Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

Kadın Şiddet İçinde

Şiddet en basit haliyle, aynı görüşte, tutumda olmayana, zor kullanarak, kaba güç göstererek müdahalede bulunma olarak tanımlanıyor sözlüklerde. Karşı görüşte olanı ikna etmek, tutum değiştirmek, iktidarı elde bulundurmak, anlaşmazlığı çözmek... Amaç veya neden ne olursa olsun, şiddet eylemi en az iki kişi arasında gerçekleşiyor. Bir diğeri üzerinde tahakküm kurmak için başvurulan bu eylem bir iktidar ve güç ilişkisinden kaynaklanıyor öncelikle...

Güç uygulanırken kullanılan çeşitli araçlar içinde ateşli silahlar, bu şiddetin elbette en kaba ve en uç göstergesidir. Çünkü kullanılan araç, şiddet kullanımındaki zarar verme potansiyelindeki orana işaret eder. Ateşli silah kullanılırsa sonuç çok büyük ihtimalle “ölüm”dür.

Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de şiddet ve özellikle ateşli silah “erkek egemen”liğin göstergesi olarak tarif edilir. Toplum “erkek egemen” ise en az iki kişi arasındaki güç ilişkisinde zayıf durumda olanlar “güçsüz”lerdir. Yani kadınlar ve çocuklar... Nitekim ateşli silahlarla, dayakla, bıçakla, sopayla, tekme, tokatla gösterilen şiddete en fazla maruz kalanlar da çocuklar ve kadınlardır.

OBAMA'YA MEKTUP

ÇGD Genel Başkanı'ndan ABD Başkanı Obama'ya:  cezaevindeki "Küba'lı Beşler" serbest bırakılsın çağrısı yapıldı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği  Genel Başkanı Ahmet Abakay,"Küba'lı Beşler" olarak adlandırılan ve  casusluk suçuyla cezaevinde bulunan 5 Küba'lı siyasinin, tutuklanmalarının 13. yıldönümü nedeniyle  düzenlenen kampanya çerçevesinde ABD Başkanı Obama'ya gönderdiği mektup aşağıda.

Sayın Barak  Obama
       ABD Başkanı
 
Sayın Başkan,
“Kuba'lı 5'ler “ olarak adlandırılan, ülkenizde  cezaevinde  bulunan 5 Kuba'lı tutuklu için yazıyorum.
Gerardo Hernandez Nordelo, Antonio Guerrero Rodrigez, Ramon Labanino, Fernando Gonzalez  ve Rene Gonzalez  1998 yılında ülkenizde FBI tarafından  tutuklanmış, Miami mahkemesi tarafından “casusluk” yaptıkları gerekçesiyle suçlu kabul edilmiştir.
Kuba'lı 5'lerden Gerardo Hernandez Nordelo aynı zamanda Karikatürist , Antonio Rodrigez şiir kitapları olan  bir aydındır.
Sözkonusu 5 Kübalının, politik, ideolojik nedenlerle  cezaevinde bulundukları bilinmektedir. Aileleri tarafından  ziyaret edilmeleri de engellenmektedir.
Küba'lı ve Sosyalist olmak suç sayılamaz.
Siyasi nedenlerle suçlanarak cezaevinde tutulan bu kişiler için yasalar önündeki insiyatifinizi  kullanmanızı arzu etmekteyiz.
Kuba'lı 5 tutuklunun serbest bırakılması,uluslararası yumuşamaya  da önemli katkı sağlayacaktır. Saygılarımla. 11 Ağustos 2011 Ahmet Abakay"

BU CİNAYETTİR!!

Dün, Çarşamba ilçesinde, kanalizasyon çalışmasında kepçe tarafından çukur açılması sırasında meydana gelen toprak çökmesi sonucu 2 işçi olay yerinde hayatını kaybetti.
TTB Büyük Kongre Delegesi ve Tabip Odası Samsun Şubesi eski başkanı Dr. Cem Şahan Samsun`un Çarşamba ilçesinde kanalizasyon çalışması sırasında meydana gelen göçükte 2 işçi toprak altında kalarak hayatlarını kaybettiği  haberi üzerine yaptığı açıklamada ağır suçlamalarda bulunarak, " Ülkemizde ve Samsun'da her geçen gün daha da artan işçi ölümlerini 'kaza' ya da 'hastalık' olarak değil, taammüden işlenmiş 'cinayet'ler olarak değerlendiriyoruz." ifalerini kullandı.İşte bu; İş güvenliği ve sağlığı uygulamaları iflas ettiğinin ilamıdır. Kimse Sayın Şahan gibi dillendiremese de..

TEŞEKKÜR

Anadolu Folklor Vakfı Samsun Halk Dansları Topluluğu, Samsun Yöresi mahalli oyunları müzik albümü hazırlanmasında çalışan ve emeği geçen Sanst Yönetmeni Adil Çelebi, Klavye Yaşar Taner, Gitar Şehymus Fidan, Bas Alper Uğurlar, Bağlama Mücahit Işık,Cümbüş Tuncay Gören, Kaval Mustafa Eke, Kabak Kemane İhsan Menteş, Klarnet Şükrü Kabacı, Ney-Zurna Adil Çelebi, Ritm-Perksiyon Cengiz Ercümer, Darbuka Iraklı Murat ve Asma Davul Özcan Gök'e ortaya çıkardıkları bu titiz eser içim kurum adına Yönetim Kurulu olarak teşekkür ediyor.
Samsun'da güzel şeyler de oluyor dostlar. Haaa.. Bu güzel albümünüzden ben de isterim haberiniz olsun!

KİM ALIR?

Beraberliklerinin yedinci yılında Fadime Temel'e;
-Ula Temel artık evlensek
Temel;
- Hadi be oradan, bu saatten sonra kim bizi alır

GÜZEL SÖZ

'Yetenek, oyun kazanır, ekip çalışması ve zeka ise şampiyonluk.'
Michael Jordan

VEKİL

Bilirim Vekilim, ne bugün, ne dün
Yer vermez şiddete, adetin, görgün
“Öfke de sanattır” diyerek her gün
Battıkça batana (!!!) soru sorulmaz

BİR HADİSE VAR

Yılmaz Türkoğlu başkanlığındaki İl yönetiminin 2010 yılının 6'ıncı ayı olan Haziran'da istifa etmesinin ardından Hüseyin Değerli başkanlığında yeni bir yönetim atandı. 26 Haziran tarinde görevi devralan Hüseyin Değerli oldu. Ve sonra CHP Samsun İl Başkanlığı'ndan milletvekili adaylığı nedeniyle 10 Ocak'ta istifa eden Hüseyin Değerli'nin yerine Örgütten sorumlu İl Başkan Yardımcısı olan Naci Altuncu vekaleten başkanlığa getirildi. CHP Genel Merkezi'nden Gürsel Tekin ve Bihlun Tamaylıgil imzasıyla gönderilen 2011/3 sayılı genelgede .."boşalmış bulunan il-ilçe-belde başkanlıklarının yerlerinin doldurulması ve boşalan il-ilçe başkanlıkları yerine örgütlerden sorumlu il-ilçe başkan yardımcılarının vekalet etmesi uygun görülmüştür" denilmişti.
Bu genelge doğrultusunda Samsun İl Başkanlığı'na vekaleten oturan Naci Altuncu, 12 Haziran 2011 seçimlerine ramak kala görevinden alınarak Halil Türk başkanlığı ile seçime gidildi. Şimdi Halil Türk de yok başkanlık koltuğunda. Mehmet Bank şimdiki başkan uzun sözün kısası. Yani "Bir hadise var can ile canan arasında.."

BALIK&HELVA

Anadolu Ajansı'ndan Ömer Ersoy'un haberini okuyorum: "Karadenizli'nin özlediği palamut sonbaharla birlikte tezgahlardaki yerini alırken, yalnızca tezgahları değil sofraları da şenlendirdi. Balık sezonunun 1 Eylül'de başlamasıyla birlikte bol hamsinin habercisi olan bol palamut sadece balıkçıları değil, palamudun yolunu gözleyen Karadenizli'yi de sevindirdi.
Tezgahlarda fiyatı 3 lira ile 10 lira arasında değişen palamut, çeşitli pişirme usulleri ve tatlarda sofralara gelmeye başladı." diyor Ömer Ersoy güzel haberinde. Bizim de bu habere ekleyeceğimi küçücük bir not var: Balığın üzerine Helva yemezseniz balıklar midenizde yüzermiş. Balık üzerine ille de Halva diyenlere güzel bir önerimiz olacak. Hem de su katılmamış yerli bir öneri; 'Samsun'da var Samsun'dan al' gereği; Ahenk Helva, şimdi tam zamanı olan balık ve helva muhabbetinizde size afiyet olsun. Beni de unutmayın balık helvanızı yerken..

Karikatür

Günün Fotoğrafı

Tansu Tekin'in Objektifi

Nostalji

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR