İlkadım’ın Projeleri (2)

TİCARET MESLEK LİSESİ

   Bugün Ticaret Meslek Lisesi'nin projesini aktaracağım sizlere. İlginç bir proje hazırlamışlar. Lise öğrencilerinin okulu terk etme nedenlerini araştırmışlar. Çalışmayı yapan öğrencimiz: Ebru YAZAR. Danışman: Nuray TORUN.

   Lise öğrencileri eğitimlerini neden yarıda bırakırlar? Bunun nedenleri nelerdir? Projede bu vb. sorulara cevaplar aranmıştır. Kanayan bir yaraya parmak basmışlar.

OKULU TERK NEDENLERİ

1. Öğrencinin okulu bırakması, bireysel açıdan kendi kişisel özellikleriyle ilgili olabileceği gibi ekonomik yetersizlik de olabilir.

 

2. Okulu bırakmada okul faktörleri de etkilidir.

3. Fiziksel şartların yetersizliği, öğrencinin okuluna yönelik eleştirel bir tavır takınmasına sebep olabilmektedir.

4. Yoksulluğun okulu bırakma riskini artırıcı bir etki yaptığı savunulmuştur.

Öğretmenler ve okul, eğitimle ilgili kararda oldukça önemlidir. Çünkü “okulu sevmeme” ve “öğretmenlerle geçinememe” en sık okulu bırakma nedeni olarak gösterilmektedir. 

OKULU TERK ETMENİN ENGELLENMESİ

1.       Okul, öğrenci ve ebeveynler arasındaki ilişkiler sorunsuz olmalıdır.

2.       Okul kaliteli olmalıdır.

3.       Okulda verilen eğitim türü öğrencileri tatmin edip geleceğe hazırlar nitelikte olmalıdır.

4.       Öğrencilerin akademik başarısını öğretmenler teşvik edip yönlendirmelidir. Kendisi ile ilgili beklentisi yüksek ve destekleyici öğretmenler, öğrenciler üzerinde önemli bir etki oluşturmaktadır. Öğretmen davranışlarının, özellikle sorunlu öğrenciler üzerinde olumlu etkiler yapma konusunda arkadaş çevresinden daha etkili olmaktadır.

5.       Ekonomik durum iyi olmalıdır. Daha az sosyal sorunlar yaşayan bir çevredeki öğrencilerin okula gidebilmesi, okuması için gerekli harcamaları daha rahat karşılayabilmesi ve eğitime yardımcı olacak teknik imkânlara kolay sahip olabilmesi mümkündür.

6.       Sınıf arkadaşları ve sınıf atmosferi de öğrencileri olumlu veya olumsuz etkileyebilmektedir. 

 

  Eğitimciler olarak amacımız çocuklarımızı okulda tutmaktır. Onlar için eğitim yuvalarını sevilir ve yaşanır yerler yapmaktır. Çocuklarımızı eğitim yuvalarında ne kadar fazla tutarsak toplumdaki eğitilmişliği ve gelişmişliği artırmanın yanında suçları ve suçluları da azaltmış oluruz.

   İşte bu vb. sebeplerledir ki eğitim şarttır. Eğitime destek verenleri kutlamalıyız. Öncelikle eğiticileri ve projeleri desteklediğini bildiğimiz okul müdürümüz Sn. Şahi Merdan DEMİRAY'ı kutlarız. Sonra da diğerleri gelir. Hepsini toplumun önüne çıkarmalıyız. Gençlere model olarak sunmalıyız. Geleceğimiz saydığımız gençlerimiz için yapmalıyız bu tarz çalışmaları. Herkes kendi payına düşeni eğitim konusunda yerine getirmelidir. Kimi okul yapacak, kimi öğrenci eğitecek, kimi çocuklara maddi destek verecek. İşverenler de okuyan gençleri çalıştıracak. Onların topluma daha yararlı olmalarına katkı sağlayacak. Okuyana, yazana da herkes saygı duyacaktır. Çünkü onlar saygıyı, sevgiyi ve ilgiyi fazlasıyla hak etmektedirler. Bugünlük bu kadar. Hoşça kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR