büyük ölçüde sorumludur. Diğer asitlerle karşılaştırıldığında kavurmada hızla bozulurlar, bu nedenle hafif kavurmalar da “parlak” ve “asidik” olurken koyu kavurmalarda daha az hissedilebilirler.
Asedik asit sirkede bulunan asidin aynısıdır, daha düşük konsantrasyonlarda hoş bir netlik üretebilirken, yüksek seviyelerde asedik asit yine de tatsızdır.
Tartarik asit benzer şekilde yüksek konsantrasyonlarda ekşi tatlar verir. Bununla birlikte düşük seviyelerde üzüm benzeri veya şarabımsı notaları sunabilir. Tartarik asit üzümlerde bulunduğundan bu çok da şaşırtıcı bir durum değildir.
Kinik asit diğer asitler bozundukça üretilir. Yüksek sıcaklıklarda koyu kavrulmuş kahve, eski kahve ve birkaç saat önce demlenmiş ancak sıcak bir plaka üzerinde sıcak ısıda tutulan kahvelerde yaygın bulunur. Kahveye temiz bir yüzey kazandırsa da, kinik asit midede ekşi oluşturan ana asittir.
Bazı durumlarda, mideyi rahatsız eden şey kahveden kaynaklanmaz. Kahveye eklenen süt, krema, şeker ve tatlandırıcı gibi katkı maddeleri, mide rahatsızlıklarına yol açıyor olabilir. Örneğin, dünya çapındaki insanların yaklaşık %65'i, süt tükettikten hemen sonra şişkinlik, mide krampları veya ishal gibi semptomları tetikleyebilen, sütteki bir şeker olan laktozu düzgün bir şekilde sindirememekten muzdariptir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR